duminicã, 3 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Serialul „Obi-Wan Kenobi” a reintrodus în lumea Star Wars, pe ascuns, 13 Jedi din poveștile „neoficiale”

  de Tomck@t | 3 iulie 2022, 12:41 PM | Pop Culture

  0

  Există două tipuri de fani „Războiul Stelelor”: cei care cunosc filmele și noile seriale din franciză… și fan(atic)ii Star Wars, care consideră ca o parte integrantă a francizei inclusiv benzile desenate, jocurile video și romanele care au contribuit masiv la expansiunea „istoriei” Star Wars, acele povești fiind interconectate atât între ele, cât și – ocazional – cu personajele din celebrele filme. Această a doua tabără a avut însă o mare dezamăgire atunci când Disney a cumpărat „universul” creat de George Lucas și a declarat toate acele benzi desenate, jocuri video și romane neoficiale, aplicându-le ștampila „Legends”, în opoziție cu poveștile „Canon” – adică cele care sunt considerate partea oficială a francizei. Sunt sute de personaje (Jedi și Sith… poate chiar mii, dacă luăm în considerare și personajele secundare) care au fost, astfel, literalmente, aruncate la gunoi de către Disney.

  Însă „Casa lui Mickey Mouse” („MouseHouse” – cum îi mai spun internauții) a început, de ceva timp, să mai recicleze dintre acele personaje, readucându-le în poveștile „Canon”, în noile seriale sau în noile benzi desenate (din 2014 încoace, sub egida Marvel Comics, care deja sunt – desigur – povești oficiale), chiar dacă acele personaje au fost regândite și plasate în noile povești.

  Primul exemplu a fost Admiral Thrawn, apărut în serialul de animație „Star Wars: Rebels”, menționat de curând în serialul „The Mandalorian” și care, mai mult ca sigur, va apărea în serialul Disney+ ale cărui filmări au început deja, „Ahsoka”.

  În ultima producție Star Wars, miniseria „Obi-Wan Kenobi”, au fost menționați nu mai puțin de 13 Jedi care până nu demult au fost considerați personaje neoficiale, din „Legends”. Modul în care au fost menționați, însă, a putut fi observat doar de către cei mai ageri fan(atic)i Star Wars.

  Nu vom divulga aici momente-cheie din acțiunea serialului „Obi-Wan Kenobi” de pe Disney+, dar dacă nu l-ai văzut încă și nu vrei să afli nimic în avans, consideră-te „avertizat”: CVASI-SPOILER, în cele ce urmează! La fel și despre anumite întâmplări din alte seriale Star Wars, de exemplu animația „Clone Wars”.

  Obi Wan Episode 4 Aurebesh Translations

  Într-unul din episoadele serialului, Obi-Wan Kenobi descoperă numele mai multor Jedi, zgâriate pe peretele unui ascunziș al rețelei de rebeli numite „The Path” („Calea”).

  Star Wars are propriul alfabet inventat, numit „Aurebesh”, astfel că un fan extrem de atent la detalii, YouTuberul Kyle Katarn, s-a pus să traducă tot ce apare scris pe peretele respectiv, iar spre surprinderea lui și a altor fani ai francizei, numele care apar scrise pe perete sunt ale unor Jedi pe care-i găsim și pe Wookiepedia (Wikipedia personalizată exclusiv pentru conținutul Star Wars) – secțiunea „Legends”, precum și două personaje din actualul „Canon”.

  Iată care sunt aceștia:

  ENO CORDOVA – din jocul video „Jedi: Fallen Order”

  JFODT1

  Deși jocul „Jedi: Fallen Order” a apărut în perioada în care Disney a deținut deja franciza Star Wars, nu a existat până acum niciun indiciu cum că povestea jocului ar face parte în mod oficial din lumea Star Wars. Dar acest lucru tocmai s-a schimbat acum. Maestrul Jedi Eno Cordova, care îl ghidează pe Cal Kestis (personajul principal al jocului) în călătoria sa de a găsi un Holocron, este primul nume care apare pe perete. Fanii jocului sunt, desigur, entuziasmați, deoarece acest mic detaliu a deschis calea spre posibilitatea ca personajul Cal Kestis să apară, la un moment dat, într-un film sau într-un serial marca Star Wars.

  CERE JUNDA – tot din jocul video „Jedi: Fallen Order” 

  copy of cere junda approved bd villainsscreenshots ce 90fcff43

  Numele maestrului Jedi Cere Junda (fost padawan al lui Eno Cordova) este, de asemenea, cioplit în piatră, iar jucătorii din „Fallen Order” o vor aminti ca fiind unul dintre aliații lui Cal Kestis și un supraviețuitor al Ordinului 66. Ea este cel de-al doilea personaj din secțiunea „Canon” din lumea Star Wars.

  RAHM KOTA – din jocul video „The Force Unleashed”

  Rahm Kota

  Personajul pentru care fanii Star Wars se bucură cel mai mult este un Jedi care a apărut în jocul video „The Force Unleashed”, care a fost lansat înainte de achiziția Lucasfilm de către Disney, astfel că toată povestea jocului este, astăzi, neoficială. Într-un fel sau altul, în schimb, personajul Rahm Kota are de acum toate șansele să fie reinventat și replasat în marea poveste interconectată din „Războiul Stelelor”. Și, cine știe, poate că se va proceda la fel și cu celelalte personaje din joc, cum ar fi personajul principal, Galen Marek a.k.a. Starkiller.

  FABLE ASTIN – din povestea scurtă „Uhl Eharl Khoehng”

  Fable Astin2 SWJ8

  Următorul personaj al cărui nume apare în serialul „Obi-Wan Kenobi” este Fable Astin. Ea provine dintr-o poveste scurtă intitulată „Uhl Eharl Khoehng”, apărută în publicația cu jocuri de rol „Star Wars Adventure Journal 8”, în 1995. Fable a fost un Jedi care a crescut în timpul ascensiunii Imperiului. Ea a luptat pentru Alianța Rebelă, chiar dacă a fost antrenată inițial de către un inchizitor pe nume Adalric Cessius Brandl.

  CORWIN SHELVAY – din povestea scurtă „Dark Vendetta”

  3991739 4

  Numele lui Corwin Shelvay poate fi văzut, de asemenea, gravat pe zidul de pe planeta Jabiim. Corwin era un Jedi care își petrecea cea mai mare parte a timpului fugind și ascunzându-se de forțele Imperiului. El a apărut în povestea scurtă „Dark Vendetta”, în numărul 8 al revistei „Star Wars Galaxy Magazine”, în care el și maestrul său, Darrin Arkanian, încearcă să scape de Imperiu în timp ce se află pe planeta Coruscant.

  DRUN CAIRNWICK – din catalogul „Galaxy Guide 6: Tramp Freighters”

  Drun C

  Un alt supraviețuitor al Ordinului 66 care se pare că a fost ajutat de membrii rețelei „The Path” este Drun Cairnwick, un personaj sensibil la Forță, care și-a încheiat în cele din urmă antrenamentul pentru a deveni Jedi, potrivit catalogului „Galaxy Guide 6: Tramp Freighters”, apărut în anul 1990.

  QU RAHN (?) – din jocul video „Jedi Knight: Dark Forces II”

  JK083 Qu Rahn A

  Următorul cuvânt de pe perete se traduce prin „Qu”. Deși asta nu dezvăluie prea multe, fanii sunt de părere că s-ar putea referi la un Jedi pe nume Qu Rahn, apărut în jocul video „Jedi Knight: Dark Forces II”, în anul 1997. Qu Rahn a fost un ucenic al lui Yoda și a fost printre puținii Jedi care s-a opus Imperiului după fatidicul Ordin 66. Mai târziu, Qu Rahn a reușit să-l găsească pe Yoda, a obținut rangul de Maestru Jedi și chiar a învățat cum să devină o fantomă a Forței.

  DJINN ALTIS – din romanul „The Clone Wars: No Prisoners”

  clone wars no prisoners

  Djinn Altis este următorul nume gravat pe perete. Djinn a apărut într-un roman intitulat „Star Wars – The Clone Wars: No Prisoners”, din 2009. Deoarece nu avea aceleași credințe și valori ca Ordinul Jedi, și-a creat propria facțiune numită Altisian Jedi. Acest grup nu s-a opus Ordinului original și a continuat să ajute Republica, dar pur și simplu membrii acestui grup nu credeau în legile stricte ale Ordinului, cum ar fi interdicția atașamentului față de alte persoane sau regula privind numărul de ucenici / padawani pe care ar putea avea un Maestru Jedi.

  TIBERUS ANDERLOCK – din jocul video „Star Wars Galaxies”

  TiberusAnderlock

  „Star Wars Galaxies” a fost un joc video lansat în 2003. Pachetul său de expansiune, intitulat „Jump to Lightspeed”, a prezentat jucătorilor un Jedi pe nume Tiberus Anderlock, fost membru al Ordinului Jedi și un pilot priceput, dar care a fost ucis undeva în sistemul Dathomir la un an după bătălia de la Yavin.

  VALIN HALCYON – din romanele „Side Trip” și „X-Wing: The Krytos Trap”

  Hal Tir

  Valin Halcyon a fost un Jedi a cărui primă apariție a fost în romanul semnat de Timothy Zahn, „Side Trip”. De asemenea, personajul a apărut și în romanul „X-Wing: The Krytos Trap” și, la fel ca toate celelalte personaje menționate anterior, a reușit să evadeze de forțele Imperiului, de Darth Vader și inchizitorii săi, după întâmplările din filmul „Episode III: Revenge of the Sith”. Ulterior, acesta a folosit pseudonimul Hal Horn și a avut un copil pe nume Corran Horn, sensibil și el la Forță. E de menționat că în serialul „Obi-Wan Kenobi” apare un băiat numit Corran, iar fanii sunt de părere că acest lucru nu este o coincidență.

  NICHOS MARR – din romanele „Children of the Jedi”, „Planet of Twilight” și „The New Jedi Order”

  Nichos torso

  Numele lui Nichos Marr este, de asemenea, sculptat pe perete. Apărut pentru prima oară în romanul „Children of the Jedi”, acesta este un personaj sensibil la Forță, care fugea constant de Împăratul Palpatine și de Imperiu. Într-o altă poveste care nu mai este considerată oficială, după ce Luke Skywalker și-a deschis Academia Jedi pe planeta Yavin 4, Nichos a devenit membru, dar a murit ulterior din cauza unei boli.

  ROGANDA ISMAREN – din romanul „Children of the Jedi”

  roganda ismaren

  Romanul lui Barbara Hambly din 1995, „Children of the Jedi”, a introdus și personajul Roganda Ismaren, o femeie Jedi care a scăpat de masacrul Ordinului 66, însă a fost capturată în cele din urmă de Imperiu și „convertită” pe Partea Întunecată a Forței. Cu timpul, Roganda Ismaren a avansat în ranguri, până când a devenit un membru al „Mâinii Împăratului”, un grup de asasini specializat în misiuni secrete pentru Palpatine. Mai mult de atât, ea a fost și concubina Împăratului Palpatine.

  DRAKE LO’GAAN – din benzile desenate online „Reversal of Fortune”

  5608494 has great potential

  Peretele conținea, de asemenea, numele a trei personaje care sunt strâns legate unul de celălalt. Primul dintre ele este Lo’gaan, numele complet fiind Drake Lo’gaan. Personajul a apărut în seria de benzi desenate online „Reversal of Fortune”, în care a fost martorul masacrului cu numele de cod „Ordinul 66”, el aflându-se pe planeta Felucia (planeta apare și în filmul „Episode III: Revenge of the Sith”, însă în secvențele filmului vedem doar asasinarea maestrului Jedi Aayla Secura). Potrivit secțiunii „Legends” pe Wookiepedia, Drake Lo’gaan a fost padawanul Maestrului Jedi Roron Corobb, un personaj care a fost transpus în „Canon”, chiar dacă nu a apărut încă în nicio poveste nouă și oficială, decât în catalogul „Star Wars Lightsabers: A Guide to Weapons of the Force”, apărut în 2018.

  EKRIA – din benzile desenate online „Reversal of Fortune”

  Ekria

  Padawanul Ekria a apărut tot în seria de benzi desenate online „Reversal of Fortune”. Potrivit secțiunii „Legends” pe Wookiepedia, personajul feminin a fost un Jedi din rasa Barolian care a servit Ordinul Jedi și Republica Galactică ca un comandant în Marea Armată a Republicii în timpul Războaielor Clonelor.

  ZONDER – din benzile desenate online „Reversal of Fortune”

  Zonder

  Al treilea personaj din aceeași serie de benzi desenate online „Reversal of Fortune”, padawanul Zonder a supraviețuit masacrul Ordinului 66 și s-a întors, alături de padawanii Ekria și Lo’gaan pe planeta Coruscant, iar după ce au luptat cu lumea interlopă, au dat față în față cu Darth Vader, ceea ce a dus la moartea lui Zonder. În secțiunea „Legends”, Zonder a fost padawanul maestrului Jedi Barriss Offee, însă povestea lui Barriss Offee a fost, între timp, rescrisă în serialul de animație „Clone Wars”. Astfel că ea, după ce a trădat Ordinul Jedi, nu a mai apucat să devină Maestru Jedi. Povestea ei, de altfel, a rămas neterminată. Nu se știe ce s-a întâmplat cu ea după evenimentele din filmul „Episode III: Revenge of the Sith”. Fanii speră ca ea să apară în viitorul serial „Ahsoka”, Barriss Offee fiind o fostă prietenă a padawanului lui Anakin Skywalker și cea care a forțat-o pe Ahsoka să părăsească Ordinul Jedi.

  Lista supraviețuitorilor Jedi mai include, în mod amuzant, și un anumit „Henry”, acest nume scris cu litere Aurebesh fiind însă, mai mult ca sigur, doar semnătura celui care a realizat gravurile pe perete pentru serialul „Obi-Wan Kenobi”, neexistând – deocamdată – niciun Jedi cu acest nume.

  Surse: Kyle Katarn / YouTubethedirect.com

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.