Şcoala din Sântana unde a învăţat savantul laureat cu premiul Nobel, Stefan Hell, îi va purta numele

  de Special Arad | 20 februarie 2015, 12:26 PM | Recomandările editorilor | Sântana | Știri Arad

  0

  Numele lui Stefan Hell, savantul de origine română laureat în 2014 cu premiul Nobel pentru chimie va fi purtat de Liceul Tehnologic din oraşul arădean Sântana, potrivit publicației Adevărul.

  Născut în Arad în 1962, Stefan Hell a învăţat la secţia germană a şcolii din Sântana înainte să emigreze în Germania în 1978.

  După decernarea premiilor Nobel, autorităţile locale din Sântana şi conducerea şcolii au început demersurile pentru ca liceul din oraş, din a cărui structură face parte şi şcoala la care a învăţat Stefan Hell, să poarte numele savantului. „Este benefic, pentru că dânsul reprezintă un model de succes, un exemplu că se poate reuşi în viaţă, că poţi să faci performanţă chiar la nivel global, pornind din Sântana”, a declarat Ana Honiges, directorul adjunct al Liceului Tehnologic Sântana. Stefan Hell a absolvit această şcoală în 1977.

  627x0
  Foto: Bogdan Iancu – Adevărul

  A petrecut copilăria la Sântana

  Stefan W. Hell, cel care a descoperit că printr-un microscop fotonic se pot face observaţii mult mai amănunţite decât se credea asupra celulelor, are o casă în oraşul Sântana, judeţul Arad, acolo unde şi-a petrecut toată copilăria. Localnicii şi-l amintesc pe Stefan ca fiind un tânăr cuminte, pasionat de învăţătură. Localitatea Sântana, din judeţul Arad, a devenit brusc cunoscută recent, după ce Premiul Nobel pentru Chimie a mers anul trecut la Stefan Hell.

  România are „meritul“ să-l fi vândut pe Hell, alături de alţi un sfert de milion de etnici germani. Stefan Hell şi părinţii lui au părăsit ţara noastră în anul 1978, pe când el avea doar 15 ani. Stefan Hell era un copil foarte studios. Prefera să stea să citească decât să participe la baluri. Îşi aduce aminte de acest lucru Katarina Renz, unul dintre cei aproximativ 300 de şvabi din Sântana. „Fiica mea, care şi ea trăieşte în Germania, a fost colegă de şcoală cu Stefan Hell. Îl ştiam şi eu, era un copil retras, liniştit. Nici nu mergea la baluri. Dar nici nu putea să iasă din el decât un om de calitate având în vedere cum au fost părinţii lui. Tatăl lui era subinginer la fabrica de lemn de la Pâncota, iar mama a fost învăţătoare de limbă germană“, a declarat Katarina Renz, care a fost şi vecină cu familia Hell.

  Katarina Renz a rămas cu soţul ei la Sântana. Restul familiei se află în Germania.

  1-Şcoala Gimnazială “Sfânta Ana” Sântana
  Şcoala Gimnazială „Sfânta Ana” din Sântana, unde a învăţat și Stefan Hell

  „Stefan Hell a făcut şcoala gimnazială I-VIII la Sântana. Dirigintele lui era Marta Folmann, iar ca profesor de chimie pe Ioan Klink. Erau doi profesori de excepţie, care şi ei au plecat apoi în Germania”, ne spune Ana Honiges, director adjunct la Şcoala Gimnazială “Sfânta Ana” din localitate. Casa copilăriei Stefan Hell a locuit pe actuala stradă Rozelor, la numărul 33. După plecarea lor în Germania, casa a intrat în posesia CAP-ului local, care a băgat în ea chiriaşi. „Ei aveau aici două case. Eu eram economist la CAP şi mi s-a recomandat casa, în 1983. După Revoluţie, mai exact în 1997, am putut cumpăra casa de la statul român“, declară Gheorghe Dan, care a făcut numeroase modificări la casă. La ultima sa vizită în Sântana, în 2012, Stefan Hell a vizitat casa coplăriei. „A dorit să vadă casa. Era cu tatăl lui şi cu soţia. Ea nu vorbeşte româneşte, este nemţoaică adevărată. I-am arătat şi fotografii cum era casa înainte. Chiar m-a rugat să îi trimit şi lui pe internet. I-am şi trimis vreo 40 de poze. I-a plăcut ce am făcut aici“, a mai spus Gheorghe Dan.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.