Semnificaţiile şi istoria zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României
Ziua Națională a României este sărbătorită în prezent pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.
Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. În acest an, Ziua Națională vine într-o perioadă complicată din punct de vedere sanitar, iar ceremoniile se vor desfășura în condiții cu totul speciale, fără tradiţionala defilare a militarilor şi tehnicii de luptă şi fără ca avioanele să mai survoleze spaţiul aerian.
Marea Unire de la 1918
Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.
Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.
La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.
Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Recunoaşterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.
Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia), care a avut ca scop recunoaşterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acţiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.
Alte evenimente majore în România, pe 1 Decembrie
1916: Primul Război Mondial: La București s–a instalat administrația militară germană. Valoarea totală a pagubelor provocate de ocupație se ridică, în noiembrie 1918, la aproape 18 miliarde lei aur.
1919: Este investit primul guvern de coaliție din istoria interbelică a României, condus de Alexandru Vaida-Voievod
1919: Inaugurarea Teatrului Național Românesc din Cluj, cu spectacolul „Se face ziuă” și „Poemul Unirii” de Zaharia Bârsan, primul său director. Teatrul Maghiar din Cluj este mutat în „Cercul Teatral” al lui Jenő Janovics, clădire în care își desfășoară de atunci activitatea.
1920: Consiliul orășenesc al orașului Brașov a donat Castelul Bran Reginei Maria a României, ca semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
1936: Este inaugurat Arcul de Triumf din București, în prezența regelui Carol al II–lea și a reginei Maria.
1947: Legația română de la Praga devine ambasadă.
1948: Prin decretul comunist nr. 358 este desființată Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
1963: Ridicarea legațiilor româna și britanică de la Londra și de la București la rangul de ambasade.
1995: A emis pentru prima dată, prima dintr-o serie de televiziuni „Media Pro”, Pro TV.
2007: Se lansează în limba română volumul 7 din seria „Harry Potter”: Harry Potter și Talismanele Morții.
1 Decembrie în lume, de-a lungul istoriei
1640: Portugalia își câștigă independența față de Spania iar João IV devine rege.
1800: Orașul Washington, fondat în anul 1791, a devenit capitala Statelor Unite ale Americii.
1822: Pedro I este încoronat împărat al Braziliei.
1835: Hans Christian Andersen publică prima sa carte de povești.
1864: Decret privind înființarea „Casei de Depuneri și Consemnațiuni”.
1878: A fost instalată prima linie telefonică la Casa Albă.
1906: La Paris a fost inaugurată prima clădire destinată cinematografului, „Cinema Omnia Pathe”.
1910: În timpul așa-numitei „Epoca de Aur de cercetare a Antarcticii”, nava Kainan Maru sub comanda japonezului Shirase Nobu părăsește portul Tokyo spre Antarctica. Expediția durează până la 20 iunie 1912.
1918: Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croația, Dalmația, Voivodina și Bosnia și Herțegovina se unesc în „Regatul sârbilor, croaților și slovenilor”.
1925: Sunt semnate la Londra Acordurile adoptate la Conferința de la Locarno (Elveția) între Franța, Anglia, Belgia, Italia, Polonia, Cehoslovacia și Germania, ce prevedeau respectarea granițelor stabilite prin Tratatul de la Versailles și a Acordurilor de demilitarizare a zonei Rinului.
1934: În Uniunea Sovietică, Serghei Kirov, membru al Biroului Politic, este împușcat mortal de Leonid Nikolaev la sediul Partidului Comunist din Leningrad.
1953: Rosa Parks a fost arestată la Montgomery, Alabama, SUA, pentru că a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb.
1959: Este semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare în Antartica. Tratatul este semnat de 12 națiuni, printre care și SUA.
1990: S-a încheiat operațiunea de săpare a tunelului între Marea Britanie și Europa, unind astfel pentru prima dată continentul european de insulele britanice.
2005: Marea Britanie: Casa de licitații Sotheby’s scoate la licitație un manuscris unic scris de marele compozitor Ludwig van Beethoven și care a fost pierdut pentru mai mult de un secol. Prețul de deschidere al vânzării a fost estimat la peste 1 milion de lire sterline.
Comentariile portalului
... din pacate, sa schimb canalul TV de la meciurile echipei UTA aproape de fiecare data in ultima perioada, inainte de final.Dupa meciul de aseara am hotarat sa nu ma (...)
Ce am vazut in foto pe un banner, pare a fi 16.11 - 28.02?
N-ai înțeles nimic Ioane. Exact asta urmăresc ei. Ar fi perfect pentru căpușele gen pitou, fedeceu și altele. Dacă puteau, falimentau deja ctp-ul. La urne trebuia (...)