S-a schimbat legea privind intervenția polițiștilor. Care sunt noile reguli de legitimare și control corporal, când pot intra agenții într-o locuință și cum se prezumă săvârșirea unei acțiuni violente

  de Special Arad | 26 ianuarie 2020, 4:14 PM | Naţional

  1

  Duminică, 26 ianuarie, au intrat în vigoare mai multe modificări de lege ce instituie reguli noi privind procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului și precizează condițiile în care polițistul poate folosi forța sau conduce o persoană la secție, informează Hotnews.
  Pe lângă regulile de acțiune ale polițistului, sunt introduse ”garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului”, se spune într-un comunicat de presă.

  Principalele modificări aduse legislației actuale, potrivit Poliției Române:
  ”Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relații pentru stabilirea identității sale sau organizarea de petreceri private în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.
  Polițistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.
  Totodată, acesta are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când: nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori exista motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.
  Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale.
  Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată, fără a depăși 8 ore de la momentul inițierii deplasării.
  În situația în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită, din motive obiective, termenul de 8 ore se poate prelungi cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării. Vechea lege prevedea un termen de 24 de ore.
  Citește continuarea pe Hotnews.ro

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. O veste proastă pentru tot felul de tâlhari, teroriști și infractori de rând. Dar … noua lege îi dă „Milițianului foarte sârguincios” posibilitatea să „Bănuiască” cam tot ce vrea muschii lui, ceea ce în practică înseamnă că poate aresta pe oricine, oricând și în orice situație. Ce se întâmplă dacă „Milițianul” abuzează de aceaste prevederi legale noi??? Pe oamenii „cu drepturi” cum ne apără legea de abuzurile acelor polițiști ce perpetuează mentalitatea „Milițienilor” din era dictatorială a răposatului cizmar (atât de regretat de o minoritate zilele astea), când erai înșfăcat pe stradă doar pentru că te-ai „uitat urât” … sau că nu-i plăcea „Milițianului” de moaca ta?
   .
   Vreau să aud din partea Poliției Române, cum vor reacționa intern împotriva abuzatorilor noilor prevederi legislative, când un om nevinovat este ridicat de pe stradă fără motiv real, de ex. doar fiindcă a glumit pe seama unui polițist? Cum vor reprima „Făcăturile” unui psihopat ce crede că el este „Dumnezo pe pământ”, un „Frustrat” ce aplică legea cuvânt cu cuvânt, văzând în jurul lui doar infractori, sau unul ce pur și simplu vrea să se răzbune???

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.