duminicã, 1 octombrie, 2023

Special Arad Logo

  ExclusivCe caută o farmacie privată în incinta Spitalului Județean?! DNA-ul credem că-l caută…

  de Lucian Valeriu | 19 noiembrie 2014, 4:28 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  6

  ORDINUL nr. 962 din 29 iulie 2009 pentru aprobarea Normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea farmaciilor şi drogheriilor – respectiv actul-mamă după care se înființează și funcționează orice farmacie din România – arată că semnificația juridică pentru farmacie comunitară este unitatea farmaceutică ce asigură asistenţa farmaceutică în ambulatoriu a populaţiei, prin eliberarea de medicamente şi alte produse, iar farmacie cu circuit închis reprezintă unitatea farmaceutică ce asigură asistenţa cu medicamente de uz uman pentru bolnavii internaţi în unităţi sanitare şi în alte instituţii cu reţea sanitară proprie şi pentru serviciul de ambulanţă (…) Ei bine, la Art. 18 (3) al normativului citat se prevede că este interzisă amplasarea farmaciei comunitare în incinta spitalelor şi în spaţii inadecvate desfăşurării activităţii – cum ar fi barăci de lemn, metalice, garaje, în apartamente cu destinaţie de locuinţă etc. – considerându-se că interiorul spitalelor, mai cu seamă a celor „globale”, încorporând mii de bolnavi și sute de cadre medicale, cu fluxul de boli aferent cu tot, este un mediu deloc propice pentru desfășurarea unei activități la rigoare aproape aseptice. Așadar:

  Sensiblu, farmacia privată din incinta Spitalului Județean Arad, nu respectă nici măcar normativele privind înființarea farmaciilor! 

  Încă de acum 4 ani, SCJA își pregătește terenul pentru amplasarea unei farmacii private în incinta spitalului… asta în condițiile în care, așa cum încă se poate observa cel puțin citind tabla depozitului-relicvă (pe care băgăm sama că Ioțcu a confundat-o cu tabla împărțirii) ce a activat, fără probleme foarte mari (în afară de management defectuos), zeci de ani la parterul clădirii cea proprie:
  sensi2Nimeni nu credem că poate convinge un economist competent că să ai propria farmacie, în regim ambulatoriu, este mai puțin rentabil din punct de vedere financiar (nemaivorbind că aici nici nu ar trebui să vorbim în acești termeni – ci în cei de solidaritate socială… că doar discutăm despre sistemul medical al unei societăți unamim recunoscută ca bolnavă!) decât să aduci o firmă privată… fie ea și Sensiblu!
  Din start ilegală – conform normativului citat – postarea farmaciei private în locul celei publice a început, administrativ-juridic vorbind, cu HOTĂRÂREA nr. 145 din data de 31.05.2011 privind aprobarea închirierii unui spaţiu aflat în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, cu destinaţie de Farmacie cu Circuit Deschis, act propus – cum altfel?! – de Consiliul Judeţean Arad. 
  Farmacie de circuit deschis sau comunitară (pentru comunitate) este, conform legii, unitatea farmaceutică ce asigură asistența în ambulatoriu a populației cu medicamente de uz uman şi  alte produse prevăzute de Lista produselor, altele decât medicamentele, ce pot fi dețiinute şi eliberate prin farmacii, aprobată prin ordin al ministrului sănătăii publice.
  Adică exact ce avea și SCJA la parter…
  Mda… dar de acolo nu avea ce comision să vină… ar comenta cunoscătorii…
  In temeiul de drept al Hotărârii nu se face referire NICIUNDE la la Ordinul 962/2009 referitor la NORMELE din 29 iulie 2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea farmaciilor, ceea ce se pare că nu au observat cei ce dau viza de legalitate la nivelul județului!… dar probabil, spre foarte posibil, că „s-au umblat acolo.” Iată hotărârea la care facem referire și de la care s-a pregătit terenul:

  hot145

  De aici și până la „găsirea unor investitori interesați” nu a mai fost decât un pas…

  Chiar dacă așteptarea a durat câțiva ani, iar „studiile de piață” au fost, în fapt, niște negocieri de culise destul de lungi și anevoioase… iată… din ciclul „Ana are mere” – Spitalul Județean are Sensiblu.

  sensi1

  Nici să nu mai vorbim despre licitație publică, de proiect afișat la transparență și ținut minim 30 de zile, de respectarea legilor concurenței… că jignim bunul simț! Suntem în stare să băgăm mâna-n foc că dacă totul era „pe bune”, existau farmacii și mai potente, și mai celebre, și mai utilate și aprovizionate decât Sensiblu care să-și prezinte oferta în ceea ce privește amplasarea unei unități în incinta unui spital în care se consumă medicamente la tonă…

  Despre cât a fost comisionul, cine cu cine a împărțit ce și cât, pe câtă vreme, câte excursii în străinătate și alte asemenea amănunte vom afla, probabil, nu peste multă vreme, din comunicatele DNA…

   

  Autori: Alin Olteanu, Lucian Valeriu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Idee IMPERATIV DE RETINUT: ESTE INTERZISA amplasarea farmaciei comunitare în incinta spitalelor !!!
   Cum au dat avizul cei de la SANEPID si toate celelalte institutii implicate ????????????????
   JURIDICUL de la Consiliul Jud. stim ca nu cunoaste legislatia sanitara DAR cel de spital, zambeste pe sub mustata si ii lasa pe fraieri …..sa pice de fraieri !!!
   Dar ce o sa zica Ministerul cand va realiza ca le-a fost prezentata in scris situatia…………ca la fraieri ?

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. NORME din 29 iulie 2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea farmaciilor şi drogheriilor
   SECŢIUNEA 1: Farmacia comunitară
   (3)Este interzisă amplasarea farmaciei comunitare în incinta spitalelor !!! De ati publica referatul CJ/Spit, total ilegal.
   Macar asa recunoaste CJ si spitalul ca nu sunt in stare sa ofere medicamente pacientilor si din grija pt ei ii mai belesc de ultimii banuti pe sarmanii bolnavi, ce ii drept, si la preturi de …preturi !

   +8 voturi
   +1
   -1
  3. Intrebati-o pe managera cum a aterizat farmacia privata in incinta spitaluui si mai intrebati-o in plus cum a aterizat si fiul dumneaei in cladirea ce tocmai va fi finalizata in spatele celei vechi.si tocmai in calitate de medic stomatolog!
   Farmacia pentru folosul ei si postul infiintat nou pentru odrasla!
   Domnulde presedinte pe care v-am votat, in persoana domnului Iotcu,sa fie cumva asta „Romania lucrului bine facut?”

   +17 voturi
   +1
   -1
  4. Deconteaza Casa de Asigurari de Sanatate medicamentele si materialele sanitare pe care pacientii le cumpara de la farmacia privata?,
   In privinta Cardiolife nu sa spus nimic la inaugurare ca este o clinica privata care daca nu ai bani nu i-ti face nici o interventie chirurgicala,apropo dr.Dina unul din asociatii firmei Cardiolife a fost dat afara de la Institutul de Cardiologie de la Timisoara pentru incompatibilitate,adica directiona pacientii catre privat din motive de simple dar din pacate adevarate(lipsa materialelor sanitare},pe care tot ei decideau in privinta achizitionari de catre Institut.
   Va spun toate acestea pentru ca anul acesta am avut o problema cu cineva apropiat care sa operat la Timisoara si nu a fost nevoit sa cumpere nimic,deoarece sa schimbat conducerea,pe cand la Arad i s-a cerut 4000 de EURO.
   Va intreb:investitia la Spitalul Judetean Arad sa facut pentru binele pacientilor?,
   Ma indoiesc.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.