Ce caută o farmacie privată în incinta Spitalului Județean?! DNA-ul credem că-l caută…
ORDINUL nr. 962 din 29 iulie 2009 pentru aprobarea Normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea farmaciilor şi drogheriilor – respectiv actul-mamă după care se înființează și funcționează orice farmacie din România – arată că semnificația juridică pentru farmacie comunitară este unitatea farmaceutică ce asigură asistenţa farmaceutică în ambulatoriu a populaţiei, prin eliberarea de medicamente şi alte produse, iar farmacie cu circuit închis reprezintă unitatea farmaceutică ce asigură asistenţa cu medicamente de uz uman pentru bolnavii internaţi în unităţi sanitare şi în alte instituţii cu reţea sanitară proprie şi pentru serviciul de ambulanţă (…) Ei bine, la Art. 18 (3) al normativului citat se prevede că este interzisă amplasarea farmaciei comunitare în incinta spitalelor şi în spaţii inadecvate desfăşurării activităţii – cum ar fi barăci de lemn, metalice, garaje, în apartamente cu destinaţie de locuinţă etc. – considerându-se că interiorul spitalelor, mai cu seamă a celor „globale”, încorporând mii de bolnavi și sute de cadre medicale, cu fluxul de boli aferent cu tot, este un mediu deloc propice pentru desfășurarea unei activități la rigoare aproape aseptice. Așadar:
Sensiblu, farmacia privată din incinta Spitalului Județean Arad, nu respectă nici măcar normativele privind înființarea farmaciilor!
Încă de acum 4 ani, SCJA își pregătește terenul pentru amplasarea unei farmacii private în incinta spitalului… asta în condițiile în care, așa cum încă se poate observa cel puțin citind tabla depozitului-relicvă (pe care băgăm sama că Ioțcu a confundat-o cu tabla împărțirii) ce a activat, fără probleme foarte mari (în afară de management defectuos), zeci de ani la parterul clădirii cea proprie:
Nimeni nu credem că poate convinge un economist competent că să ai propria farmacie, în regim ambulatoriu, este mai puțin rentabil din punct de vedere financiar (nemaivorbind că aici nici nu ar trebui să vorbim în acești termeni – ci în cei de solidaritate socială… că doar discutăm despre sistemul medical al unei societăți unamim recunoscută ca bolnavă!) decât să aduci o firmă privată… fie ea și Sensiblu!
Din start ilegală – conform normativului citat – postarea farmaciei private în locul celei publice a început, administrativ-juridic vorbind, cu HOTĂRÂREA nr. 145 din data de 31.05.2011 privind aprobarea închirierii unui spaţiu aflat în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, cu destinaţie de Farmacie cu Circuit Deschis, act propus – cum altfel?! – de Consiliul Judeţean Arad.
Farmacie de circuit deschis sau comunitară (pentru comunitate) este, conform legii, unitatea farmaceutică ce asigură asistența în ambulatoriu a populației cu medicamente de uz uman şi alte produse prevăzute de Lista produselor, altele decât medicamentele, ce pot fi dețiinute şi eliberate prin farmacii, aprobată prin ordin al ministrului sănătăii publice.
Adică exact ce avea și SCJA la parter…
Mda… dar de acolo nu avea ce comision să vină… ar comenta cunoscătorii…
In temeiul de drept al Hotărârii nu se face referire NICIUNDE la la Ordinul 962/2009 referitor la NORMELE din 29 iulie 2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea farmaciilor, ceea ce se pare că nu au observat cei ce dau viza de legalitate la nivelul județului!… dar probabil, spre foarte posibil, că „s-au umblat acolo.” Iată hotărârea la care facem referire și de la care s-a pregătit terenul:
De aici și până la „găsirea unor investitori interesați” nu a mai fost decât un pas…
Chiar dacă așteptarea a durat câțiva ani, iar „studiile de piață” au fost, în fapt, niște negocieri de culise destul de lungi și anevoioase… iată… din ciclul „Ana are mere” – Spitalul Județean are Sensiblu.
Nici să nu mai vorbim despre licitație publică, de proiect afișat la transparență și ținut minim 30 de zile, de respectarea legilor concurenței… că jignim bunul simț! Suntem în stare să băgăm mâna-n foc că dacă totul era „pe bune”, existau farmacii și mai potente, și mai celebre, și mai utilate și aprovizionate decât Sensiblu care să-și prezinte oferta în ceea ce privește amplasarea unei unități în incinta unui spital în care se consumă medicamente la tonă…
Despre cât a fost comisionul, cine cu cine a împărțit ce și cât, pe câtă vreme, câte excursii în străinătate și alte asemenea amănunte vom afla, probabil, nu peste multă vreme, din comunicatele DNA…
Autori: Alin Olteanu, Lucian Valeriu
Comentariile portalului
Apropo de Sputnik în speță de ruși România are niște politicieni incredibili de slabi pe politică externa noi puteam profita de pe urmă graniței cu Ucraina (...)
Teacher, văd că a dispărut. Ne explica , cu patos, cum nu sunt sali și totuși, uite că sunt. Teacher, ai terminat de numărat?
Geani matroana din clanul îmbuibaților cei mai mulți la compania de apă, directori cu salarii de peste 5.000 de euro pe lună, în privat să primești așa (...)