luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Rudele victimelor din Colectiv vor să dea statul în judecată

  de - | 9 decembrie 2015, 8:09 AM | Naţional

  0

  Rudele mai multor tineri care au murit în spital după incendiul din Clubul Colectiv vor să dea statul în judecată. Acuzaţiile lor se îndreaptă către fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi către secretarul de stat Raed Arafat. Părinţii cred că tinerii ar fi avut o şansă dacă instituţiile statului cereau ajutor extern mai devreme. Nicolae Bănicioiu şi Raed Arafat nu au putut fi contactaţi pentru a comenta acuzaţiile, potrivit Digi24.

  Andreea Ştefan, Alex Iancu, Elsa Albu şi Ioana Geambaşu sunt patru dintre răniții în incendiul de la Colectiv care au murit în spital. Trei dintre ei contactaseră şi infecţii intraspitaliceşti. Rudele vor să ceară explicaţii şi răspunsuri în instanţă.

  „Când ne gândim la pedeapsă, la plată, în niciun caz nu este vorba de bani, ne gândim la o schimbare care să aducă şansa copiilor care ne-au rămas, de-a trăi mai departe, mai bine”, spune Coriolan Ştefan, tatăl unei victime din Colectiv.

  Lista nemulţumirilor porneşte de la gestionarea situaţiei din noaptea tragediei.

  „Eu nu înţeleg de ce nu au fost transportaţi atunci, în noaptea aia. De ce cineva, nu ştiu cine, nu şi-a asumat răspunderea de-a cere ajutorul Europei”, spune Coriolan Ştefan.

  „Domnul Arafat trebuie să răspundă pentru ce s-a întâmplat în primele 24 de ore în care copilul meu a fost ucis pentru că nu i s-a acordat tot sprijinul de care era nevoie. Copilul meu, în primele 24 de ore a vorbit, n-a fost pus pe niciun aparat, a fost conştient, a respirat singur”, spune Eugen Iancu, tatăl unei victime din Colectiv.

  Oamenii se plâng şi de tratamentul din spital. Tatăl lui Alex Iancu spune că fiul său a primit prea târziu un plămân artificial.

  „A venit luni, după o săptămână, deci după aproape 9 zile de la arsuri. Probabil că mi s-a făcut un favor, numai că aceste opt zile, sau nouă, se putea să fi însemnat viaţa lui”, spune Eugen Iancu.

  „Arafat, Bănicioiu, trebuia să vină către ei să le spună: fraţilor, vă trebuie luna de pe cer, cereţi-o şi noi v-o dăm ca să scăpaţi copiii ăştia”, spune Coriolan Ştefan.

  „Probabil că şi celor de la Sf. Ioan li se pare că aşa este normal şi că au făcut tot ce se poate. Şi au făcut tot ce se poate. Dar ce să facem dacă nu ne-am născut şi noi în altă ţară”, spune Ruxandra Geambaşu, mama unei victime din Colectiv.

  Trei dintre tineri au fost ucişi de o bacterie din spital, au recunoscut-o chiar medicii. Este şi principala cauză pentru care părinţii discută acum cu avocaţii.

  „Doctorii de la Bochum, a doua zi după ce am ajuns, mi-au spus că fata mea are trei bacterii, nu una, pe care le tratează. Din păcate nu a putut fi eradicată bacteria respectivă şi copilul meu nu mai e”, spune Coriolan Ştefan.

  Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că sunt convinşi că au făcut tot ce s-a putut pentru toţi pacienţii.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.