sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Se ieftinesc carburanții? Vezi ce spune președintele Consiliului Concurenței

  de Special Arad | 10 aprilie 2015, 11:09 AM | Naţional

  0

  Consiliul Concurenţei va veni cu recomandări care să permită simplificarea procedurilor de înfiinţare a lanţurilor de distribuţie a carburanţilor, ceea ce va conduce la o creştere a concurenţei, cu impact pe preţuri, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-un interviu acordat publicaţiei Curs de Guvernare.

  Şeful Concurenţei a declarat că, deşi companiile petroliere practică preţuri similare în staţii, instituţia nu poate să facă foarte multe în acest sens. „Unde intervine însă marea dificultate? Acolo unde ai o piață cu numai 5-6 actori, cum e vorba de benzină, ei nici nu au nevoie să se înțeleagă, intervine comportamentul imitativ, care nu poate fi sancționat. Aici, ca să mai relaxăm lucrurile, o să venim cu niște recomandări anul acesta, să încercăm să creștem concurența în piața benzinăriilor.

  Este un produs care poate fi ușor de importat și putem face mai ușoară înființarea de companii pe distribuție. Sunt țări în care lanțurile mari de magazine au în parcare și benzinării, încercăm să replicăm și în România lucrurile astea, să vedem cum putem crește presiunea concurențială pe jucărorii din piața asta”, a declarat Chiriţoiu în interviul pentru Curs de Guvernare.

  Pe piaţa românească a carburanţilor sunt doar cativa jucatori importanti care domina. Se remarca OMV Petrom, care este la ora actuala liderul pietei. Potrivit datelor companiei, la finalul lui 2014, în România existau 544 de staţii, dintre care 391 Petrom şi 153 OMV. Al doilea jucător de pe piaţă este Rompetrol. La sfârșitul lunii decembrie 2014, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 744 puncte de comercializare.

  Lukoil este al treilea jucător, cu 305 staţii de distribuţie, fiind urmat de grupul ungar Mol, cu 159 de staţii, la care se adaugă cele 42 de benzinării cumpărate anul trecut de la ENI România.

  Consumul de carburanţi al României este de 5,8 milioane de tone pe an, dintre care circa două treimi motorină.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.