Salubrizarea Aradului, din nou sub lupă. La întrebarea „Cu cine țin aleșii noștri” nu avem concluzii. Deocamdată!





Să nu ne credeți cumva că avem ceva „personal” cu RETIM-ul încât să scriem atât de des despre „subiect”. Dar nu ne dorim decât binele locuitorilor din județul Arad, exprimându-ne speranța că activitatea de salubrizare o să se desfășoare în cele mai bune condiții, iar cetățenii și firmele nu vor fi „executate” în urma semnării contractelor. Așadar, orice informație cu privire la acest aspect va fi publicată în paginile Special Arad.
După acest mic preambul, să spunem că întrebam într-un articol recent dacă clarificările în care cei interesaţi puneau diverse întrebări referitoare la licitaţia pentru deşeuri şi la diverse chestiuni care privesc eventuale probleme în derularea contractului de salubrizare organizat de A.D.I Deşeuri Arad sunt obligatorii. Ne refeream atunci la una care priveşte facturarea către firme (Întrebarea 6 şi răspunsul 6 din Clarificările cu numărul 15, în care se lămurea faptul că şi firmele şi instituţiile publice vor fi facturate exact ca populaţia, adică existând un singur tarif, dar realitatea este alta, pentru că nu se ţine cont de acea clarificare, contractele la firme şi instituţii întocmindu-se pe 4 tarife). Deci, e limpede că una se spune în Clarificări şi altfel arată modelele de contracte care nu au unul, ci 4 (patru) tarife!
Citește și: Vicepreședintele CJ Arad, Sergiu Bîlcea – tăcere suspectă în privința prețului gunoiului aplicat societăților comerciale
Ziceam tot atunci că dacă tot nu ni se indică clar unde aflăm răspunsuri la diverse probleme spinoase din Caietul de sarcini, Contract sau Clarificări (gen densităţi, facturare, refuz de încheire contracte, breviare de calcul etc, etc.) vom căuta singuri.
Ei bine, într-un alt material ne exprimam oarecum nedumerirea cum într-o localitate dintr-o zonă unde RETIM a câștigat „contractul de colectare şi transport a deşeurilor”, şi anume Semlac, pe o pagină a unei reţele de socializare cetăţenii erau informaţi asupra obligativităţii întocmirii contractului cu RETIM de către toţi locuitorii localităţii. Se spunea acolo că refuzul se sancţionează cu 500 de lei amendă şi o suprataxă pentru toţi care refuză. Am zis că nu ar fi tocmai în regulă acest lucru şi ne-am permis să scriem despre asta. Ce să vezi? Rumoare şi avalanşă de comentarii, pe semn că subiectul interesează, dar şi deranjează în acelaşi timp.
Noi continuând să lecturăm documentaţia şi clarificările, ce constatăm? Că nu e interzis ca un U.A.T. să sprijine operatorul de salubrizare! Îi poate oferi informaţii despre U.A.T. şi chiar „poate să organizeze acţiuni comune“ cu reprezentanţii primăriilor, deşi „sprijinul nu este în nici un caz financiar”, aici fiind însă necesară următoarea întrebare: Reprezentanţii U.A.T-urilor nu sunt oare funcţionari recompensaţi financiar cu bani de la buget? Deci nu este oare un sprijin financiar indirect, dat de către un U.A.T pentru o societate privată? Constatăm că în situaţia dată Clarificarea 11 prin răspunsul 22 este acoperitoare pentru ca primăriile să folosească funcţionarii publici şi personalul în sprijinul unei societăţi private! Şi acest lucru, din informaţiile noastre, se realizeză în aproape toate localităţile zonei 1 în care a câştigat RETIM.
Citește și: Ce vrăji mai face Samantha, pardon, Letiția Stoian, de la Primăria Semlac? Nimic mai mult decât amenințări la adresa alegătorilor care nu semnează contractul de salubritate
Dacă Clarificările au obligativitate, nu mai este nici o problemă şi suntem şi noi lămuriţi în privinţa asta. Cu ceea ce nu suntem lămuriţi este aplicarea dublei măsuri în ceea ce priveşte obligativitatea Clarificărilor la această licitaţie. Iar când vorbim aici de dublă măsură, ne referim clar la faptul că am constatat alb pe negru că acele CLARIFICĂRI, care convin operatorului de salubrizare şi care îl favorizează, devin obligatorii (şi aici ne referim la acordarea sprijinului la întocmirea contractelor), iar cele care nu convin (şi aici ne referim la tarifarea pe patru fracţii sau densitatea de 0,35 tone pe metru cub), sunt facultative! Sau am zice noi gargară sau maculatură inutilă pentru adormirea cârcotaşilor…
Concluziile le lăsăm momentan „în aer”… până la momentul în care cineva va semnala aceste chestiuni unora care veghează la „Achiziţii, Licitaţii, Contracte şi Derularea” lor în România.
P.S. Așteptăm încă nota de fundamentare în urma căreia a fost transformat – din tone în metri cubi – prețul gunoiului. Nu a trecut decât o lună de zile.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)