duminicã, 27 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Update Milionare în hârtii, falite în calitate: școlile importante ale Aradului, prinse în afacerea „mobilier de unică folosință”

    de Raluca Medeleanu | 24 februarie 2025, 10:19 AM | Investigaţii | Știri Arad | Topic special

    11

    Un proiect menit să îmbunătățească actul învățării, aducând confort în sălile de clasă, se dovedește de mântuială , odată ce este pus în practică. La nici o lună de la utilizarea noului mobilier achiziționat de Primărie, prin PNRR, cu 1,7 milioane euro, apar deja semnale de alarmă cu privire la calitatea îndoielnică a materialelor.

    Băncile și, mai ales, scaunele au început să se desfacă precum straturile de ceapă, iar elevii de liceu abia încap în ele. Banii însă au intrat în buzunarul firmelor maghiare care le-au furnizat.

    Primăria a câștigat proiectul cu finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pe listă fiind incluse 34 unități de învățământ. Nu toate aceste școli, grădinițe, licee ori colegii au solicitat însă aceleași lucruri, unele optând să primească doar echipamente sportive și de IT (cum e cazul Colegiului de Arte, care și-a înlocuit recent mobilierul, astfel că nu a mai avut nevoie de o suplimentare), dar altele au optat inclusiv pentru înlocuirea întregului mobilier cu unul nou.

    Din totalul proiectului, care include și alte dotări precum laboratoare ori cabinete, strict pentru secțiunea „săli de clasă (mobilier și materiale didactice)” Primăria a obținut finanțare de 12 milioane lei (TVA inclus), fiind vizate în total 547 săli de clasă. În urma licitației, câștigătoare din cele 5 oferte depuse a fost cea a Asocierii ARHITECTURA & MOBILI S.R.L. (lider de asociere), GARZON BÚTOR KERESKEDELMI KFT (asociat). Oferta lor s-a ridicat la 8.541.317,25 lei (fără TVA), adică peste 1.700.000 de euro.

    Nu a primat prețul cel mai scăzut

    De reținut că la condițiile de selecție a ofertei câștigătoare componenta financiară (prețul cel mai scăzut) a însemnat doar un procent de 40%, restul de 60% fiind următoarele componente: „Emisii de Formaldehidă”, „Garanția extinsă” și „Ambalajul pentru produse din material reciclat”.

    Emisiile de formaldehidă în contextul mobilierului se referă la cantitatea de substanță eliberată în aer de materialele din care este fabricat mobilierul, în special de plăcile aglomerate, MDF și PAL. Formaldehida este un compus chimic volatil folosit în adezivii și rășinile utilizate pentru a lipi fibrele de lemn în aceste materiale. În Uniunea Europeană și alte țări, există limite stricte privind emisiile de formaldehidă pentru mobilier, pentru a reduce riscul expunerii prelungite.atribuire mobilier

    Elevii de liceu nu încap în bănci

    Livrările au început din toamna lui 2024 și aveau ca termen de încheiere a proiectului luna martie 2025, dar Primăria ne-a informat că toate unitățile de învățământ au primit deja mobilierul.

    Există cazuri însă în care școlile sunt în șantier și au preferat să monteze mobilierul abia la finalul lucrărilor (cum este cazul Liceului de Informatică). Cele care le-au inaugurat au avut o primă surpriză negativă când au constatat că, deși primiseră asigurări că scaunele sunt reglabile, ele nu sunt suficient de mari pentru a fi confortabile pentru elevii de liceu.

    În această situație se află, de exemplu, Colegiul „Csiky Gergely”, Colegiul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, ori Colegiul Național „Vasile Goldiș”, care au decis să păstreze de rezervă vechiul mobilier pentru clasele mari.

    „Spătarul nu e reglabil, doar partea de picior. Sunt mici pentru clasele a XII-a, utilizabile doar la clasele primare. Când le-am spus celor de la Primărie, ne-au spus că nu știau că spătarul nu e reglabil”, ne-a explicat prof. Spier Tunde, directoarea Colegiului Csiky Gergely. Din această cauză, a luat decizia ca la clasele de liceu să păstreze vechiul mobilier. Astfel, circa 80 de bănci stau depozitate în Sala Festivă, până se lămuresc ce vor face cu ele.

    La Colegiul Național „Moise Nicoară” din această cauză s-a renunțat total la folosirea mobilierului, deși el a fost amplasat în toate sălile. Elevii s-au plâns că băncile sunt prea înguste, iar scaunele sunt extrem de incomode, în comparație cu cele anterioare. Mobilierul nou și scârțâie, astfel că deranjează desfășurarea orelor.

    Directoarea Diana Achim ne-a spus că proiectul Primăriei, în sine, este unul de bună intenție, însă calitatea mobilierului este inferioară. Astfel că mobilierul achiziționat în urmă cu 11 ani de școală, care este încă într-o stare foarte bună, a fost pus înapoi în sălile de clasă, acesta nou fiind doar depozitat în pod, în caz de rezervă.

    Scaunele au început să se rupă, în unele cazuri chiar după prima săptămână

    După ce am primit mai multe plângeri de la părinți, care auzeau de la copiii lor cum își agață hainele în noile scaune, am verificat situația în unitățile de învățământ în care deja se folosește noul mobilier, pentru a afla dacă defecțiunile sunt cazuri izolate, ori avem de a face cu o reală problemă. O problemă în valoare de milioane de lei.

    Am descoperit un „pattern”. Chiar dacă în unele cazuri, piesele stricate au fost mai multe, iar în alte cazuri mai puține, în majoritatea situațiilor am depistat același tip de defect: materialul presat a pocnit și s-a desfăcut în straturi, mai ales în cazul scaunelor. Au apărut situații în care s-a întâmplat acest lucru și la marginea băncilor.

    mobilier stricat

    Deocamdată, la unele școli precum Liceul Sportiv ori Liceul „Caius Iacob” nu au fost depistate defecțiuni. Puține cazuri au fost semnalate la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” și la Colegiul Național „Dimitrie Țichindeal”, acolo fiind vorba deocamdată de 2-3 scaune sau bănci defecte, astfel că directorii nu au dorit să comenteze calitatea mobilierului.

    Pentru că am aflat că la „Țichindeal” a fost păstrat de rezervă mobilierul primit donație din străinătate, întrucât este dintr-un material mai rezistent, l-am întrebat pe director ce impresie are despre calitatea noului mobilier:

    „Nu pot să mă pronunț, având în vedere că a trecut puțin timp de când au sosit. Dintr-un lot mare de în jur de 1200 bănci, am avut vreo 2-3 care au avut defecte, dar cred că e în limite normale, cred că trebuie să treacă puțin timp ca să apreciem calitatea, dacă rezistă în timp”, a declarat Sorin Haiduc, directorul Colegiului Național Dimitrie Țichindeal pentru Special Arad.

    La alte școli însă, pe parcursul scurtului timp de când au fost date în folosință, mai multe scaune și bănci au început să se rupă și desfacă.

    mobilier nou stricat

    „La în jur de 10 scaune se exfoliază spătarul, dar nu se rupe. Cei de la Primărie de la bun început ne-a spus dacă întâmpinăm probleme să îi anunțăm, am înțeles că se înlocuiesc, că e stipulat în contract. Le-am și scos de la clase, le-am înlocuit cu ce avem noi”, ne-a spus prof. Flavia Frățilă, directoarea Școlii Gimnaziale „Aurel Vlaicu” din Arad.

    La Colegiul Național „Vasile Godliș”, de exemplu, numărul mobilierului defect este mai mare. Semnele au început să apară după aproximativ o lună de la livrare, fiind deja zeci de astfel de scaune defecte. La momentul vizitei noastre, directoarea Petronela Ioje se ocupa cu adunarea statisticilor de la fiecare diriginte, pentru a trimite apoi o listă Primăriei.

    La Colegiul Csiky Gergely, defectele au apărut la foarte scurt timp de la punerea noului mobilier în clase și cazurile sunt mai multe. La nici o săptămână, scaunele deja au început să se desfacă precum foile de ceapă, chiar și la clasele primare unde elevii cântăresc mai puține kilograme și sunt supravegheați de învățătoare intens, neavând cum să strice mobilierul, după cum ne-a explicat directoarea.

    La Colegiul Național „Moise Nicoară”, în primele 3 zile s-au stricat 20 de scaune

    mobilier vechi versus nou

    Pe lângă faptul că mobilierul este neîncăpător pentru elevii de liceu, directoarea de la Colegiul Național „Moise Nicoară” ne-a confirmat la rândul ei că au apărut rapid defecțiuni la scaune. „În primele trei zile, s-au stricat 20 de scaune. Noi am completat un chestionar pentru Primărie…”, ne-a explicat Diana Achim.

    Pe de altă parte, mobilierul de laborator primit prin altă secțiune de finanțare și licitație distinctă, dar parte a aceluiași proiect PNRR, a fost achiziționat de Primărie de la o altă firmă și este diferit. Niciun director nu ne-a menționat vreo defecțiune la acest mobilier, care este însă din alt tip de materiale (cel cu scaune albastre și mese albe, din colajul foto).

    Garanție de 5 ani. Va rezista până atunci mobilierul?

    În toate cazurile „mobilierului de carton” din sălile de clasă, conducerea școlilor a primit asigurări de la Primărie că cel defect va fi înlocuit, însă așa cum ne-a punctat unul dintre directori, ținând cont că se strică pe parcurs tot mai multe piese, e foarte dificil pentru școli să trimită o situație la zi.

    Cum fiecare direcțiune a primit același răspuns, nu am mai solicitat la rândul nostru o declarație oficială de la Primărie în legătură cu schimbarea mobilierului. Pe de altă parte, Primăria ne-a informat că mobilierul achiziționat pentru sălile de clasă are o garanție, conform caietului de sarcini și contractului semnat, de 5 ani de zile. Adică, să înțelegem, la cum constatăm situația, că timp de 5 ani între toate școlile care au primit mobilier și Primărie vor exista schimburi de acte și scaune și bănci noi, dar de proastă calitate?

    În final, concluzia este evidentă, mobilierul este din material de o calitate slabă. Dacă acest mobilier se strică la nici o lună de la utilizare, întrebarea cea mai importantă este cum va mai fi el când va ieși din garanție? Va rezista testul timpului, astfel încât investiția de peste 1,7 milioane de euro să își aibă sensul? Sau vorbim de o bifare care aduce beneficii doar firmei care le-a produs și imaginii primarului și administrației, nicidecum, elevilor.

    Update

    Primăria Municipiului Arad a transmis următorul punct de vedere, după publicarea prezentului articol:

    „În urma centralizării sesizărilor venite din partea unităților de învățământ referitoare la numărul produselor defecte, până în acest moment am constatat că doar un procent de 2% din scaunele livrate prezintă defecte. Acestea având o garanție de 60 de luni, o parte din ele au fost schimbate  deja, iar altele sunt în curs de înlocuire.

    Referitor la dimensiunile mobilierului, acestea sunt cele prevăzute în documentele oficiale ale Ministerului Educației.

    Având în vedere că în analizele de nevoi venite de la școli nu s-a specificat un număr exact de elevi pe categorie de vârstă, ci un număr total de scaune, au fost alese scaune cu reglaj pe înălțime conform standardelor în vigoare.

    Mai trebuie spus că în conformitate cu contractul de finanțare încheiat cu Ministerul Educație, bugetul pentru dotarea unei săli de clasă este limitat la suma de 19.900 lei, din care s-au achiziționat dulăpioare individuale, dulapuri pentru material didactic, table magnetice, scaune și bănci pentru elevi.

    Trebuie spus că în cei 19.900 de lei este inclus și transportul mobilierului și montajul la fața locului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

     

     

    ***

    Vom reveni. Și probabil că mulți nici nu vă veți întreba de ce…

     

    Citește și:

    38 de școli arădene vor fi dotate cu mobilier nou și echipamente de ultimă generație

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Cu ce îi încălzește că au garanție 5 ani dacă săptămânal sau lunar vor trebui centralizate cele cu defecțiuni și expediate apoi recepționat altele,înțeleg că majoritatea școlilor au preferat mobilierul vechi văzând calitatea și bătaia de cap provocată de cel nou.
      Probabil caietul de sarcini a fost întocmit defectuos(poate chiar cu dedicație) și nu au fost stipulate condiții esențiale care să asigure un mobilier de calitate.
      Demonstrează o crasă incompetență să bagi la comun,comandă de același mobilier pt școlile primare ca și pt liceu.

      +16 voturi
      +1
      -1
    2. Nu doar că se desfac, dar atât băncile cât și scaunele au șuruburi expuse în exterior. Se agață și se rup hainele într-o veselie când treci pe lângă bănci sau pe lângă scaune. Mai grav e că se și zgârâie elevii, acest mobilier e pericol public. Cine a semnat recepția pentru aceste mizerii ar trebui să răspundă cu funcția. Și poate nu doar cu funcția, vorbim totuși de o sumă frumușică…

      +26 voturi
      +1
      -1
    3. Sper că acum se va putea!

      Și la Colegiul „Vasile Goldiș” Arad s-a adus la cunoștința direcțiunii, faptul că mobilierul nu este adecvat elevilor de liceu. Imaginați-vă un elev de 1,90 m (și chiar 1,70 m) într-o bancă de clasa I-VIII… In plus, calitatea foarte proastă a materialului și manoperei. Elevii nu doar că își rup hainele ci se și rănesc în cuiele care ies din spătarele scaunelor.
      Sper că, urmare a acestui articol, directorii mai puțin interesați de confortul și siguranța elevilor din școlile pe care le conduc, să redistribuie (pentru a nu se pierde „minunata investiție”) acest mobilier acolo unde îi este locul: clasele I-VIII!

      +17 voturi
      +1
      -1
    4. La Timișoara aceleași probleme…dar, spre deosebire de directorii școlilor din Arad, bravo acestora, cunoaștem cazul unui director care le-a interzis elevilor de liceu să folosească vechile scaune, cumpărate de părinții acestora. Adică acesta preferă ca elevii să se simtă inconfortabil și să acoperw afacerile primăriei.

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.