duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina: Polonia și Ungaria suspendă importurile

  de - | 16 aprilie 2023, 10:26 AM | Internaţional

  0

  imagine cu rol ilustrativ (arhivă)

  La scurt timp după ce Polonia a anunțat că va interzice importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, și Ungaria a luat aceeași decizie. Cele două guverne au luat această măsură după ce o avalanşă a ofertei a redus preţurile în întreaga regiune, informează Agerpres, citând Reuters.

  Ucraina şi-a exprimat regretul faţă de decizia poloneză, spunând că „rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei”.

  După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să staţioneze în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, preţurilor şi a vânzărilor pentru fermierii locali.

  „Rămânem prietenii Ucrainei”

  Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniştrii din cinci ţări est-europene au informat despre o creştere fără precedent a produselor precum cereale, seminţe oleaginoase, ouă, carne de pasăre şi zahăr şi au spus că ar trebui luate în considerare tarife la importurile agricole ucrainene.

  Impactul ofertei excesive a creat o problemă politică pentru Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, aflat la guvernare, într-un an electoral şi cu o economie împotmolită în stagflaţie.

  Citește mai mult pe Agerpres.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.