vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Serie de sinucideri în rândul oligarhilor ruși. Patru dintre ei aveau legături cu Gazprom

  de - | 30 aprilie 2022, 5:28 PM | Internaţional

  0

  (foto: Arhivă)

  Cel puțin cinci oligarhi ruși s-ar fi sinucis începând cu sfârșitul lunii ianuarie, iar trei dintre ei ar fi ucis membri ai familiilor lor înainte de a-și lua viața, relatează CNN. Patru dintre aceștia aveau legături cu gigantul energetic rus de stat Gazprom sau cu una dintre filialele sale.

  Un director executiv de top de la Gazprom a fost găsit mort în cabana sa din satul Leninski, în apropiere de Leningrad, în 30 ianuarie 2022, potrivit RIA Novosti. Conform sursei citate, la fața locului a fost găsit un bilet de adio, iar anchetatorii investighează moartea ca fiind o sinucidere. Radiodifuzorul național rus RenTv a identificat bărbatul ca fiind Leonid Shulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest.

  La doar o lună distanță, pe 25 februarie, un alt director de top de la Gazprom, Alexander Tiulakov, a fost găsit mort în același sat, în garajul său, potrivit Novaya Gazeta, un ziar rus independent. Novaya Gazeta a raportat că acesta s-a sinucis.

  CNN a cerut Comitetului de Investigații al Rusiei să comenteze cele două cazuri, dar nu a primit niciun răspuns.

  Totodată, Mikhail Watford, un miliardar rus de origine ucraineană, a fost găsit mort în casa sa din Surrey, Anglia, pe 28 februarie.

  Un alt om de afaceri rus, Vasili Melnikov, a fost găsit mort alături de familia sa în Nijni Novgorod la sfârșitul lunii martie, potrivit ziarului rus Kommersant.

  Melnikov deținea MedStom, o companie de consumabile medicale. Potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei, un bărbat de 43 de ani, soția sa, în vârstă de 41 de ani, și doi copii de patru și 10 ani au fost găsiți înjunghiați mortal în data de 23 martie.

  Comitetul nu a făcut nicio referire la Melnikov, dar vârstele celor decedați și locul incidentului corespund informațiilor publicate de Kommersant. Filiala regională a comitetului de anchetă a declarat că „nu au existat semne de intrare neautorizată în apartament”.

  „Anchetatorii iau în considerare mai multe versiuni despre ceea ce s-a întâmplat, inclusiv uciderea copiilor și a soției de către capul familiei, urmată de o moarte autoprovocată”, a precizat comisia.

  În luna aprilie, alți doi oameni de afaceri ruși au murit în circumstanțe similare.

  Vladislav Avaiev, fostul vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit mort împreună cu soția și fiica sa în apartamentul său din Moscova pe 18 aprilie, potrivit agenției de știri ruse de stat Tass. Citând o sursă din cadrul forțelor de ordine, Tass a afirmat că autoritățile investighează moartea soților Avaiev ca fiind o crimă urmată de sinucidere.

  Iulia Ivanova, un reprezentant al Comitetului de Investigații pentru Moscova, a fost citată de Tass spunând că o rudă a descoperit cadavrele soților Avaiev după ce șoferul familiei și bona i-au spus că nu îi pot contacta la telefon și nici nu pot intra în apartament, deoarece ușa era închisă din interior.

  Igor Volobuev, fost vicepreședinte al Gazprombank, care a părăsit recent Rusia pentru a pleca în Ucraina, a declarat că nu crede că Avaiev s-a sinucis.

  „Slujba lui era să se ocupe de private banking, adică să se ocupe de clienți VIP. El era responsabil de sume foarte mari de bani. Așadar, s-a sinucis? Eu nu cred. Cred că știa ceva și că reprezenta un fel de risc”, a declarat Volobuev pentru CNN.

  Doar o zi mai târziu, pe 19 aprilie, Serghei Protosenia, fost director la producătorul de gaze Novatek, deținut parțial de Gazprom, a fost găsit mort în locuința sa din Lloret de Mar, alături de soție și de fiica sa.

  Cadavrele celor două femei, care prezentau semne de violențe, au fost găsite în interiorul vilei de lux a familiei, iar cadavrul lui Protosenia a fost găsit în grădină, potrivit sursei citate. Cazul este investigat ca fiind o dublă crimă și o sinucidere ulterioară într-un caz de violență domestică.

  Într-o declarație pentru Daily Mail, fiul lui Protosenia a pus la îndoială versiunea evenimentelor, sugerând în schimb că tatăl său a fost ucis. „El o iubea pe mama mea și mai ales pe Maria, sora mea. Ea era prințesa lui. Nu ar fi putut face niciodată ceva care să le facă rău. Nu știu ce s-a întâmplat în acea noapte, dar știu că tatăl meu nu le-a făcut rău”, a declarat Fedor Protosenia, care se afla la casa familiei din Franța în momentul incidentului.

  Poliția catalană din provincia Girona, unde se află orașul Lloret de Mar, a declarat vineri pentru CNN că „ipoteza continuă să fie un caz de violență domestică, în ciuda declarațiilor fiului”.

  „Poliția catalană a luat declarații de la fiu. Alte ipoteze au fost excluse. De asemenea, a fost exclusă o triplă omucidere”, a declarat responsabilul de presă al poliției. „Să fi fost opera mafiei rusești? Ei bine, nu”, a adăugat oficialul.

  Novatek, fostul angajator al lui Protosenia, a declarat că acesta era „o persoană minunată și un minunat familist”.

  „Din nefericire, au existat speculații pe acest subiect în mass-media, dar suntem convinși că aceste speculații nu au legătură cu realitatea. Sperăm că forțele de ordine din Spania vor efectua o anchetă amănunțită și obiectivă și vor lămuri ce s-a întâmplat”, a precizat compania într-un comunicat.

  sursa: digi24.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.