joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    România, atenționată de 12 state partenere: Nu slăbiţi statul de drept prin modificările la Codurile penale şi de procedură

    de Special Arad | 28 iunie 2018, 12:06 PM | Naţional | Recomandările editorilor

    17

    12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii, transmit autorităţilor române un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codurilor penale şi de procedură, informează Mediafax.ro.

    „Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice paşi înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor”, se arată în declaraţia făcută în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii.

    Semnatarii atrag atenţia că este importamntă opinia Comisiei de la Veneţia.

    „Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”, se mai arată în adresă.

    sursa: Mediafax.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ma gandesc la situatia unui elev tinut in banca magarilor, considerat un element negativ si caruia i se spune ca trebuie sa-si revizuiasca comportamentul si sa fie mai silitor, fara sa i se indice ce nu face bine, la ce se refera profesorii, ce ar trebui sa fie schimbat, in ce sens etc.
      Situatia de mai sus poate fi definita ca bulling din partea profesorilor, fiind lipsita de masuri coerente, clare si eficiente.
      Poate ca paralela nu este cea mai potrivita!?

      --2 voturi
      +1
      -1
    2. Uh-oh! D-d-dar am citit pe „Special Arad” parerea unor „specialisti” care i-ar descalifica si pe astia in „gloata haterilor”…sunt atat de confuzat!

      (Fiindca tot timpul se gaseste cate unul care nu il sesizeaza: se cheama „sarcasm”.)

      0 voturi
      +1
      -1
      • Stii ce e mai trist? Faptul ca toata Romania face haz de necaz…peste tot auzi expresii de genu’ : ” lasa bah c-au nevoie de noi” …de parca noi am fi buricu’ U.E.

        Cum poti sa explici unor oligofreni ce inseamna Europol…ca schimbarile atat de dragi lu’ dragnea aduc deservicii acestei institutii care crestea frumos pana n-au primit la masa lor saraciile! Intr-un fel Europa a vazut pe pielea ei ce inseamna sa stai de vb cu cei ramasi in urma! Toate tarile semnatare asigura pt cetatenii lor un nivel de trai pe care romanu’ nu-l va atinge…NICI O DATA…cu toate astea suntem mandrii…asta iti creeaza senzatii tari de voma…mandria. Ca romanu’ nu-i niciunu’…intr-adevar …parca nici o data n-a sunat atata de lugubru acest cantec.

        PS: …dumneata spui ca lucrezi d’acasa…in IT…si cum am in familie IT-sti imi ramane „decat” o dilema: de ce mama naibii (avand in vedere ca puteti sa lucrati de oriunde pe acest Pamant) a-ti ales sa ramaneti in aceasta tara in care nimic nu functioneaza cum trebuie? De ce a-ti ales „tigrul” Europei?

        0 voturi
        +1
        -1
        • Intr-un fel, „au nevoie de noi” – suntem o piata de desfacere…as zice surprinzatoare, pe langa munca ieftina si un „vest salbatic” care iti permite manevre…gri…si nu numai. Dar, desigur, e partea cealalta a monedei, pe care o pui foarte bine in evidenta. De acord.Suntem spinul in coasta Europei.

          Cat despre intrebarea ta – ce sa zic? Nu tot timpul perspectivele Romaniei au aratat atat de rau. Personal, pot spune ca nu m-a alungat din tara situatia economica (finantele personale ar fi fost ceva ce m-ar fi „impuns” in coaste sa imi iau jalba-n protap, cand eram proaspat absolvent). Literalmente, cativa ani mai tarziu, nu imi lipsea nimic (vorbesc la trecut, dar nu pot sa intru in detalii). Cel mai important lucru: viata mea interioara era una tihnita; sanatatea buna, faceam performante si in alte domenii.

          Acum, ma multumesc cu ceea ce am, chiar daca ma vad in situatia de a o lua de la capat in anumite privinte.

          SUA de azi nu mai sunt SUA din anii ’80-’90, iar, pe termen lung, am retinerile mele si in privinta Europei, daca trendul continua. (Ma scarbeste corectitudinea politica. Atentie! Nu toleranta, ci corectitudinea politica.) Ar mai fi si alte locuri unde inca este mai insorit, dar nu vad nimic – acum – care sa ma faca sa ma zbat sa plec de aici (nici macar din oras).

          Am trecut printr-o situatie extrema; multumesc lui Dumnezeu (chiar daca pe unii ii va oripila formularea), nu m-a bagat sub pamant (avea potential!…), dar deocamdata, fiind relativ tanar, reactia mea este sa caut predictibilitate in viata, ceea ce inseamna (si) sa stau locului. Viitorul? Voi vedea ce va aduce.

          Si, probabil, undeva, inca mai sunt un optimist incurabil? In conditiile in care nimeni nu depinde de mine, si raspund, pentru deciziile mele, numai in fata propriei constiinte (si a lui Dumnezeu).

          0 voturi
          +1
          -1
    3. O situație, ca cea de față, este un rezultat al sprijinului neprecupețit, cinismului, tuturor politicienilor de pretutindeni și în mod special al cosemnatarilor acestei scrisori. Inchid ochii și nu au nimic de comentat atunci când din interese pur „strategice” (afaceri de miliarde) susțin ba o „Gașcă de hoți”, ba alta. Interpretează situația oribilă a așa zisei „Clase Politice” din România, în funcție de propriile interese.
      Iar noi ar trebui să-i luăm în serios.

      Un exemplu concludent este Penalul de Băsescu. Dar nici cu Johănel nu-mi este rușine. Un urmaș demn, al precedesorului său. Constituția este o înșiruire de propoziții și fraze, pe care le folosesc în interese pur personale și de grup infracțional.

      Iar cu scrisoarea distinșilor reprezentați ai țărilor ce „iubesc” România și-i vreau „Binele” știți ce trebuie să facem?! Să ne ștergem la …!

      --4 voturi
      +1
      -1
      • <>

        Asa-i…bine ca le ridici statui cand canta in struna „valorilor” care iti convin, cum ar fi aia ca ne invata ce inseamna termenul de „familie”. As propune, totusi, sa importam zebrele vopsite in culorile curcubeului…esti de acord?

        Dragnea stie si cunoaste…ce stie Franta? Franta stie numai cand e vorba sa raspunda cu flori la gloantele musulmanilor radicali :)…ma scuzati.

        Ti-am zis: ai stofa excelenta de politician. Sucesti lucrurile „fara sa clipesti”.

        --4 voturi
        +1
        -1
        • O „Familie” mi-o întemeiez cu cine vreau eu, omul liber cu drepturi constituționale. Nu am nevoie de nici un Popă borțos, curvar, bețiv, hapsân și mincinos, să-mi spună ce este familia și pe cine trebuie să accept ca întemeietor de familie.
          Iar Constituția nu este o gazetă prăfuită, dintr-un sat uitat de lume, în care scriem ce vrem și cum vrem fiindcă și așa nimeni nu o citește.

          Drepturile Omului îți garantează și ție dreptul la credință. Deci nu vine nimeni să te învețe nimic. Asta cu „învățatul” o Sucești/Născocești tu așa cum îți convine ție. Dar sigur că este ușor să minți că-i la modă.
          „Hoțul strigă, hoțul!” 🙂

          Cred că ai prea mult timp la dispoziție și te cam plictisești… devenind automat un „drăgălaș”.

          0 voturi
          +1
          -1
          • Apreicez faptul ca ai facut diferenta intre familie si „familie”. Ai dreptate.

            *

            La fel dupa cum toti cei care ar ocoli, dintre popi, pe cei „bortosi, curvari, hapsani si mincinosi”, ar avea. Nu sunt ortodox, dar am cunoscut preoti cu chemare, pe care ii respect enorm. Iti doresc sa cunosti si tu astfel de persoane – le vei gasi hranind nevoiasii, in anonimitate, nu ingrosandu-si buzunarele.

            *

            Nu sunt un mincinos si ma surprinde inserarea subiectului libertatii religioase in expunerea ta.

            *

            Sunt un dragalas (la sensul propriu) incomod.

            0 voturi
            +1
            -1
            • Da! Exact! Dar preoții cu chemare nu au ieșit pe stradă anul trecut, mărșăluind pentru a „Apăra Familia Tradițională”. Am și eu norocul să cunosc oameni creștini ce mi-au afectat viața într-un mod pozitiv și definitiv. Însă aceștia se numără printre cei ce susțin aceleași idei ca ale mele, … mai ales când este vorba de „Familie” și dreptul tuturor să fie apărați de Constituția țării în care trăiesc. Adevărații creștini sunt și cei mai mari adepți ai democrației, liberale, tolerante. 🙂

              Tu de obicei înțelegi ce vrei. Ca și acum … și de aceea nu te pot lua în serios.
              Incomod? Nu de loc … 🙂 Dificil? Da! Mai ales când te erijezi în curator și faci analiza personalității tuturor cu care „ai ceva de împărțit”.

              0 voturi
              +1
              -1
            • Preotii cu chemare isi citesc Biblia si o respecta. Departe de ei de a-si uri aproapele, chiar daca au alte pareri decat el. Numai ca nu vor numi strambul drept si viceversa.

              Ceea ce admiri tu ca si crestini, sunt aia inclinati la compromisuri – unii care practica un crestinism, daca si poate fi numit asa, de forma, comod, protocolar, diluat. Pune-i fata in fata cu martirii care pentru credinta au preferat sa fie sfasiati de lei, decat sa faca un gest (compromis) care i-ar fi scapat, si nu ti se vor mai parea din aceeasi specie.

              Sunt aspecte faine in crestinism pe care multi le-ar prelua cu drag – dar atunci cand lucrurile devin incomode, dificile, mai o renuntare la sine…trag linia: „Pana aici!”. Si multi dintre ei sunt chiar crestintii pe care i-ai numi (pe buna dreptate) ipocriti, fiindca nu isi urmeaza preceptele.

              Sunt la fel de crestini, precum au fost cei din Inchizitie :). Deisgur, cu alte porniri, cu alte idei…chiar cu intentii bune.

              De ce a spus Hristos ca a venit sa aduca sabia, nu pacea? Acelasi Hristos care i-a spus lui Petru sa puna sabia in teaca, fiindca cel ce scoate sabia, de sabie va pieri?

              *

              Cat despre ultima parte…ce sa zic? Nu ma lua, nu esti singurul destinatarr al postarilor mele, sunt altii pe care ii pot pune pe ganduri (sau care sa ma injure).

              De inteles, am inteles atat: Franta are dreptate cand emite idei „progresiste” care iti convin, e „pe langa” insa atunci cand trage cu ochiul altora care fac parte din „gloata loser-ilor” (aceeasi Carta nu le da cumva si lor dreptul la libertate de constiinta, care include optiunile politice?). Am gasit doar interesant acest „filtru”.

              0 voturi
              +1
              -1

    Scrie un comentariu

    9 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.