vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Fenomene meteo extreme în România: secetă în est, inundații în vest. Șefa ANM anunță ploi torențiale în următoarea perioadă

  de - | 13 iunie 2023, 10:06 AM | Naţional

  0

  Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a vorbit despre ce ne aşteaptă în perioada următoare, ținând cont că jumătate din România se află sub coduri roșii şi portocalii de ploi torenţiale, scrie stiripesurse.ro.

  „În aceste zone, mai ales în partea de sud-vest, vest, centrul țării și mă refer aici în mod deosebit la Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, dar și partea de vest a Transilvaniei, solul este la capacitate. A plouat în prima decadă a lunii iunie, cea mai ploioasă lună a verii în țara noastră, foarte mult, cu cantități importante de precipitații. Aș menționa deja pentru zona Olteniei, prima decadă înregistrează deja 50% la nivel regional, din media multianuală a lunii iunie. Nu în ultimul rând, în Banat, aceeași configurație, dar chiar și la nivelul zonei Transilvaniei, acolo unde vorbim de codul portocaliu în partea de vest și la aceste stații avem areale în care cantitățile au depășit 50-60l/m² și ne așteptăm ca pe parcursul nopții și în zonele atenționate de cod roșu, dar și portocaliu, cantitățile să fie unele importante. La nivelul zonei, sub incidența codului portocaliu vorbim de cantități care pot depăși 50-60l/m²”, a precizat Elena Mateescu.

  Potrivit acesteia, variabilitatea la nivel regional este una semnificativă: „Dacă jumătatea de vest a țării, mai ales Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania, la acest moment, înregistrează aprovizionarea optimă, chiar la capacitate, ei bine, partea de sud-est a țării și mă refer la Dobrogea, cea mai mare parte a Bărăganului sau sudul Moldovei rezerva de apă este una deficitară, înregistrând secetă, pentru că în aceste zone nu am avut cantități de precipitații importante nici în luna mai și iată, nici în prima decadă a lunii iunie”.

  Conform directorului general al ANM „ne așteptăm după ziua de mâine, mâine mai este posibil să mai consemnăm, tot în jumătatea vestică a țării, la nivel local, cantități de 25-35l/m² avem miercuri o pauză, dar începând de joi, după-amiază și mai ales sfârșitul de săptămână, vineri, sâmbătă și duminică, tot în aceste zone, instabilitatea atmosferică va fi una deosebit de accentuată, cu cantități din nou importante de precipitații. Într-adevăr, ne așteptăm ca la acest sfârșit de săptămână, din nou în Oltenia, în Banat, în Crișana, în Transilvania, să consemnăm cantități importante de precipitații, în condițiile în care observăm deja ce s-a întâmplat de la începutul lunii și până în prezent. În aceste zone avem cantități care se apropie și chiar depășesc media climatologică a lunii iunie”.

  Sursa: Știri pe surse

  Citește și: Pompierii, chemați să intervină pentru evacuarea apei din gospodăriile din orașul Ineu în urma codului portocaliu de averse torențiale

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.