sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Semnele că un copil suferă enorm din cauza divorțului dintre părinți

    de Andrada Bobiș | 9 noiembrie 2020, 11:41 AM | Educaţie | Sănătate

    0

    Trăim vremuri foarte grele, iar în urmă cu mai bine de 20 de ani nimeni nu și-ar fi imaginat că viața de familie va fi atât de tumultoasă. Află ce comportament au copiii în urma divorțului dintre părinți și ce trebuie să faci tu ca părinte… divorțat.

    Mulți dintre părinții care divorțează nu-și dau seama cât de mult îi afectează pe copiii lor această separare. Nu știu cât de grave pot fi urmările acestei despărțiri. Foarte trist. Spun acest lucru, pentru că în prezent auzim în jurul nostru că tot mai multe familii se despart. Dintre cunoscuții voștri, despre câți ați aflat de curând că au divorțat? Mulți, așa-i?

    În ce măsură sunt afectați copiii în urma divorțului dintre părinți

    Pentru copii, separarea părinților înseamnă multă suferință profundă, tristețe, frustrare și izolare. Indiferent ce vârstă au copiii, ei trăiesc o adevărată dramă. Nu înțeleg de ce s-a întâmplat acest lucru. Nu înțeleg de ce părinții s-au separat, iar de cele mai multe ori, copiii cred că sunt vinovați de divorțul părinților.

    Acest episod extrem de trist din viața unui copil își va pune „amprenta” profund pe viitorul lor. Copilul va deveni un adult cu probleme emoționale grave.

    Care sunt semnele că un copil suferă enorm consecințele divorțului

    O problemă majoră care apare în cazul copiilor care provin din familiile destrămate este: OBEZITATEA! Am scris cu majuscule, deoarece divorțul este un factor major ce facilitează creșterea în greutate în rândul copiilor!

    Ei se simt părăsiți și în nesiguranță. Singura alinare și-o găsesc prin consumul necontrolat de alimente. Tristețea din sufletul lor poate fi neexprimată, iar kilogramele în plus pot semnifica acest lucru.

    Copilașii care au vârste cuprinse între 5 și 12 ani își vor manifesta un atașament intensificat sau o reacție de regresie (vor începe să-și sugă degetul, se leagănă, cer o păturică la somn, refuză să învețe la școală) în urma divorțului. De asemenea, la copiii care au până în 10 ani, poate apărea și insomnia din cauza faptului că le este teamă de separare. Dacă aceste simptome vor deveni permanente este necesar să vizitați un psiholog, care să le vorbească despre situația în care se află ei.

    La copiii de vârstă școlară, problemele se intensifică. Sunt mai mari deja, pricep mai multe, însă în mintea lor refuză să accepte divorțul părinților. Tocmai din acest motiv, ei sunt mai retrași la școală, dau dovadă de performanță negativă, sunt agresivi cu copiii din anturajul lor și autoaprecierea le este scăzută.

    Un alt comportament periculos este cel obsesiv-compulsiv. Copiii au coșmaruri, ticuri, crize de plâns și dorința arzătoare să-și împace părinții (încearcă să-i apropie, să-i facă să se îmbrățișeze).

    La adolescenți (13-17 ani), problemele sunt și mai grave. Chiar dacă sunt mai mari, ei sunt la fel de vulnerabili în fața divorțului părinților. Pe lângă faptul că devin extrem de triști și profund dezamăgiți, adolescenții ajung să devină depresivi. Aici, problemele sunt mult mai grave. Ei refuză să mai frecventeze școala (le este rușine de colegi), fug de acasă, își găsesc refugiul în mâncare, încep să fumeze, să consume alcool sau cel mai grav, încep să consume substanțe interzise.

    Cum poți ajuta copilul să treacă mai ușor peste divorțul părinților

    Foarte (dar foarte important) este ca părintele cu care stă copilul să vorbească frumos despre celălalt părinte, fără să-i distrugă valorile celuilalt în fața copilului. Trebuie să-i arate poze mereu cu celălalt părinte, să-i povestească despre el și să răspundă la toate întrebările pe care copilul i le adresează.

    Ideal ar fi ca părinții care divorțează să fie responsabili, maturi și să coopereze mereu, pentru binele copilului. Cooperarea să fie în condiții civilizate și fără crearea unor situații tensionate, care nu-i fac altceva copilului, decât mult, mult rău.

    La fel de important este ca și copiii să mențină o legătură strânsă cu ambii părinți. NU-I INTERZICEȚI copilului vizitele sau să-l sune pe celălalt părinte, dacă el își dorește. Copilul își iubește ambii părinți, în egală măsură. Nu uitați acest lucru. Nu-l puneți să păstreze secrete față de celălalt părinte. Lăsați-l să se bucure de prezența amândurora.

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.