Aproape 30 milioane de oameni au trecut graniţele ţării în sezonul estival. Frontierele de la Nădlac, și acum „pe roșu”

În momentul de față, cele mai circulate punte de trecere a Frontierei din județul Arad, Nădlac (vechea vamă) și Nădlac II (pe autostradă), se așteaptă cca. o oră la ieșirea din țară, potrivit site-ului Trafic Online a Poliției de Frontieră. Capacitatea punctelor de trecere a fost folosită la maximum pe toată perioada sezonului estival.
PTF Nădlac și PTF Nădlac II astăzi, la ora 12:38, potrivit Trafic Online
Aproape 30 milioane de oameni au trecut frontierele României în această vară. Cca. 10 milioane doar la Nădlac
În perioada sezonului estival (1 iunie – 31 august 2023), prin punctele de frontieră au efectuat formalitățile de control aproximativ 29.800.000 persoane, dintre care 14,1 milioane pe sensul de intrare şi 15,7 pe sensul de ieşire, cetățeni români și străini. De asemenea, au tranzitat frontiera peste 7.500.000 mijloace de transport, 3,5 milioane pe intrare şi 4 milioane pe ieşire.
În continuare, cea mai tranzitată frontieră a fost cea cu Ungaria pe unde, în același interval de timp, au efectuat formalitățile aproximativ 10 milioane de persoane pe ambele sensuri de deplasare. Valori ridicate de trafic s-au înregistrat și la graniţa cu Bulgaria care a fost tranzitată de 7 milioane de persoane, dar şi în punctele aeroportuare, pe unde au efectuat formalităţile de frontieră 6,8 milioane persoane.
Combaterea migraţiei ilegale
La nivel naţional, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă, la intrare în ţară, 690 cetăţeni străini în trecere frauduloasă a frontierei în scop de migraţie ilegală.
Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 3.170 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria.
Acte ilegale constatate în sezonul estival
Totodată, în perioada de referinţă, au fost constatate 2.985 infracţiuni, principalele domenii în care au fost depistate fapte de natură infracțională fiind:
• trecere ilegală a frontierei de stat – 1.471 infracțiuni;
• fals si uz de fals, fals privind identitatea – 333 infracțiuni;
• regimul circulaţiei rutiere– 328 infracțiuni;
• dreptul de proprietate intelectuală – 206 infracțiuni.
În materie de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale, s-au aplicat amenzi contravenţionale pentru 2.983 de persoane în valoare de 2.970.879 lei.
Combaterea infracţionalităţii transfrontaliere
Pe linia traficului ilegal cu ţigări, în perioada analizată, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării 2.192.851 pachete țigări, în valoare de 39.347.241 lei, din care 199.226 pachete țigări provenite din infracţiuni de contrabandă.
În ceea ce priveşte încălcarea dreptului de proprietate intelectuală poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate în valoare de 75.402.414 lei.
Pe linia traficului cu autoturisme furate – în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră au fost descoperite 58 de mijloace de transport suspecte a fi furate (46 autoturisme, 5 camioane, 5 microbuze şi 2 remorci).
Transportul ilegal al deşeurilor
La nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost întreprinse acţiuni în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu în vederea prevenirii introducerii în ţară a unor transporturi de deşeuri, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, procedându-se la verificarea şi controlul mijloacelor de transport, precum şi la monitorizarea specifică în zona de competenţă.
Fie în intervenții punctuale, fie în cadrul unor acțiuni de amploare, desfășurate în colaborare cu Garda Națională de Mediu și Direcția Generală a Vămilor, au fost oprite la intrarea în ţară însemnate cantităţi de deşeuri, respectiv mai multe transporturi cu peste 1.846 tone, constând în metale, textile/îmbrăcăminte, plastic, carton, hârtie, şi piese auto.
În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră a acționat în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport în mod eficient, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.
Comentariile portalului
Hei..., hei..., tu ăla de la birt...! Se pare că EȘTI ÎNTR-O CONFUZIE IMENSĂ: niciunul din Parcurile alea, de care zici tu, NU SUNT GRATUITE . Sunt plătite din (...)
Da ca la birt. Este ca intr-un parc cu intrarea pe bani langa alte zeci de parcuri cu acces gratuit si care toate ofera cam acelasi lucru. Sa zicem ca (...)
Nu am ce să elucidez, trebuie să vă dezamăgesc: nu m-am gândit la Dumneavoastră când am scris aceste rânduri. De altfel nici nu înțeleg cum (...)