joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Salvamontiștii Salvaspeo Arad au participat la o acţiune simulată de salvare din Peştera Câmpeneasca din Bihor

  de Special Arad | 24 aprilie 2017, 5:17 PM | Regional

  0

  În data de 22 aprilie, 27 de membri ai echipelor Judeţene Salvaspeo din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Arad și al Serviciului Județean Salvamont – Salvaspeo Bihor, 2 medici de urgență, cât și alți speologi din județele Arad, Bihor și Timiș au participat în arealul localității Izbuc, județul Bihor, la un exercițiu regional de salvare speologică.

  Acțiunea a constat în simularea unui accident și evacuarea unei persoane din Peştera Câmpeneasca, una din cele mai spectaculose peșteri din România, la intrarea căreia se află o cascadă subterană de peste 40 m.

  Evacuarea din subteran a fost efectuată pe o serie de pasaje verticale, care însumate depășesc 100 m diferență de nivel, traversarea tărgii pe o toroliană deasupra unui puț cu un diametru de circa 20 m și o cascadă de peste 40 m, dar și de pe o galerie cu pasaje foarte înguste în care abia încăpea targa. Luând în calcul complexitatea peșterii și dificultățile întâmpinate de salvatori la evacuarea victimei din subteran, acțiunea este considerată o reușită.

  Această acțiune face parte dintr-un program de pregătire periodică a echipelor de salvare speologică din România, fiind organizată cu scopul omogenizării și creșterii gradului de operativitate al echipelor de salvare spelogică.

  Echipele de intervenţie salvaspeo sunt formate în mare parte din salvatori voluntari, civili, pregătiţi şi formaţi pentru salvări din zone greu accesibile şi dificile, care necesită o pregătire tehnică specifică, antrenament continuu şi echipamente de intervenţie speciale.

  Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este organizat şi funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Arad ca serviciu public de interes judeţean, cu personalitate juridică, înfiinţat prin Hotărârea Consliului Judeţean Arad în baza prevederilor Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic şi ale prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi salvarea în munţi.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.