Satul Mailat aniversează sâmbătă 200 de ani de existență cu un monument în forma unei… plante de tutun

  de G. Tomescu | 16 august 2019, 3:33 PM | Știri Arad

  0

  Imagine din timpul lucrărilor pentru amplasarea monumentului aniversar

  Mâine, 17 august 2019, va fi o zi importantă pentru comunitatea din satul Mailat. Localitatea aparținătoare comunei Vinga din județul Arad împlinește 200 de ani de existență, un număr rotund care va fi cinstit, în cadrul Zilelor Satului, cu dezvelirea și sfințirea unui monument.

  Monumentul este plasat în fața Bisericii Romano-Catolice din sat și se lucrează la execuția lui din toamna anului trecut, proiectantul fiind Radu Mihăilescu, executantul Dan Vișovan, iar partea de gravură a fost realizată de Remus Rotaru. Pe lângă costurile minore de montaj și amenajare suportate de Asociația Pro Majlath și Primăria Vinga, monumentul în sine a fost finanțat de către Herczeg András, un domn din Timișoara originar din Mailat, de profesie inginer electronist. Acesta a fost și cel care a venit cu ideea înfățișării monumentului, care reprezintă… o plantă de tutun cu patru plăci din oțel, pe care sunt gravate, sub forma unor frunze de tutun, numele celor 91 de oameni din zona orașului maghiar Szeged care au semnat contractul pentru înființarea satului Mailat în anul 1818, în prezența reprezentantului Împăratului Francisc I.

  Planta de tutun, desigur, are o relevanță istorică pentru satul Mailat, asta pentru că acei 91 de omeni care s-au stabilit aici au obținut terenuri agricole ca să cultive tutun. Unul dintre cei 91 a fost Contele Majlath, cel care dă numele satului. Așa s-au înființat, de fapt, mai multe sate în această zonă din Banat, din proximitatea Mailatului, după cum ne-a povestit Kaslik András, președintele Asociației Pro Majlath.

  Kaslik András este, de asemenea, co-organizatorul Zilelor Satului Mailat, o acțiune culturală finanțată de către Primăria Satului și de Comisia de Cultură a Consiliului Județean Arad, care a inclus – până acum – concerte ale unor formațiuni de dansuri populare (pe 10 august), aniversarea a 140 de ani de la sfințirea Bisericii Romano-Catolice din Mailat (pe 15 august) și va include mâine, 17 august, dezvelirea și sfințirea monumentului dedicat celor 200 de ani de existență a localității. Cel care va sfinți monumentul va fi Preafericitul Părinte Pál József Csaba, episcop al Diecezei Romano-Catolice din Timișoara. De asemenea, cu această ocazie, episcopul va primi o plachetă memorială din partea primarului satului Mailat, Ioan Negrei.

  Pe lângă alți preoți și oficialități din județele Arad și Timișoara, sunt așteptați la această ceremonie oficialități din sate și comune din Ungaria, cu care Mailat are relații de prietenie, dar și foști localnici, până și din America.

  La realizarea monumentului au mai contribuit Andrásy György, directorul școlii din Mailat, colonelul în rezervă Jankó András, originar și el din Mailat, precum și membrii Asociației Pro Majlath.

  La ultimul recensământ din 2011, satul Mailat avea 988 locuitori.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.