luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Revoluție în medicină! Rezultate fără precedent în urma unui nou tratament al cancerului!

  de Special Arad | 17 februarie 2016, 8:01 AM | Internaţional | Sănătate

  0

  O nouă metodă de tratare a cancerului a dat „rezultate fără precedent” la bolnavi în stadiu terminal, la care toatele celelalte tratamente eșuaseră și a căror speranță de viață nu mai era decât de două până la cel mult cinci luni, transmit marți BBC și Huffington Post, pe baza unor date prezentate la Washington, în cadrul adunării anuale a Asociației Americane pentru Progres Științific.

  Rezultatele sunt extraordinare, dar reprezintă deocamdată doar „un prim pas”, a subliniat conducătorul echipei care a dezvoltat acest tratament, profesorul Stanley Riddell de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din orașul american Seattle, notează Agerpres.

  Noua metodă constă în prelevarea de celule din sistemul imunitar al pacientului, numite celule T, care, în mod normal, distrug țesuturile infectate. Aceste celulele au fost modificate genetic în așa fel încât, reintroduse în corpul bolnavului, să recunoască și să lupte contra celulelor canceroase.

  În cazul unor pacienți cu leucemie limfoblastică acută, „fără nicio altă posibilitate de tratare, o singură doză din această terapie a dus la completa vindecare în peste 90 % din cazuri, la care nu s-au mai depistat apoi deloc celule de leucemie”, a explicat specialistul american.

  La persoane suferind de alte tipuri de cancer al sângelui răspunsul pozitiv a fost înregistrat în peste 80% din cazuri.

  Să fim cinstiți, să obții această rată de răspuns la pacienți cu un stadiu foarte avansat al bolii este ceva fără precedent în medicină”, a afirmat Stanley Riddell.

  De menționat că șapte pacienți au avut însă complicații foarte grave, necesitând internare la terapie intensivă, iar doi dintre aceștia au murit. Aceste cifre pot fi considerate ca acceptabile în situația unor bolnavi în fază terminală, efectele secundare ale noului tratament fiind mult mai mari decât ale chimioterapiei sau radioterapiei folosite contra leucemiei, comentează BBC.

  Metoda urmează a fi testată și pe persoane cu tumori solide.

  Aceste rezultate reprezintă ”o revoluție”, a apreciat, pentru ”The Guardian”, hematolologul Chiara Bonini, care dă speranțe pentru găsirea unei metode de apărare pe termen lung a organismului dacă oamenii de știință vor reuși să modifice memoria celulelor T, care memorează bolile și luptă contra lor după mai mult timp.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.