joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Schema unei înșelăciuni care i-a adus unei tinere din Fântânele peste 311.000 lei. Cum a „lucrat” Iulia Bianca Ioniță două surori care doreau să deschidă un laborator de cofetărie

    Povestea femeii de la Fântânele, Iulia Bianca Ioniță, trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad pentru infracțiunile de înșelăciune și trafic de influență, după ce a reușit să inducă în eroare două surori care voiau să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru înființarea unui laborator de cofetărie, lăsându-le fără 311.000 lei, este departe de a fi încheiată.

    Și asta deoarece, potrivit informațiilor noastre, după ce cele două tinere surori și-au dat seama că au fost înșelate, lăsate fără bani și fără proiecte europene, s-au dus la autorități și au denunțat-o pe femeia din Fântânele, iar în urma perchezițiilor efectuate de procurori și polițiști la Ghiroda, la domiciliul femeii de 34 de ani, dar și la Fântânele, au fost găsite nu mai puțin de 248 de contracte pentru fonduri europene.

    Urmare a ridicării acestor contracte, s-a reușit audierea a nu mai puțin de 80 de persoane care ar fi căzut în plasa femeii din Fântânele, pe modelul în care au fost înșelate cele două surori. Însă se crede că numărul celor care au fost lăsați fără bani de femeia de 34 de ani este mult mai mare.

    Schema pe care o folosea Iulia Bianca Ioniță

    Ei bine, cele două surori voiau să-și extindă afacerea, ideea lor fiind de a-și înființa un laborator de cofetărie. Iar pentru acest lucru intenționau să acceseze fonduri nerambursabile. Aveau însă nevoie de persoana care să se ocupe de acest lucru. Astfel le-a fost recomandată, de două cunoștințe, care au devenit ulterior martori în dosar, Iulia Bianca Ioniță, din Fântânele.

    În urma întâlnirii cu cele două tinere din Arad, femeia de 34 de ani le-a spus că vor trebui să achite 1.000 de euro plus TVA pentru contractul de consultanță și 10 la sută din valoarea proiectului, plata urmând a fi efectuată în contul firmei pe care o administra femeia din Fântânele. Valoarea proiectului START-UP NATION era de 40.000 de euro, ponderea banilor urmând a fi utilizată pentru achiziția de aparatură.

    După câteva săptămâni, în luna mai 2022, Iulia Bianca Ioniță a contactat-o pe una dintre cele două tinere, spunându-i că este eligibilă și pentru un alt proiect – „Microindustrializare” – în cuantum de 40.000 de euro cu confinanțare, aceasta achitând 8.330 de lei în contul societății femeii din Fântânele.

    Apoi, banii au început să curgă în contul femeii din Fântânele. Cum? Aceasta i-a dat aceleiași tinere un număr de telefon despre care i-a spus că aparține echipei care validează proiectele și că va comunica cu aceasta doar prin aplicația Whatsapp. Femeia din Fântânele i-a spus tinerei să salveze numărul „Validări proiect”. În fapt, numărul de telefon era al Iuliei Ioniță – au stabilit cercetările procurorilor.

    Apoi au început să vină mesajele de la „Validări proiect”. În mesaje, tânăra era anunțată că dacă dorește urgentarea aprobării proiectului, trebuie să plătească 15 la sută din valoare de 40.000 de euro, adică peste 26.600 de lei, către firma femeii din Fântânele, deși contul aparținea tatălui acesteia.

    Apoi a venit un alt mesaj, câteva zile mai târziu, în care era anunțată că se încadrează și la proiectul „Femeia Manager”, în valoare de 10.000 de euro, cu confinanțare 13.000 de lei. După câteva zile a primit un alt mesaj de la „Validări proiecte” în care i se spunea că se modifică suma de la proiectul „Femeia manager”, acesta fiind acum de 40.000 de euro, crescând implicit și cofinanțarea, drept pentru care tânăra a efectuat o nouă plată în ceea ce credea că este contul firmei Iuliei Ioniță, însă, în fapt, acesta aparținea tatălui acesteia.

    „Echipa” de la „Validări proiecte”, din Fântânele, a dorit și mai mult…

    Pentru a face rost de și mai mulți bani, Iulia Ioniță i-a comunicat tinerei că există un proiect pentru achiziție teren, dar că este greu accesibil, deoarece îl obține „doar cine trebuie”, recomandându-i să întrebe echipa de la „Validări proiecte” dacă ea poate accesa acel proiect. Răspunsul a fost afirmativ, tânără a plătit peste 59.000 de lei cofinanțare – în contul femeii din Fântânele.

    Apoi, cealaltă tânără s-a hotărât să aplice și ea pentru accesarea de fonduri, contactând-o în acest sens tot pe femeia de 34 de ani. Tânăra a plătit peste 19 mii de lei pentru așa zisa confinanțare, banii mergând în conturile firmei Iuliei Ioniță.

    Aceasta le asigura pe cele două tinere că până în toamna anului 2022 vor încasa banii, proiectele fiind aprobate în proporție de 99 la sută. În realitate, unele proiecte nici nu fuseseră depuse, iar altele nici nu existau.

    În tot acest timp, mesajele prin Whatsapp de la „Validări proiecte” veneau în continuare, iar tinerele plăteau: 5.780 de lei, 11.445 lei, 9.270 lei, 3.570 lei, 5.355 lei, 5.437 lei. Banii erau ceruți de „echipa Validări proiecte” ba pentru alte proiecte pentru care spunea că tinerele sunt eligibile, ba pentru cursuri obligatorii pe care cele două surori trebuie să le urmeze pentru a intra în posesia banilor veniți prin proiecte, ba pentru că se majora valoarea vreunui proiect și implicit creștea și cofinanțarea etc.

    Iulia Ioniță a plusat la un moment dat, spunându-i tinerei care intenționa să-și deschidă un laborator de cofetărie că se încadrează pentru proiectul „Construcție laborator de cofetărie” și „Achiziții utilaje” doar pentru suma de 250.000 de euro, bani care ar fi insuficienți pentru ceea ce și-a propus, deoarece ar avea nevoie de 350.000 de euro. Tânăra a trimis un mesaj pe Whatsapp, la „Validări proiecte”, întrebând dacă poate majora suma solicitată, răspunsul fiind afirmativ. Astfel, tinerei i s-a transmis că mai trebuie să achite o completare la cofinanțare în valoare de 2.000 de euro plus TVA, iar consultantului, adică Iuliei Ioniță, 1.800 de euro. Banii au fost trimiși de tânără în contul Revolut al femeii din Fântânele.

    Apoi, „Validări proiecte” i-a mai cerut tinerei să achite alți 2.000 de euro plus TVA, câteva zile mai târziu fiindu-i trimis un alt mesaj prin care i se comunica faptul că trebuie să vireze încă o dată aceeași sumă de bani.

    În luna noiembrie, tinerele au mai virat – ca urmare a mesajelor primite de la „Validări proiecte” – următoarele sume de bani: 2.200 lei, 12.000 lei, 1.700 lei, 7.000 de lei2.300 plus TVA, 6.414 lei, 21.000 de lei, 2.200 lei, 2.750 lei plus TVA, 1.700 de euro, 1.800 lei.

    Iulia Ioniță le dădea asigurări în permanență celor două tinere că proiectele pentru care au plătit cofinanțări sunt în atenția cunoștințelor ei de la București, că aceste proiecte au prioritate, femeia insinuând, în cadrul discuțiilor purtate, că are cunoștințe în toate instituțiile statului și poate rezolva orice problemă.

    Momentul în care s-a prins că ceva nu e în regulă

    În luna februarie a acestui an, una dintre cele două tinere, în urma unei discuții cu o prietenă, devenită martor în dosar, a realizat că Iulia Ioniță i-a transmis pentru firma de transport care ar fi urmat să livreze utilajele pentru laboratorul de cofetărie același număr pe care martora îl avea în telefon salvat ca „Cesiune proiecte”, deoarece și aceasta a antamat un proiect (nerealizat) cu Iulia Ioniță.

    Pentru a vedea cine răspunde la acel număr de telefon, cel pe care îl primise pentru firma de transport, tânăra care voia să-și deschisă un laborator de cofetărie a apelat numărul. La telefon a răspuns Iulia Ioniță, care și-a atenuat vocea, acesta fiind momentul în care tânăra și-a dat seama că fusese înșelată.

    Tinerele au trimis în conturile Iuliei Ioniță și ale tatălui acesteia, în total, 311.370,5 lei

    Trebuie menționat faptul că înscrierea la programe pentru accesarea de fonduri se face exclusiv online prin: creare profil, user, parolă și completarea informațiilor și formularului electronic de înscriere pe bază de semnătură electronică. Toată corespondența și transmiterea de anunțuri, clarificări, notificări oficiale ce țin de implementarea programului se desfășoară doar electronic, prin intermediul aplicației informatice de înscriere și gestiune a schemei de ajutor și nu prin mesaje pe aplicația Whatsapp.

    În ceea ce privește proiectele pe care Iulia Ioniță spunea că le depune în numele celor două tinere, singurul care a și ajuns să fie depus a fost „Femeia Manager”, care însă nu a avut caracter eligibil.

    Iulia Ioniță nu a recunoscut săvârșirea faptelor.

    Citește și: Percheziții la Fântânele și Ghiroda într-un dosar de evaziune fiscală cu fonduri europene. O femeie de 34 de ani a fost reținută

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Buna seara ,da pot sa imi arat ce muncesc si muncesc legal platesc si taxe si ni imi bat joc ,am proiecte aprobate si domnule Marius nu mai defaimati ,Din pacate oameni de duzina ce nu respecte contractu comenteaza ,Va pot arata si contracte.O zi buna Oameni ce stiu ce fac au mers cu mine mai departe.

      0 voturi
      +1
      -1
    2. Din pacate nu se respecta contractele si nu are lumea rabdare ,se va demonstra,pot dovedi si au mers peste 80% din oameni alatiri de mine.Acum lucrez la implementarir si la depuneri.O seara bima.Daca nu oes nu inseamna ca is proasta am voie sa imi continui munca.Respectivele fete lucreaza la negru de mai mult de 3 ani se va demonstra DE UNDE AU AVUT PUSTOAICELE BANI!!! Voi iesi la sfarsit cu probe

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.