Șeful pazei Luncii Mureșului este acuzat de abuz de către trei tineri aflați la masă, cu ATV-urile parcate lângă restaurant, la Balta Măltăreț | Video





Trei ATV-iști au „mușcat-o” ieri la Lunca Mureșului și au primit o amendă usturătoare din cauza unor… să le spunem detalii tehnice. Mai exact din cauza regulamentului Luncii Mureșului care specifică în mod clar că pătrunderea în limitele rezervației naturale cu ATV-uri sau alte mijloace motorizate este interzisă. Semnul specifică acest lucru menționând că este interzisă pătrunderea în pădure cu aceste mijloace motorizate, dar nu spune nimic despre drumul asfaltat, lăsând puțin loc de interpretare. Mai mult decât atât, există și o lege dată în acest sens care reglementează și cuantumul amenzilor (OUG nr.57/2007 art.53 al.3).
„A venit și Jandarmeria…”
Arădeanul Andrei Ardelean susține că el împreună cu alți doi prieteni s-au întâlnit pe drumul ce duce către aeroport, au stat la o țigară și la o poveste, după care s-au hotărât să meargă să mănânce la restaurantul de la balta Măltăreț, aflată în interiorul Luncii Mureșului. Conform celor spuse de Andrei, aceștia au circulat doar pe partea carosabilă a drumului care duce la Măltăreț, în fapt drumul asfaltat și și-au parcat ATV-urile la restaurant. Au comandat mâncare, iar după aproximativ jumătate de oră s-au trezit cu jandarmii și șeful pazei din cadrul rezervației Lunca Mureșului la masa lor. Ovidiu Pârv, s-a legitimat ca șef al pazei și le-a explicat că au încălcat legea venind cu ATV-urile în interiorul rezervației și că vor fi amendați (suma de 3000 de lei nu este deloc modică).
Mai departe, Andrei A. a încercat să justifice faptul că ei nu au venit prin pădure cu ATV-urile, ci doar pe drumul asfaltat și că este un drum public.
Andrei: „Chiar la intrare în pădure este un poligon de tragere, un teren făcut pentru motociclete, amenajat, unde merg în weekend și se dau cu ATV-urile, cu motocicletele etc, dar nu în pădure. Ne-am întâlnit acolo, am stat la o țigară și apoi am luat-o cu ATV-urile pe drumul public ce face legătura dintre Arad și insula Mureș. Am intrat în parcarea unde parchează mașinile la cabana Lac și ne-am pus la masă să mâncăm. Apoi a venit un domn care a pretins că este de la Ocolul Silvic și ne-a zis că noi nu avem voie să circulăm nici măcar pe drumul ăsta public pe unde circulă mașinile și că nu avem voie să stăm la terasă având în vedere că suntem cu ATV-urile. A venit și Jandarmeria care ne-a legitimat, ne-am legitimat și față de domnul de la Ocolul Silvic pentru că așa ne-a zis el, după care ne-a sancționat pe fiecare. Pentru ce? Nu ne-a filmat în pădure, nu ne-a văzut prin pădure, nici nu știa care a cui este ATV-ul, deci nu înțeleg de unde amenda. Am sunat și la poliția rutieră care mi-a spus că nu este de competența lor, din moment ce nu a fost un incident rutier, nu a fost un eveniment rutier, dar că dânsul (domnul de la Ocolul Silvic) nu este îndreptățit să ne dea nouă amendă, iar dacă o va face, va face un abuz. Noi am refuzat procesele verbale, nu am semnat nimic, iar noi nu am primit nimic, acestea au rămas la el. Noi am recunoscut că ne-am deplasat pe drumul public cu ATV-ul, dar când a venit domnul noi eram la masă, mâncam, eram de vreo 40 de minute acolo”, ne-a declarat Andrei A.
Doar că drumul public, din nefericire, nu e public…
Am discutat și cu Ovidiu Pârv, șeful pazei din cadrul Rezervației Lunca Mureșului care ne-a spus că, din punctul lui de vedere, lucrurile sunt foarte simple:
„Este un regulament al parcului în care este specificat, chiar dacă nu e drum public, că accesul cu mijloacele motorizate tip ATV este strict interzis, atâta timp cât se află în interiorul parcului. Acest regulament este aprobat prin ordin de ministru. Legea ariilor protejate spune că încălcarea acestor regulamente se sancționează potrivit legii cu o anumită sumă de bani pentru persoanele fizice și cu o alta pentru persoanele juridice. Ei au invocat faptul că erau pe un drum public și că nu ar fi avut de ce să le aplic acea amendă. Pe lângă asta, în toată zona asta de Ceala, până în zona în care i-am găsit pe domnii respectivi, au trecut pe lângă patru panouri de atenționare pe care era trecut: În interiorul parcului nu e voie cu ATV-ul, inclusiv pe dig. Amendă minimă de la 3000 de lei. Ei au fost găsiți parcați lângă balta Măltăreț. La 10-15 metri de ei era un alt semn, asemeni cel descris anterior. Drumul public la care fac ei referire (acolo este o discuție), în fapt este un drum forestier, dar este accesibil și pentru alte persoane. Regulamentul nostru vizează doar ATV-urile și motociclete tip cross fiindcă odată ce ele intră în zonă nu mai avem nici un control asupra lor, pot intra pe oriunde (prin pădure n. red) față de o mașină obișnuită”.
L-am întrebat pe Ovidiu Pârv dacă drumul, indiferent cum este construit, asfaltat, pietruit sau o simplă potecă, o dată ce este în interiorul parcului, se supune regulamentului parcului. Acesta ne-a spus: „Da. Noi am primit o sesizare: „Veniți că nu-i putem controla și că fac pe-aici zgomot și așa mai departe. Că i-am găsit parcați după aceea a fost norocul meu, că puteam să nu-i găsesc. Deci e simplu. Am încercat să le explic, poate au înțeles, poate nu au înțeles. Amenda se va aplica. Am mai avut un caz acum o săptămână, a mai fost o sancțiune pe care am dat-o, un coleg de-al meu de fapt, exact pentru același lucru doar că suma a fost mai mare pentru că i-am găsit în pădure cu o motocicletă tip cross. Un adult și un minor. Minorul a scăpat cu un avertisment”.
Cum spuneam, detalii tehnice: unii știau că e drum public, alții spun că nu e. Unii spun că nu au fost prin pădure, iar alții spun că au fost. Dreptatea, ca în atât de multe cazuri, e undeva la mijloc.
Atât că, din nefericire pentru cei trei ATV-iști, amenda trebuie plătită din moment ce așa spune legea. Până atunci însă, păgubiții spun că vor contesta amenda și că vor face și o plângere împotriva lui șefului pazei de la Lunca Mureșului, acuzându-l pe acesta, pe Ovidiu Pârv, de abuz. Și chiar așa, la noi în România nu există și educare, adică nu era suficient doar un avertisment pentru prima abatare? Însă, așa e la noi…
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)