duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  România este în pragul declarării unei epidemii de gripă. Unul din cinci pacienți este internat în spital

  de Special Arad | 1 februarie 2024, 8:19 AM | Naţional | Sănătate

  1

  România este „aproape” de declararea unei epidemii de gripă, afirmă Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică. Aceasta estimează că în următoarea perioadă va începe o scădere a numărului îmbolnăvirilor.

  „Suntem aproape de a declara o epidemie de viroze respiratorii cu virus gripal. Probabil că raportările de joi, de mâine, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică vor indica o apropiere a epidemiei de gripă, deşi ne aşteptăm ca acestea să fie vârfurile de incidenţă şi ulterior, în următoarele zece zile, să înceapă să descrească incidenţa la nivel naţional”, a afirmat Ioana Stăncel, miercuri seară, la Medika Tv.

  La rândul său, medicul Adrian Marinescu a atras atenţia asupra faptului că mulţi dintre cei aflaţi în situaţie de risc în ceea ce priveşte virozele respiratorii nu iau măsuri elementare, precum purtarea măştii de protecţie, pentru a preveni contractarea virusului gripal.

  „Ce mi se pare mie important este că, din păcate, la capitolul prevenţie nu am făcut paşi importanţi. Degeaba discutăm în fiecare toamnă că putem avea un sezon de gripă care poate să fie complicat că, din păcate, până nu se întâmplă nu e suficient de important. (…) Dacă vă duceţi acum într-un mijloc de transport, persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, unii dintre ei nu au mască. Mulţi dintre ei stau şi interacţionează unii cu ceilalţi, adică un risc real de a face gripă şi nu numai, cu forme foarte severe. Deci situaţia nu e deloc simplă”, a explicat Adrian Marinescu.

  Medicul a spus că nu este deloc târziu ca aceia care doresc să se vaccineze împotriva gripei să facă acest lucru, subliniind că unu din cinci pacienţi cu gripă are nevoie de internare.

  „Din cei 200 care se prezintă în 24 de ore la camera de gardă, copii şi adulţi, 20%, aproximativ, sunt persoane care trebuie să rămână internate, ori că sunt forme severe, ori că au nevoie de monitorizare. Nu e deloc simplu să asiguri aceste locuri în fiecare zi. Oricât de dinamic ai acţiona, oricâte externări ai face, aceste locuri se ocupă imediat”, a adăugat Adrian Marinescu.

  Citește și: Operațiunea „pune dale, doar ca să le scoți” lovește din nou în Piața Catedralei!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.