luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Secetă în Europa – iulie 2022: aproape jumătate din teritoriul UE este expus riscului

  de Special Arad | 22 iulie 2022, 12:47 PM | Internaţional

  0

  (foto: Indicator combinat al secetei - sfârșitul lunii iunie 2022)

  Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a publicat raportul său intitulat „Seceta în Europa – iulie 2022”, care prezintă o evaluare a situației privind seceta din Europa, pe baza activității Observatoarelor European și Global ale Secetei,  care fac parte din serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență.

  Analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului este, în prezent, expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor.

  Stresul hidric și termic determină scăderea randamentelor culturilor, în condițiile în care anterior perspectivele erau deja negative pentru cereale și alte culturi. Franța, România, Spania, Portugalia și Italia vor trebui să facă față acestui randament redus al culturilor. Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația sunt, de asemenea, afectate. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei.

  A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia, iar insuficiența apei disponibile a condus la mai multe restricții de utilizare în municipalități. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat și în Franța.

  În perioada iulie-septembrie 2022, sunt prognozate condiții meteorologice mai secetoase decât în mod normal în Franța, Germania, Elveția, nordul Spaniei și al Portugaliei, nordul Italiei, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, nordul României, sudul Poloniei și cea mai mare parte a Regatului Unit și a Irlandei. Aceste previziuni adaugă îngrijorare la situația deja foarte critică și, dacă se confirmă, vor exacerba severitatea secetei și impactul asupra agriculturii, energiei și aprovizionării cu apă. Previziunile sezoniere ale altor centre de modelare confirmă modelul de temperatură anormal, în timp ce unele diferențe caracterizează modelul spațial al precipitațiilor.

  Raportul „Seceta în Europa – iulie 2022” poate fi consultat aici – aici.

  Indicator de prognoză a condițiilor de obicei umede și uscate din iulie până în septembrie 2022:

  Untitled 3

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.