joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  S-au scumpit ţigările. Vezi noile preţuri și valoarea accizei până în 2018

  de Special Arad | 6 martie 2015, 9:38 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Majorările de preţ se fac cu o lună înainte de creşterea accizei la ţigarete pe care o va face Guvernul de la 1 aprilie.

  Producătorul de ţigări British American Tobacco, a scumpit, de azi, toate sortimentele pe care le comercializează pe piaţa din România. Majorările de preţ sunt de 50 de bani(0,5 lei) pe pachet. BAT este primul producător de pe piaţa locală care majorează preţurile în perspectiva creşterii accizei la ţigarete pe care o operează Guvernul de la 1 aprilie.

  Ţigările Kent, sortimentele Blue, Silver şi White, costă, de acum, 15 lei.

  Pall Mall, toate soritmentele, mai puţin cele Slims, costă 14 lei.

  Dunhill costă 16 lei, mai puţin Dark Tenessee şi Mozambican, care costă 17 lei.

  Viceroy Red, Blue şi Black costă acum 13,80 lei, de la 13,30 de lei până acum.

  Vezi mai jos lista cu noile preţuri BAT:

  (foto: România TV)

  pret-tigari-martie-2015--345678987654567_08005800

  Anul trecut, prin Hotărâre de Guvern, a fost aprobat nivelul accizei specifice la ţigarete. Asta înseamnă că prețul țigaretelor crește anual, în felul următor:

  accizatigari

  (foto: legestart.ro)

  Acciza specifică se determină în funcţie de preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul aferent anului precedent, acciza ad valorem şi acciza totală.
  Acciza la ţigarete cuprinde şi contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate prevăzute la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Sumele aferente acestei contribuţii se virează în contul Ministerului Sănătăţii.
  Calculul accizei pentru ţigarete
  Potrivit art. 117 din Codul fiscal, pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem.
  Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, procent prevăzut în anexa nr. 6.
  Acciza specifică exprimată în echivalent euro/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 6. Această acciză specifică se aprobă prin hotărâre a Guvernului, care se publică în Monitorul Oficial, cu cel puţin 15 zile înainte de intrarea în vigoare a nivelului accizei totale.
  Acciza datorată, astfel determinată, nu poate fi mai mică decât nivelul accizei minime exprimate în echivalent euro/1.000 de ţigarete prevăzută în anexa nr. 6.
  Preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul se calculează în funcţie de valoarea totală a tuturor ţigaretelor eliberate pentru consum, pe baza preţului de vânzare cu amănuntul incluzând toate taxele, împărţit la cantitatea totală de ţigarete eliberate pentru consum. Acest preţ mediu ponderat se stabileşte până la 1 martie în fiecare an, pe baza datelor privind cantităţile totale de ţigarete eliberate pentru consum în cursul anului calendaristic precedent şi va fi publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor în termen de 30 de zile de la data stabilirii.
  Preţul de vânzare cu amănuntul
  Preţul de vânzare cu amănuntul pentru orice marcă de ţigarete se stabileşte şi se declară de către persoana care eliberează pentru consum ţigaretele în România sau care importă ţigaretele şi este adus la cunoştinţa publică, în conformitate cu cerinţele prevăzute de normele metodologice.Este interzisă vânzarea de către orice persoană a ţigaretelor pentru care nu s-au stabilit şi declarat preţuri de vânzare cu amănuntul.
  De asemenea, este interzisă vânzarea de ţigarete de către orice persoană la un preţ ce depăşeşte preţul de vânzare cu amănuntul declarat.
  Este interzisă vânzarea de ţigarete, de către orice persoană, către persoane fizice, la un preţ mai mic decât preţul de vânzare cu amănuntul declarat.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.