Sfinții Împărați Constantin și Elena. Cele mai importante tradiții și obiceiuri pe 21 mai. Care sunt florile care binecuvântează casa





Sărbătoarea din 21 mai reprezintă un moment de referință în calendarul bisericesc, marcând prăznuirea Sfinților Împărați Constantin cel Mare și mama sa, Elena.
Recunoscuți cu apelativul „întocmai cu apostolii”, cei doi Sfinți sunt pomeniți cu cinstire pentru rolul esențial pe care l-au avut în consacrarea creștinismului ca religie recunoscută oficial în Imperiul Roman și pentru sprijinul constant acordat bisericii într-un context istoric marcat de profunde schimbări religioase și culturale.
În pictura bisericească, Constantin și Elena apar, de regulă, împreună, ținând între ei Sfânta Cruce, simbol al credinței și al jertfei Mântuitorului.
Ziua se consideră hotar agricol important, iar după 21 mai se pot planta, fără riscuri, culturi precum porumb, fasole sau dovleac. Se spune că „după Sfântul Constantin, nu mai dă bruma”.
În unele regiuni se aprind focuri în grădini și pe câmpuri, pentru a alunga duhurile rele și dăunătorii pământurilor. Aceste focuri simbolizează purificarea naturii și a gospodăriei. Este interzisă munca la câmp, în gospodărie sau spălatul rufelor, pentru a nu atrage ghinionul sau bolile. Potrivit superstițiilor, cei care nu respectă sărbătoarea pot avea recolte slabe. Sărbătoarea este cunoscută în folclor și ca „Ziua Păsărilor de Pădure”. Se crede că, dacă se muncește în această zi, păsările pot mânca recolta, porumbul sau alte semințe, iar strugurii viței de vie se pot strica.
Bujorul, simbolul protecției și armoniei de Sfinții Constantin și Elena
Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt considerați ocrotitori ai creștinătății, iar florile aduse în casă în această zi specială pot fi interpretate ca un gest simbolic de venerație, recunoștință, iubire, demnitate și invocare a protecției divine.
În anumite regiuni ale țării, obiceiul de a avea bujori în casă pe data de 21 mai este profund înrădăcinat în tradiția populară.Bujorii, florile reprezentative ale lunii mai, sunt asociați cu renașterea naturii și protejarea gospodăriei în pragul verii, având o semnificație aparte în contextul spiritual și simbolic al sărbătorii.
Sursa: Digi24.ro.
Citește și:
Facultatea de Teologie Ortodoxă organizează o conferință teologică și o lansare de carte
Comentariile portalului
Buna seara tuturor!Sunt un om care a avut ocazia sa stea de vorba cu Domnul Bolojan. Impresia a fost un om deosebit, cu picioarele pe pămînt, știind (...)
Eu nu cred că trebuie să ne facem probleme. Din câte știu eu romul la 40 de grade nu e inflamabil.
Ce festival bre? Aici se vorbea de caniculă. Iar ai făcut insolație?