joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Se anunță „decapitarea” ANAF! Cutremur la vârful instituției

  de Special Arad | 11 februarie 2016, 11:14 AM | Naţional

  1

  Dacian Cioloş a vorbit, azi dimineaţă, despre ancheta DNA care îi vizează pe preşedintele şi pe vicepreşedintele ANAF. Premierul a lăsat să se înţeleagă că Gelu Diaconu va fi schimbat din fruntea ANAF.

  „Am avut o discuţie. Mi-a explicat motivele pentru care dânsul consideră că nu este vinovat, dar, date fiind acuzele, a înţeles şi dânsul că pentru ANAF e mai bine”, a declarat Cioloş. Întrebat dacă Diaconu va fi demis, Cioloş a răspuns: „O să clarificăm astăzi.”, scrie stiripesurse.ro

  Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, i-a cerut miercuri seara demisia preşedintelui ANAF, după ce acesta a fost pus sub acuzare de DNA.

  Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, miercuri, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu, în dosarul în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Cei doi sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

  Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, miercuri, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai mulţi inculpaţi, printre care preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu şi Mihai Gogancea-Vătăşoiu, în dosarul în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

  Cei doi sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, potrivit unui comunicat al DNA.

  Soția lui Mădălin Voicu, Carmen Olteanu, e urmărită penal pentru comiterea infracțiunii de spălarea banilor, în formă continuată, scrie stiripesurse.ro.

  În acelaşi dosar sunt urmărite penal pentru fapte de corupţie alte opt persoane.

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

  IVAN GHEORGHE, manager al proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, pentru comiterea infracțiunilor de :

  – folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și

  – schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,

  – deturnare de fonduri,

  – spălarea banilor,

  toate în formă continuată,

  GRIGORE VASILICA, OLTEANU CARMEN, PEPENEL VALENTIN, pentru comiterea infracțiunii de spălarea banilor, în formă continuată,

  PARASCHIV IULIAN COSTEL, manager al proiectului ”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, pentru comiterea infracțiunilor de :

  – folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

  – schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,

  – deturnarea de fonduri,

  – spălarea banilor,

  – influențarea declarațiilor,

  PARASCHIV BOGDAN FLORIN, pentru comiterea infracțiunii de: influențarea declarațiilor, în formă continuată,

  RADU IRINA-VALERIA, manager general al Asociației Partida Romilor „Pro Europa” pentru comiterea infracțiunilor de :

  – folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

  – schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,

  – deturnarea de fonduri,

  – spălarea banilor,

  – influențarea declarațiilor,

  ROTARIU FLORENTINA, responsabil financiar, pentru comiterea infracțiunilor de :

  – folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau  ncomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

  – schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,

  – deturnarea de fonduri,

  – spălarea banilor,

  – cumpărarea de influență,

  – influențarea declarațiilor,

  DIACONU GELU – ȘTEFAN, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru comiterea infracțiunilor de :

  – favorizarea făptuitorului,

  – abuz in serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul

  GOGANCEA-VĂTĂȘOIU MIHAI, vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru comiterea infracțiunilor de :

  – favorizarea făptuitorului,

  – abuz in serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul

  Din ordonanța prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții anterior menționați, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

  1.Cu referire la proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” finanțat cu fonduri europene:

  Grupul țintă (reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile) a fost constituit in baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urma neavând cunoștință despre faptul ca au făcut parte din grupul țintă.

  Pentru a-și însuși în mod ilicit sume din cadrul proiectului, de comun acord cu conducerea Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, managerul de proiect Ivan Gheorghe împreună cu membrii echipei de management, Grigore Vasilica – soția lui Ivan Gheorghe, Rotariu Florentina – responsabil financiar, Pepenel Valentin – coordonator național, au supraevaluat costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului. În acest sens, în perioada derulării proiectului, persoanele anterior menționate au încasat următoarele sume, după cum urmează:

  Ivan Gheorghe – 1.066.186 lei în perioada 24.09.2010 – 03.04.2014

  Grigore Vasilica – 676.255 lei în perioada 24.09.2010 – 03.04.2014

  Rotariu Florentina – 277.367 lei în perioada 24.09.2010 – 06.08.2013

  Pepenel Valentin – 459.244 lei în perioada 24.09.2010 – 03.04.2014

  CITEȘTE TOATE DETALIILE AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pe un simplu functionar il muta pe timpul cercetarilor disciplinare sau penale pe o alta functie in alta unitate pt a nu putea influenta in niciun fel cercetarea si nici nu are acces la documentele cauzei. Asta Gelu Diaconu acuma lucreaza impreuna cu tot ANAF pt a scoate o lucrare pt DNA in apararea lui . DECI NU SI DA DEMISIA!sa poata modifica tot in favoarea lui si sa stearga urmele.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.