duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Se închide una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din România. Impactul „atinge” și Aradul!

  de - | 14 ianuarie 2018, 12:39 PM | Business | Recomandările editorilor | Regional

  0

  (foto: bihon.ro)

  Una dintre cele mai cunoscute fabrici de zahăr din ţară, de la Oradea, se închide. Compania germană care o deţine nu a reuşit să o facă profitabilă. Investitorii pleacă însă şi cu numele, vor produce zahăr „Diamant” în Polonia și Ucraina, scrie digi24.ro.

  Închiderea fabricii de zahăr de la Oradea aduce probleme nu doar pentru cei peste 200 de angajaţi, ci şi pentru familiile a 93 de fermieri din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timiş care aveau contract cu firma. Cultivatorii de sfeclă au vrut să se asocieze şi să cumpere ei fabrica, dar negocierile au eşuat.

  Până în 2020, cultura sfeclei de zahăr poartă după ea o subvenţie de peste o mie de euro la hectar şi era bine să ne folosim de această perioadă, dar dacă proprietarii aşa s-au gândit atunci nu avem ce face”, spune Alexandru Lucaks, preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest.

  Grupul din Germania a hotărât să renunţe la fabrica de zahăr pentru că sfecla este mai scumpă la noi decât în Polonia, de exemplu.

  În ciuda eforturilor pe care le-am făcut, managementul local împreună cu managementul din Germania, nu am reuşit să demonstrăm că putem fi competitivi şi profitabili”, afirmă Janos Takacs, manager general Zahărul.

  Fermierii care aveau contracte cu fabrica de la Oradea au probleme serioase acum. Trebuie să se reorienteze după ce au cheltuit zeci de mii de euro pentru cultura de sfeclă.

  Investitorii care pleacă de la Oradea ar mai fi închis patru dintre cele şase fabrici de zahăr şi în Ucraina, relatează Digi 24. La fel au făcut şi cu una dintre cele patru pe care le au în Germania.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.