luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  În capitala Vestului sălbatic românesc, șefii Poliției și Jandarmeriei din Arad pupă moaște de euro-sfânt

  de Valer Mărginean | 1 mai 2023, 8:09 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  7

  Faraonic. Dacă ajunge ministru, un sfert de Românie va fi obligată să meargă la închinăciune de ziua lui(foto: facebook)

  Gheorghe Falcă și colaboratorii lui de atunci nu a reușit să convingă juriul să creadă în fanteziile prezentate, așa că tentativa de a face din Arad capitală Europeană a Culturii a eșuat lamentabil. Bani aruncați, vor spune unii, pe bună dreptate, în timp ce alții – Falcă și clica de pomanagii pupători de moaște euro-sfânt – nu spun nimic de parcă banii ar fi crescut în copacii tăiați de Falcă de-a lungul prea mulților lui ani de primăriat. Până la urmă însă, toate umbrele pe care și le-a lăsat aici după plecarea la Bruxelles au reușit să facă din Arad o capitală… a Vestului sălbatic românesc.

  Citiți și: ARAD Capitală Culturală Europeană 2021 s-a prăbușit! Nu ne-am calificat 

  Un oraș cu rang de municipiu, doar cu rang!, în care femeile sunt bătute în plină stradă, la ceas de maximă audiență la tv; în care școlile sunt mai pline de droguri decât de cornuri, lapte și chiar cărți; în care traficanții de țigări sunt atent supravegheați de polițiști și jandarmi, dar așa, mai de la distanță; în care dealerii de droguri mai au puțin până vor cere cod CAEN pentru distribuire; în care mai explodează câte-o bombă în mașină iar cetățenii rămân cu amintirea și cu asigurările că toți vor lua măsuri, iar de atunci tot măsoară, ei bine în acest oraș rămas doar cu rangul, se întâmplă ca șefii celor mai importante instituții de ordine publică să nu se mai jeneze că merg la cheful de ziua numelui de prim botez al celui mai europarlamentar dintre foștii primari. Da, despre șefii IPJ și IJJ este vorba în principal, chiar dacă nici șeful ISU nu prea avea ce să caute la un astfel de chef eminamente politic (pentru că și interesele economico-financiare tot de politic țin).

  Pentru posteritate și pentru cei care nu mai țin minte numele celor pentru care au semnat numirea în funcție la Arad – evident, în cazul puțin probabil în care acest articol va fi înobilat de vreo privire din MAI/IGPR/DSU – să spunem numele și gradul chefliilor care s-au grăbit să pupe „moaștele” sfântului europarlamentar Gheorghe: Comisar şef de poliţie Stoicănescu Dan-Constantin, Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Arad; Colonel Burlan Claudiu-Daniel, Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad; Colonel Gârbău Cristian, Inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad.

  Întâmplător – sau, poate, totuși, nu – aceste trei instituții fac parte din structura organizatorică a Ministerului Afacerilor Interne, iar conducătorii lor, dacă nu aveau ceva mandate de arestare la ei, nu se anunțase intenția galeriei UTA de a-l „felicita” pe sărbătorit și nu exista vreun focar de incendiu în zona stabilimentului, nu aveau ce căuta acolo.

  Așa cum, de exemplu (că tot l-am pomenit pe Falcă) un europarlamentar nu ar avea ce să caute în vacanțe, cu un patron de firme abonate la lucrări publice, contractate cu primari din partidul pe care-l conduce euro-alesul cu pricina – și s-o spună lu’ mutu’ că el, în calitate de naș al finului umplut cu bani din majoritatea bugetelor din „județul liberal”, a plătit ceva din vacanțele exotice. Oricum, numai lu’ mutu’ îi poate spune, pentru că alte instituții ale statului nu au chef de întrebări deranjante. Ca să nu se supere deranjatul.

  Sigur, de la conducătorii unor instituții de importanța celor menționate, ne-am aștepta, dacă nu la înțelepciune, măcar la spirit de conservare. Cum să te expui, tu, inspector șef, să te duci la sindrofii, unde să te tragi de brăcinar cu viitori posibili arestați? Tu, comisar șef de poliție sau colonel, absolvent de Academie de Poliție, care ai depus un jurământ mai greu decât cel al medicilor…

  Ce cauți tu, șeful IPJ la chefurile organizate de șeful unui partid politic pentru întâlniri, de exemplu, cu cei ce au câștigat licitațiile pentru tot felul de lucrări publice sau cu cei care urmează să le câștige? Și care câștigători, pot fi oricând „vizitați” de subordonații lu’ matale, domn’ șef de Inspectorat? Sigur, după o asemenea participare, s-ar putea să le fie mai greu să facă „vizite”, că de-acum e clar că-s „prieteni cu șefu’ inspector șef”.

  Cum să te expui, tu, ditamai șeful de Inspectorat, știind că prin alte părți, între astfel de grupuri incompatibile s-au iscat chiar și scandaluri cu pumni și șuturi?

  Citiți și: Momente de rușine absolută pentru Poliție. Mai mulți polițiștii s-au bătut sălbatic în Bihor, la un chef cu politicieni 

  Desigur, toate întrebările legate de participarea acestor „vestite flori ale ordinii și siguranței publice arădene” la faraonicul chef de „sfântului Falcă” vor rămâne fără vreo urmare. Sincer, nu-i văd pe șefii acestor șefi – și ai altora, care au fost  de asemenea prezenți la închinăciune – dornici să miște măcar un deget pentru a sancționa astfel de derapaje sau măcar pentru a le opri de acum încolo. Nici Raed Arafat (DSU), nici Benone Marian Matei, Chestor principal de poliție, Inspector general al Poliției române sau Bogdan Despescu – Secretar de stat pentru ordine și siguranță publică nu vor face nimic și nici nu vor pomeni o vorbă despre cheful din Arad. La fel ca și șeful Jandarmeriei române, general de brigadă Alin-Ionel Măstan. Pentru că știu și ei că instituțiile pe care le conduc sunt efectiv la cheremul politicienilor care au știut, încă de pe vremea lui Iliescu, să profite de lăcomia celor care, de dragul unor beneficii și libertăți, sunt dispuși să se prostitueze profesional.

  Ce dacă există, de exemplu, un Statut, „literă de lege” pentru toți polițiștii? Bunăoară, art. 45, alin. (1), litera b) prevede că „Poliţistului îi este interzis să exprime opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public”. Pare că șeful IPJ Arad, Stoicănescu Dan-Constantin nu a încălcat această prevedere. Numai pare, pentru că a exprima înseamnă, conform DEX, „a manifesta, a arăta, a face cunoscut, a exterioriza, prin comportare, prin atitudine etc., un sentiment, o tendință”.

  Or, prin participarea la cheful lui Falcă, șeful IPJ Arad și-a exprimat, în public, public opinia sau preferința politică (art. 45, alin. (1), litera b). În același timp, a transmis un mesaj în clar cum se spune, celor pe care-i susține Falcă și grupul lui politic, mesaj ce poate fi interpretat ca fiind asigurare că se bucură de sprijinul conducătorului instituției care ar trebui să ocupe și de infracționalitatea „gulerelor albe” .

  Tocmai în această idee, a luptei împotriva „gulerelor albe” puse pe nelegiuiri, Statutul mai prevede și o măsură de siguranță pentru polițiști. Astfel, la art. 40 se arată că Poliţistul şi membrii familiei sale au dreptul la protecţie din partea structurilor specializate ale statului faţă de ameninţările sau violenţele la care ar putea fi supuşi ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea”. Iată, deci, că nu-i nevoie să meargă șefii la chefuri de închinăciune, după cum nu-i cazul nici să fie cocoloșiți când se fac periuță de curățat gulerașele de mizerie.

  două moaște

  Șefii Jandarmeriei și Poliției Arad au trecut rapid de la „casa euro-moaștelor”, la Casa Regală.

  Sursa:www.jandarmeriaarad.ro

  Doar că, după cum bine se știe, ca orice lege din România, și Statutul (Legea 360/2002) poate fi încălcat fără vreo urmare – și cine are cel mai bun know-how în materie, dacă nu cei ce se ocupă, nu-i așa?, cu aplicarea legii?

  În lipsa unui răspuns din care să înțelegem, împreună cu toți cetățenii din județul Arad, ce au căutat șefii celor 3 Inspectorate ce aparțin de MAI, la o întâlnire cu politicienii PNL și oameni de afaceri, ne luăm libertatea de a considera că participarea celor 3 este o dovadă clară a legăturii nefirești dintre clasa politică și instituțiile statului cu atribuții de ordine publică, dar și în ce privește lupta împotriva corupției.

  Iar aceasta deschide alte orizonturi de înțelegere a „timidității” cu care se acționează împotriva traficanților de toate felurile, precum și împotriva violenței care a pus stăpânire pe Arad.

  Și, nu în ultimul rând, se luminează unghere în care au fost ascunse o serie de fapte ale aleșilor locali din „județul liberal” Arad care au ajuns să sufoce de indignare comunitățile. Acum se poate înțelege mult mai bine cum se face că o serie de primari de sub „umbrela” liderilor PNL Arad au dosarele tot mai albite pe măsură ce sporește bunăstarea familiei liberale.

  În lipsa unei explicații a prezenței la chef a celor trei, putem presupune liniștiți că nici șefii Inspectoratelor nu au probleme cu bunăstarea.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Doar nu credeati, dintr-o pura inocenta, ca functiile de conducere in institutiile statului sunt ocupate pe baza de competente profesionale? Stiu ca nu este cazul ca altfel nu ati fi prezentat aceste aspecte pe care alte publicatii din zona au ”omis” sa le prezinte…
   E total lipsit de etica si deontologie profesionala sa faci asemenea gesturi…
   Cu ce sunt mai diferiti asemenea sefi de IPJ si IJJ de unii dintre subalternii lor care se afiseaza si au diverse relatii de prietenie, afaceri etc. cu tot felul de borfasi de joasa speta? Cu nimic, difera doar inaltimea la care se invart cercurile astea.

   +15 voturi
   +1
   -1
  2. Noțiunea de demnitate nu există pt acești oameni.
   Carierele lor sunt fraude cap coadă și normal ca atunci intervine mentalitatea de sclav.
   Cum să compromiti ca imagine șef fiind al unui serviciu de ordine publică.
   Dacă ar fi fost un eveniment public organizat de o instituție a statului era normal să participe dar când te ploconesti la politicieni semidocți înseamnă că te consideri parte din categoria lor.
   Oare când se va vindeca poporul asta de impostură? Într-o țară de prim rang la ora asta erau demiși. Dar la noi separația puterilor în stat e doar o zicală și atât.

   +17 voturi
   +1
   -1
  3. Probabil Falca s-a folosit de ei și mai ales de imaginea lor și a instituțiilor ce le conduc pentru a da de înțeles cu subînțeles restului invitaților și nu numai Că, uite ce instituții am eu la degetul mic, fiți cuminți să nu le pun pe voi.

   +7 voturi
   +1
   -1
  4. Republica soicoruptă lăbărală roșie

   @Cavawi, păi e realitatea. Prin parghiile pe care le are in ministere, ministrii, Nașul fălcos, controlează tot ce mișcă in oraș. Cine se opune este amenințat, vezi articole din ziarul de casă al lăbăralilor, Aradon, di trimis pe linue moartă.

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.