duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Semnal de alarmă pentru stația de sortare a gunoiului din Arad. Bibarț: „Există riscul ca proiectul de peste 30 milioane de euro să cadă”

  de Special Arad | 7 ianuarie 2019, 6:43 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  1

  Comunicat. Aflat pentru a doua oară pe ordinea de zi de şedinţei de Consiliul Local Municipal, proiectul de hotărâre privind aprobarea unor măsuri pentru reglementarea activității de sortare a deșeurilor reciclabile în Stația de Sortare Arad, nu a reuşit nici de această dată să întrunească numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat.
  „Ca în luna decembrie, grupul PSD –ALDE s-a abţinut de la vot. Nefiind întrunit cvorumul de 2/3, proiectul nu a trecut. În aceste condiţii există riscul ca proiectul cu finanţare europeană în valoare de peste 30 milioane de euro să cadă şi vor trebui să se plătească aceşti bani. Apoi, în luna decembrie Garda de Mediu ne-a trimis o atenţionare ca în regim de urgenţă această staţie de sortare să fie funcţională, în caz contrar riscăm să fim amendaţi. Nu în ultimul rând, nefiind funcţională această staţie, municipalitatea este obligată să plătească circa 1 milion de lei pe an în plus. Toate acestea deoarece un grup politic refuză să voteze ca în Arad gunoiul să poată fi colectat selectiv. Dacă vreuna din cele trei situaţii posibile se întâmplă ne vom îndrepta din punct de vedere financiar împotriva celor care au refuzat să voteze”, a declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.
  În municipiul Arad, rata de reciclare este foarte mică, un argument în plus pentru ca activitatea Staţiei de Sortare să fie reluată.

  „Colectarea selectivă este un angajament al României asumat acum mulţi ani. Această staţie a fost operată de vechiul operator, este un fel de grant oferit de Municipiul Arad în cadrul proiectului, în primul rând pentru îmbunăţirea colectării selective. Pentru 2017, ţinta era de 25%, pentru 2018, 35%, iar anul acesta ţinta este de 45%. Operatorul RETIM care deţine jumătate din judeţ ca pondere a reuşit în intervalul 24 aprilie – 31 decembrie 2018 doar un procent 1,1% deşeuri reciclabile din total deşeuri ridicate. Este o problemă extrem de gravă. Punerea în funcţiune a staţiei de sortare ar ajuta în primul rând municipiul” , a explicat Dorin Sârbu, comisar al Gărzii de Mediu Arad.

  Întrucât Primăria Municipiului Arad a primit termen ca până în data de 15 ianuarie 2019 să ia toate măsurile necesare pentru punerea în funcţiune a Staţiei de Sortare Arad, proiectul de hotărâre se va regăsi şi pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local Municipal.

  statia de sortare arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Serios? Exista riscul să vă ia naiba! Din 19 npiembrie 2018 avem stația de compostare ! Cât gunoi biodegradabil a dus Retim acolo? Sau fracția asta nu e tot din sistem? Ce ați făcut în sensul de ai obl7ga sa colecteze selectiv biodegradabilul? NIMIC! ASTA VOR FACE ȘI LA STAȚIA DE SORTARE! NIMIC! duceți reciclabilul unde scrie în caietul de sarcini!!! LA COMPLEXUL ineu mocrea

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.