duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Se ieftinește laptele începând de la 1 mai. Fermierii sunt nemulțumiți și amenință cu încetarea activității

  de Special Arad | 30 aprilie 2023, 2:38 PM | Administraţie | Știri Arad

  0

  Laptele se ieftinește cu 20%, începând de la 1 mai. Asta prevede acordul voluntar dintre procesatori și comercianți, prin care, timp de 6 luni, aceștia vor împărți frățește reducerea, dacă prețul de la raft depășește 7 lei pe litru. Este o măsură mult așteptată de clienți, având în vedere că laptele și produsele lactate s-au scumpit, în ultimul an, cu peste 30 de procente.

  Acordul vine după ce fermierii au ieșit în stradă, la începutul lunii și au vărsat o cisternă cu lapte în semn de protest că nu mai au cui să vândă producția. Prețul redus ar urma să fie menținut timp de 6 luni.
  Ionuț Lupu, directorul unei asociații de crescători de vaci, pentru Digi 24: „La nivel național, într-un an, se comercializează aproximativ 1,21 milioane de tone de lapte și produse lactate. Dintre acestea, doar 170.000 de tone, adică 14%, este reprezentat de laptele de consum.

  Restul este lapte care merge spre procesare pentru unt, cașcaval, iaurturi și brânzeturi. Din aceste 170.000 de tone, vorbim de +/- 5% din laptele național care va fi impactat de această decizie. O reducere de 20% pentru cel 5% din laptele colectat și comercializat la nivel național conduce la o reducere solicitată fermierilor de peste 25%, în ultimele două săptămâni”.

  „Pierderile înregistrate de fermieri depășesc 200-250 euro pe cap de animal pe lună. În aceste condiții, probabil că va fi mult mai tentant pentru fermierii noștri să vândă cerealele, chiar dacă există această presiune cu piața din Ucraina, decât să mai treacă furaje prin animale pentru a înregistra pierderi ulterioare.

  Se pare că toate semnalele noastre nu au avut rezonanță în urechile decidenților, motiv pentru care, în perioada următoare, probabil că vor fi luate decizii foarte clare de mulți dintre fermierii noștri cu privire la abandonul activității” a adăugat Ionuț Lupu.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.