luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Școala şi grădiniţa minorității române din Chitighaz (Ungaria) au fost extinse cu o sală de sport, o curte și o sală pentru ştiinţele naturii

  de Special Arad | 29 iunie 2021, 10:11 AM | Educaţie | Internaţional | Regional

  0

  Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda (foto: Facebook)

  Şcoala primară şi grădiniţa naţionalităţii române din Chitighaz (Kétegyháza, Ungaria) au fost completate cu o sală de sport, o curte pentru sport şi o sală specială pentru ştiinţe naturale, investiţia fiind realizată din 464 milioane forinţi (1,32 milioane euro), finanţată din fonduri UE şi de către Guvernul Ungariei şi predată luni în această comună din judeţul Békés, aflată în apropierea frontierei cu România și județul Arad.

  Miklós Soltész, secretar de stat pentru relaţii cu bisericile şi naţionalităţile al cancelariei Prim-ministrului Ungariei, a declarat cu ocazia ceremoniei de predare că este foarte mare nevoie ca naţionalităţile din Ungaria, inclusiv cea română, să îşi păstreze şi să îşi transmită tradiţiile culturale şi limba, astfel încât întreaga comunitate să se poată menţine, informează hirado.hu.

  Noua sală de sport din Chitighaz va fi folosită nu numai de elevi şi profesori, ci şi de întreaga comunitate a aşezării – a menţionat secretarul de stat.

  Traian Cresta, reprezentantul naţionalităţii române în Parlamentul Ungariei, a precizat că numărul candidaţilor pentru profesia de educator şi de învăţător în limba română se menţine la un nivel redus în fiecare an. Pentru a inversa acest proces, a fost introdus un spor suplimentar de naţionalitate, iar studenţii sunt sprijiniţi cu burse.

  Erika Borbély, directoarea instituţiei din Chitighaz, a declarat că investiţia locală, a cărei realizare a durat doi ani, a consumat 414 milioane forinţi (1,18 milioane euro) din fonduri UE şi 50 de milioane forinţi (142 400 euro) din subvenţia guvernului.

  Noul corp de clădire, cu o suprafaţă utilă de 931 mp, cuprinde o sală de gimnastică cu încăperile de serviciu necesare, precum şi o sală specială de predare a ştiinţelor naturii cu spaţii de preparare şi cabinete aferente, iar incinta instituţiei a fost completată şi cu o curte pentru sport.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.