marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update 2Peste o sută de persoane sunt implicate în rețeaua operațiunilor fiscale fictive din vestul și sud-vestul țării

    de Alin Olteanu | 12 martie 2015, 8:11 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor | Știri Arad

    3

    Știri Arad. Dan Văsălaș, omul de afaceri, asociat cu familia Ioțcu, a fost ridicat în această dimineață de procurori și polițiști , de la firma sa de pe Banul Mărăcine din Arad, într-un dosar care privește afacerile derulate de-a lungul ultimilor ani cu celebrii „moguli ai autostrăzilor” Georgică Cornu și Nelu Iordache. Perchezițiile au loc, și la această oră, simultan în Arad și Timiș, în locații diferite.

    În afara lui Văsălaș, procurorii ridică documente de la încă trei firme din Arad, una dintre ele fiind SC ADIOR (în incinta fostului Combinat Chimic din Vladimirescu) și la patronul acesteia, Adi I.. În afara perchezițiilor din Arad, concomitent mai au loc 12 descinderi în Timișoara.


    UPDATE 1: 

    Polițiștii au descins, în această dimineață, în total, în zece județe: Arad, Timișoara, București și București și alte șapte județe. Aceștia efectuează 61 de percheziții la sediile unor firme și locuințele unor oameni de afaceri acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani. Surse judiciare au declarat  că omul de afaceri Georgică Cornu ar urma să fie dus la audieri la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, împreună cu fostul administrator al grupului de firme Confort, Lucian Caraiman.În total, 49 de persoane vor fi duse la audieri cu mandate de aducere. Conform sursei citate, în perioada 2008-2014, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. De asemenea, aceştia sunt suspectaţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prin aceste operaţiuni fictive, suspecţii ar fi prejudiciat bugetul cu peste nouă milioane de euro. Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi făcut mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor. Perchezițiile se desfășoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

    Activitatea a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I. 

    UPDATE 2:

    Omul de afaceri Georgică Cornu, supranumit „regele asfaltului din Banat”, este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, în același dosar fiind acuzate de evaziune fiscală alte 18 persoane. Conform unui comunicat al biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie „inculpaţii Cornu Georgică, Nicula Marius-Petrişor, Ţunea Daniel-Moise, Guran Petru Ioan, Sahanovschi Tudor, Onescu Minuc, Popa Ion urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Mehedinţi. Faţă de alți 12 inculpaţi, Pup Matei-Marinel, Cristescu Florin, Danci Gavrilă, Teleşpan Valeriu, Herbei Marinică – Gligor, Mureşan Cornel, Olariu Cristian-Ionel, Romanescu Claudiu-Grigore, Vîrvoreanu Constantin, Andrica Cornel, Andrica Marioara, Iordache Adrian-Daniel urmează a se lua măsura controlului judiciar pentru 60 de zile”. Din probatoriul administrat, conform coumunicatului din partea Parchetului de pe lângă ÎCCJ, până în acest moment al urmăririi penale au rezultat următoarele ” în perioada 2008-2014, 101 persoane, în calitate de asocițai, administratori sau împuternciți a 88 de societăţi comerciale au dispus înregistrarea în contabilitatea societăţilor a unor facturi fiscale fictive în valoare de peste 22,5 milioane de euro, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 9 milioane euro. Dosarul a fost constituit în baza sesizării Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a fost instrumentat împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi – Serviciul de investigare a criminalităţii economice, procurorul desemnat cu supravegherea urmăririi penale beneficiind şi de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii”. La data de 10 martie 2015, în baza unor autorizaţii emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, ofiţeri şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, au efectuat 61 de percheziţii în locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţele Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa.


    Așa cum ați putitu citi pe Special Arad acum două săptămâni, Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad au finalizat rechizitoriul cauzei de evaziune fiscală în prejudiciu de aproximativ 1,3 milioane de euro – bani „tunați” de la stat și introduși în propriile buzunare de (iată) inculpatul Vășălaș Ioan Daniel & tovarășii săi de țepe Mihai Romică și Bimbai Marian Zaharia. Aceștia sunt acuzați de operațiuni fiscale fictive, operate cu două firme, din Strehaia și Filiași, „șmecherie financiară” destul de… ghiolbănească – dar cu care a dat două tunuri, în anii săi „de glorie”, 2011 – 2013, de 2.849.801 lei, respectiv 2.938.292 lei.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.