marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  România a intrat în Air Schengen. Ironic, prima cursă a fost Viena- București

  de Special Arad | 31 martie 2024, 9:55 AM | Internaţional | Naţional

  1

  (foto: Captură you tube)

  România a intrat în Air Schengen, duminică, fapt care marchează ridicarea parțială a controalelor la frontieră, pe cale aeriană și maritimă. România este, începând cu ora 00:00, în spațiul de liberă circulație Schengen cu cele 17 aeroporturi și cele 4 porturi maritime din județul Constanța (Constanța, Constanța Sud -Agigea, Midia și Mangalia).

  Astfel, călătorii români se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre, cu excepția Ciprului și Irlandei, fără a fi supuse controalelor de frontieră. Cu toate acestea, sunt posibile în continuare verificări inopinate ale identității, astfel că poliţiştii de frontieră vor rămâne în incinta aeroporturilor pentru cazurile în care există suspiciuni privind posibile infracțiuni.

  Anul trecut, 23 de milioane de pasageri au tranzitat toate cele 17 aeroporturi ale României, iar aproximativ 70% dintre aceștia au zburat spre țări din Spaţiul Schengen, susține șeful Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica.

  Poliția de Frontieră a transmis un video explicativ scurt cu toate informațiile esențiale pe care trebuie să le știi despre controlul post-Air Schengen și despre aplicația eDAC, prin care autoritățile obțin rapid toate informațiile esențiale despre călători (dacă au interdicție de ieșire din țară, dacă documentele sunt valabile și autentice etc).

   

  Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Aeroporturi Valentin Iordache a declarat duminică, după ce România a intrat în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, că prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen este, „uşor ironic”, cursa Austrian Airlines de la Viena, aluzie la faptul că Austria este ţara care se opune admiterii României în Schengen, transmite News.ro.

  Călătorii intra-Schengen 

  O persoană care călătorește cu avionul, de exemplu, de la București la Roma, nu va mai fi verificat la frontieră în aeroporturile de plecare și de sosire. Transportatorii pot verifica identitatea la check-in sau la îmbarcare, la fel ca pentru orice alt zbor.

  Şeful Poliţiei de Frontieră mai spune că odată cu aderarea României la Schengen angajaţi ai diverselor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pot face controale, aleatoriu, şi pot verifica documentele pasagerilor cu ajutorul unor terminale mobile conectate la ”toate bazele relevante de date” naţionale şi ale Spaţiului Schengen.

  Într-un alt exemplu, românii care vor merge pe Dunăre din România în Croația vor fi verificați în continuare la intrarea și ieșirea din Serbia, pentru că acest stat nu se află în Schengen. Apoi, în unele state care sunt membre Schengen situația privind minorii va depinde de politicile naționale ale fiecăruia.

  Citește și: Punct ochit, punct lovit! Remiză albă între „U” și UTA pe Cluj Arena și lupta pentru locul 7 continuă

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. ,,Mare eveniment,, ,,mare realizare,,- praf in ochi ,manipulare , exagerare,, performanta la genunchiul broastei ca si consecinta a politicii dezastruoase romanesti after 89′, indubitabil tratament UE pentru tara si natia ,,de mana a doua,,… Suntem in orgasme ca apartinem UE ,de la intrare pana in acest moment Romania este ireversibil KAPUT… ..La familia ,,onoreaza,, neinsemnatul evenimet, ca de obicei…

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.