joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Se anunță scumpiri în lanț. Carnea, pâinea și uleiul, principalele vizate

  de Special Arad | 5 mai 2021, 8:26 PM | Naţional

  0

  Pandemia, seceta, pesta porcină, dar şi scumpirea energiei, a transporturilor şi a preţului petrolului vor genera scumpiri pe tot lanţul de aprovizionare, de la producător până la preţul de la raft, afectând preponderent consumatorii.

  Creşterea substanţială a preţurilor materiilor prime se reflectă în preţurile produselor finite de pe rafturile magazinelor şi implicit în buzunarele românilor. Principale cauze care au dus la scumpirea cerealelor, uleiurilor şi a porumbului fiind pandemia, seceta, pesta porcină şi preţul energiei.

  „Vom lua fiecare materie primă în analiza pe scurt pentru a vedea cum au generat acestea creşterea la nivel global a preţurilor”, a explicat pentru „Adevărul” Cezar Gheorghe, consultant al Clubului Fermierilor Români.

  Preţul grâului a fost influenţat de lipsa volumelor din Europa şi bazinul Mării Negre, care la rândul lor au influenţat cererea Orientul Mijlociu, Nordul Africii, şi alte destinaţii mai îndepărtate. Potrivit acestuia, generator de creştere a fost şi Rusia, care a anunţat o taxă de export de 50 euro/tonă de grâu în încercarea de a stabiliza scumpirea preţurilor la produsele de bază de pa piaţa internă (…).

  În 2020, pe fondul secetei, Rusia şi Ucraina au înregistrat pierderi de producţie de circa 20-22 %, fiecare dintreuleiurile vegetale, adica circa 3 milioane de tone fiecare.   În România, dintr-o prognoză de producţie iniţială de circa 3 milioane tone, au fost recoltat 2.08 milioane tone, astfel încât, în complexul uleiurilor vegetale, şocul încasat de lipsa materiei prime a fost resimţit extrem de puternic prin creşterea preţului uleiului brut.

  Citește continuarea pe adevarul.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.