vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Șefii Consiliului Județean Arad îl chinuie pe directorul Ciubotaru și l-au trimis să danseze lambada în fața presei, alături de constructor, fără procurori, pe drumul județean Pâncota-Seleuș (Audio/Video)

  de Alin Olteanu | 26 septembrie 2018, 5:49 PM | Culise | Topic special

  2

  Să fim scuzați pentru tonul rândurilor de mai jos, dar ne-am pierdut răbdarea. Nu umorul

  Știți cum e expresia: „S-a dat prosteală”! Ei bine, azi, Consiliul Județean Arad – fără vicepreședintele Bîlcea, care nu vrea să își asocieze imaginea cu scandalul (eh… strategie politică, nu alta!) și a plecat până la Felix la o întâlnire informală cu primarii PNL, la „una mică” – a încercat să ne dea „prosteală” la toți jurnaliștii prezenți. Și, în loc să anunțe ca urmare a sesizării (a se înțelege acuzații foarte grave) și actelor furnizate de un consilier județean, numindu-l aici pe Cristian Ispravnic, se vor face verificări și, eventual, că în urma acestor verificări se vor lua decizii, cei de la CJ au trimis un „trepăduș” care să repete până la exasperare „poezia” pregătită de șefii lui, cu o zi înainte. Și, culmea, chiar dacă domnul director Răzvan Ciubotaru are „antecedente” să nu fie luat în serios, doar știm cu toții că îi plac mesele (nu masele!) pe care să-și desfășoare „ritmul” de Lambada (știți voi… acolo la subsol la Sindicate, cu „altele” de la CJ), n-a făcut altceva decât să „o dea în lambada” – o să vedeți de ce! – cu privire la explicațiile (însoțite de documente) că piatra folosită la modernizarea drumului județean Pâncota-Seleuș nu are calitatea cerută în caietul de sarcini.

  Puteți să vă reamintiți și articolul de ieri: Directorul DRDP Timiș, consilierul județean Cristian Ispravnic, detonează bomba: „Laboratorul confirmă că drumul județean Pâncota-Seleuș, abia refăcut, este varză! Asfaltul nu rezistă până iarna viitoare”

  Cum este normal, am participat și noi (mulțumim, Andrei, că ne-ai „scos” și te-ai dus tu să înregistrezi „minunația”!) la conferința de presă susținută azi de trimisul Domnului (stop, nu acela la care vă gândiți toți, Cionca sau Bîlcea, la alegere) și anume directorul Direcției tehnice din CJ Arad, amintit mai sus. La fața locului, adică pe drumul Pâncota-Seleuș, acolo unde se lucra „în draci”, mai ceva ca pe vremea lui Ceaușescu când vopseau Doreii frunzele cu verde ca să dea bine ochiului, domnul Ciubotaru și-a început „laudatio” la tot ce înseamnă acum drumul Pâncota-Seleuș, la cât de buni sunt dirigintele de șantier angajat pe bani de Consiliul Județean, la cât de bună e piatra – și certificată, nu alta!, de trei laboratoare, la cât de bun si samaritean e constructorul (domnule Popovici, întrebăm doar: s-a terminat procesul pe care îl aveți cu Curtea de Conturi tocmai pentru calitatea pietrei de la cariera Dud-Chiciora, a dumneavoastră deci, folosită la drumul Zimand – Sântana și acum pe drumul Pâncota-Seleuș? – doar întrebam), la tot ce a învățat pe dinafară.

  În loc să ne spună că șefii lui își vor respecta promisiunea electorală cu înființarea „Poliției Lucrărilor” (o ideea în care am crezut până după ce am votat) sau să ne spună că șefii lui de la Consiliul Județean au decis să fie de acord cu formarea unei comisii, în a cărei componență să intre consilieri județeni, care să verifice toate drumurile din județ, domnul ăsta, Ciubotaru, ne-a purtat pe niște căi tehnice, încât ca să înțelegeți dumneavoastră, cititorii, ar fi nevoie să angajăm specialiști să ne traducă. Așa încât, decât să greșim, mai bine să vă lăsăm pe toți, la cititorii noștri facem referire, să vă uitați singuri la materialele audio/video de mai jos, și, nah!, dacă vă lăsați manipulați nu avem noi nicio vină.

  Însă, înainte, să mai spunem ce ne „doare”, cel puțin o dată:

  • Directorul din CJ nu a zis ca îi invită pe consilierii județeni să verifice calitatea lucrărilor, mai precis a pietrei și să ia deciziile de rigoare. Inclusiv să fie martori la ridicarea probelor și trimiterea acestora la trei laboratoare independente. Ba chiar, domnul Ciubotaru a încercat să să-l atace pe consilierul județean, ca și cum acesta ar fi rău intenționat.
  • De ce domnul director sugerează, „finuț”, ce-i drept, că dirigintele de șantier și proiectantul sunt răspunzători de lucrare. Și, când colo, chiar așa!
  • Ce legătură are politicul, așa cum spune domnul director că nu a vrut să se laude tocmai din cauza asta, cu calitatea materialelor folosite? Chiar, ce tot introduceți politicul, că noi n-am zis nimic despre asta?
  • Cum naiba de s-a sesizat constructorul și a mărit garanția lucrării, tocmai ieri, de la 80 de luni la opt ani?
  • Cine spune că directorul de la CJ Arad a fost pus să ne manipuleze pe toți de la presă, ăla e manipulator. Glumeam, cu tristețe, bineînțeles.
  • Domnule Cibotaru, degeaba o dați pe asta cu „piatra a fost dusă de societatea SC Company Agregat SRL”. Această societate (care deține cariera de la Dud) este a domnului Popovici, cel care este administrator al SC Intermed Utilaj SRL – firma care realizează lucrarea.
  • Cine face pariu cu noi că piatra de pe drumul Pâncota-Seleuș nu e cea pe care o laudă acum reprezentanții Consiliului Județean Arad? O singură precizare: cu procurorii nu facem pariu! Deși, ne-ar ține…

  Și, în plus, cum ajungi tu Consiliul Județean Arad să încerci să ne „îmbârligi” că garanția a fost crescută de la 80 de luni la opt ani pe drmulul județean Pâncota Seleuș? Păi cum modifici un caiet de sarcini de la licitație așa din pix, doar ca să trombonești presa?

   Comunicatul Consiliului Județean Arad, în fapt doar o copie fidelă a declarațiilor audio/video:

  „Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public, referitoare la lucrările efectuate pe drumul județean Pâncota-Seleuș (DJ 709, km 33+700-39+200), Consiliul Județean dorește să aducă unele precizări:

  Lucrările de modernizare care se efectuează pe acest tronson de drum respectă toate cerințele de calitate impuse de lege. În spațiul public a fost mediatizat un Raport de încercare, referitor la calitatea materialului pietros folosit la lucrare. Nu avem certitudinea că probele pentru întocmirea acestui Raport de încercare sunt prelevate de pe acest șantier deoarece nu s-a respectat procedura de prelevare legală. Adică, aceste probe nu au fost prelevate de către un personal calificat (laborant), în prezența dirigintelui de șantier (reprezentantul Consiliului Județean), al constructorului și al proiectantului (sau reprezentanții acestora).

  Respectivul Raport de încercare relevă că, în urma testelor efectuate, coeficientul Los Angeles (termen tehnic care arată rezistența la fragmentare a materialului pietros) este de 47%. Neîncrederea față de datele prezentate în respectivul Raport este întărită de faptul că există alte trei analize efectuate la trei laboratoare diferite. Două au fost comandate de către constructor, iar cel de-al treilea solicitat de către Consiliul Județean Arad, cu mențiunea că acest ultim Raport de încercare a fost realizat tocmai în urma faptului că în spațiul public au apărut insinuări cu privire la calitatea lucrărilor, respectiv a materialului folosit. Pentru verificarea rezistenței la fragmentare se prelevă probe sau epruvete din materialul aprovizionat pe șantier, nu cel pus în operă, deoarece acesta din urma a fost deja supus acțiunilor de compactare, deci nu se poate determina rezistența reală. De aceea sunt foarte importante condițiile în care se prelevă probele care urmează să fie analizate, implicit personalul care trebuie să fie calificat, pentru a se respecta întreaga procedură.

  În plus, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat două controale, această instituție fiind singura abilitată să verifice calitatea lucrărilor și respectarea tuturor cerințelor aflate în Proiectul Tehnic și Caietul de Sarcini. Ca și constatare, nu au existat nereguli și nu este cazul să se dispună alte măsuri.

  De asemenea, în 7.09.2018, s-a efectuat o nouă verificare, de această dată internă, un control al calității în faza determinantă și de această dată totul încadrându-se în cerințele proiectantului și ale caietului de sarcini.

  Ca un element suplimentar, pentru a înlătura orice dubii și acuze referitoare la calitatea materialului pietros, există inclusiv o expertiză geologică, efectuată de un expert tehnic-judiciar, dr. Mădălin Cornel Văleanu, specialist în domeniu, care a certificat că „roca extrasă din cariera Chiciora-Dud… este o rocă sedimentară, respectiv o gresie cuarțoasă”. Se infirmă astfel ideea că acest material pietros este de origine calcaroasă. Materialul pietros care se folosește la această lucrare provine din cariera sus-menționată, conform documentelor de proveniență, exploatarea se realizează conform permiselor de exploatare emise de ANRM, iar toate materialele folosite la lucrare sunt transportate cu avize de însoțire a mărfii.

  Ca o concluzie generală, toți factorii abilitați – constructor, diriginte de șantier, proiectant, responsabil tehnic cu execuția – certifică lucrarea, calitatea acesteia și a materialelor folosite.

  Consiliul Județean face aceste precizări pentru a dovedi buna credință a constructorului, a beneficiarului și a tuturor factorilor implicați, dar și pentru a elimina orice fel de suspiciune sau îndoială cu privire la calitatea lucrărilor efectuate pe acest tronson de drum. Pentru conformitate, anexăm documente justificative care să confirme cele afirmate.

  Ca o completare a acestei conduite, firma care a contractat lucrarea a înaintat Consiliului Județean o propunere prin care dorește prelungirea perioadei de garanție de la 80 la 96 de luni, adică opt ani. „Este perioada maximă consemnată în normative, pentru acest tip de drumuri și la acest trafic. Facem acest demers pentru a ne dovedi buna credință și a elimina toate suspiciunile legate de calitatea lucrărilor efectuate, a materialelor folosite și, implicit, de durata de exploatare a tronsonului”, a declarat Nicolae Popovici, administrator SC Intermed Utilaj SRL, firma câștigătoare a proiectului.

  În prezent, lucrările sunt într-un stadiu avansat, mult peste calendarul inițial, care prevedea finalizarea lucrării în termen de 18 luni. Pe o lungime de 4,5 kilometri s-a așternut deja primul strat de asfalt, între cele două localități. În interiorul localității Seleuș se lucrează la nivel de săpătură, stadiul fiind de 50%. Se estimează ca până la sfârșitul lunii octombrie să fie așternut primul strat de asfalt pe toată lungimea tronsonului (5,5km), pentru a reduce disconfortul creat participanților la trafic, în special al locuitorilor din Seleuș. Se va dispune și un marcaj provizoriu, de culoare galbenă, pentru ca circulația să se desfășoare în condiții bune și sigure. Cel de-al doilea strat (cel de uzură) va fi așternut în măsura timpului favorabil”.

  ***

  În galeria foto puteți citi toate documentele pe care ni le-a pus la dispoziție Consiliul Județean Arad prin email.

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Fără a lua apărarea celor de la firma constructoare, NICI cnair (prin dl director) NU este usă de biserică când ti-i tronson de autostradă ÎNCHIS DOAR pentru a face jocurile politico-financiare a psd-ului invocând ba că asfaltul este ca si gresia din baie,ba că nu a crescut iarba pe taluzuri !
   Acum,dacă tot o fi primit ORDIN de la partid,o fi pus LATA să vadă DACĂ este drumul drept? Că „DOAR” au experiență!
   P.s: Cunosc faptul ca drumul aparține de CJ ,nu de regionala Tm !

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.