„Nu putem spune că avem școli periculoase în județul Arad”. Câte unități de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu
În a doua zi de școală, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad, Inspectoratul pentru Jandarmi Județean Arad și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad au organizat o conferință de presă comună la care au participat șefii acestor instituții. Este vorba despre chestorul de poliție, Dan Stoicănescu, colonelul Claudiu-Daniel Burlan și colonelul Cristian Gârbău. Șefii celor trei inspectorate au vorbit despre activitățile de prevenire și controalele efectuate pe parcursului anului școlar 2023-2024, dar și despre amenzile primite de unitățile de învățământ care nu s-au conformat în urma avertismentelor primite, această parte vizând acțiunile ISU Arad și despre cum s-au pregătit, în esență, cele trei instituții pentru ca anul școlar 2-24-2025 să se desfășoare în siguranță.
„În ultimele 12 luni, inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Vasile Goldiș» al județului Arad au derulat 35 de controale de prevenire la unități de învățământ, cu rolul de a înlătura eventualele deficiențe pe linia siguranței la incendiu. În urma acestor controale au fost constatate 167 nereguli, fiind aplicate 143 de avertismente și 24 amenzi contravenționale, în cuantum de 456.000 de lei”, a declarat șeful ISU Arad, Cristian Gârbău.
Potrivit acestuia, din cele 600 de clădiri care sunt supuse autorizării securității la incendiu, un număr de 434 de clădiri nu necesită autorizare de securitate la incendiu, 82 de clădiri sunt autorizate, 15 sunt neautorizate, iar 69 de clădiri sunt neautorizate, dar dețin avize de securitate la incendiu pentru că în acele clădiri încă se execută lucrări.
Întrebat despre cele mai grave situații găsite anul trecut, în cadrul controalelor efectuate, șeful ISU Arad a precizat că în aceste cazuri au fost aplicate 24 de amenzi contravenționale în valoare de 456.000 de lei pentru neverificarea instalațiilor de hidrant interior, a stingătoarelor de incendiu sau pentru instalațiile electrice găsite cu mici improvizații.
„Nu putem spune că avem școli periculoase”
Despre cât de sigure sunt școlile din județul nostru a vorbit șeful IPJ Arad, chestorul Dan Stoicănescu. La capitolul „paza bună trece primejdia rea”, din cele 450 de unități de învățământ școlar și preșcolar, la începutul acestui an, doar 35 de școli nu beneficiază de pază sau sistem de supraveghere video – față de 62 anul trecut.
Despre cât de periculoase sunt școlile din Arad, șeful IPJ Arad precizează că „nu putem spune că avem școli periculoase”.
„Școlile în județul Arad nu putem spune că sunt periculoase. Putem spune că au loc evenimente care pot îmbrăca o formă infracțională și vorbim de obicei despre relațiile dintre elevi, violențe exercitate între elevi. Nu putem spune că avem școli periculoase. E adevărat că marea majoritate a infracțiunilor pe care le-am înregistrat anul trecut sunt infracțiuni de loviri sau alte violențe încadrate din punct de vedere al Codului Penal, dar fără a avea caracter penal, în special din cauză că nu a existat plângere, iar participanții la așa zisa parte infracțională nu răspund penal, fiind vorba de copii sub 14 ani care nu răspund penal”, a transmis chestorul Dan Stoicănescu.
Nu avem școli periculoase, însă există violențe între elevi. În aceste condiții ce e de făcut pentru a pune punct bătăilor între elevi? „Noi am încurajat conducerile unităților de învățământ să ne sesizeze de fiecare dată când sunt genul acesta de evenimente, în ideea de a cunoaște evenimentele și tot ce se întâmplă în școli ca să putem merge pe ideea de prevenire, adică de a merge să discutăm cu copiii respectivi, să-i consiliem. Ideea este de a identifica în unitățile școlare care sunt problemele: e vorba de violență, de bullying sau de alte fapte și de a reuși să le prevenim în continuare și să scădem genul acesta de abordări”, a explicat șeful IPJ Arad.
Citește și: Șofer decedat într-un accident rutier, la intrarea în Beliu
Comentariile portalului
Pentru o corectă informare, în acest proiect nu este firma Pro Arhitectura. Proiectul, aşa cum am amintit, e câştigat de firma Elsaco din Botoşani, care a realizat (...)
Încă o tâmpenie a ,,băieților deștepți,,din energie executanți fideli ai ordinelor primite de la Bruxelles! Să plătești încălzirea așa (...)
Stați liniștit/ă că aflăm care este adevărul și-l vom prezenta într-un alt material. Ciudat este faptul că până astăzi nimeni nu ne-a comunicat nimic, (...)