duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  RETIM anunță demararea măsurilor de sancționare a nerespectării regulilor de colectare a deșeurilor

  de Special Arad | 10 septembrie 2019, 7:01 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  3

  Societatea RETIM Ecologic Service SA face apel către întreaga populație și către toate Primăriile din zona 1 Arad să adopte și să respecte regulile de colectare ale deșeurilor așa cum sunt prevăzute în contractele de salubrizare.

  RETIM, în calitatea sa de concesionar al contractului de salubrizare menajeră în zona 1 Arad, are în sarcină colectarea deșeurilor menajere reziduale, reciclabile și biodegradabile.

  RETIM nu poate să colecteze, să transporte și să depoziteze deșeuri voluminoase (mobilă, saltele, cauciuri, sanitare…), periculoase (substanțe toxice și ambalajele lor, baterii, acumulatori), DEEE-uri ( echipamente electrice, electronice și electrocasnice și componentele lor), deșeuri din construcții și amenajări și deșeuri verzi care provin din toaletarea parcurilor și grădinilor (crengi, gazon, fân…).

  Cu toate acestea, mai mult de 50% din cantitatea de deșeuri colectată zilnic în județul Arad nu corespunde normelor stabilite prin contract, astfel:

  – În sau lângă recipiente se depozitează deșeuri voluminoase, periculoase, DEEE-uri și deșeuri din construcții.

  – Recipientele conțin un volum mare de deșeuri vegetale verzi (în special în zonele de case și în zonele rurale).

  – În zonele rurale, în ciuda faptului că gospodăriile au fost dotate de către RETIM cu saci galbeni pentru deșeuri reciclabile și de către primăriile locale cu compostoare pentru deșeurile biodegradabile, pubelele negre conțin deșeuri reziduale, biodegradabile și reciclabile amestecate.

  – Gospodăriile au scos spre colectare mai multe recipiente decât au prevăzute in contract sau depozitează deșeuri și lângă acestea.

  Nerespectarea regulilor de colectare separată a deșeurilor atrage după sine dificultăți majore în procesul de sortare și pregătire pentru valorificare sau procesare a deșeurilor. Acest lucru generează un risc semnificativ legat de atingerea obiectivelor de reducere a cantităților de deșeuri depozitate și respectiv de reciclare a deșeurilor, asumate de către țara noastră prin aderarea la Uniunea Europeană (de ex. ținta de reciclare a minim 50 % din deșeurile reciclabile generate conform Legii /211/2011 art. 17).

  Astfel în conformitate cu contractul de prestare a serviciului de salubrizare, în cazul în care RETIM constată nerespectarea regulilor de colectare separată sau depozitarea altor deșeuri decât cele menajere, în recipientele de colectare sau în proximitatea acestora,societatea este nevoită să refuze colectarea recipientelor cu conținut necorespunzător, urmând ca cetățenii să se asigure de respectarea regulilor de depozitare până la următoarea colectare programată.

  Cele trei reguli de bază pentru colectarea separată în județul Arad sunt:

  – Este strict interzisă depozitarea în / lângă recipiente a următoarelor tipuri de deșeuri ce nu fac obiectul contractului de prestări servicii salubrizare: deșeuri voluminoase, deșeuri periculoase, deșeuri electrice, deșeuri din construcții și deșeuri vegetale.

  – Este interzisă amestecarea deșeurilor reciclabile cu cele reziduale de către gospodărille care au primit cei 52 de saci galbeni (cu perioada de utilizare 24 de luni) sau care au în dotare pubele galbene.

  – Este interzisă depozitarea ambalajelor de sticlă în oricare din recipiente. Acestea se vor depozita numai în containerele stradale verzi.

  Conform legii 211 din 15.11.2011, articolul 59 literele f) și g), toate tipurile de deșeuri pe care operatorul de salubrizare menajeră nu le poate colecta (voluminoase, periculoase, din construcții, DEE-uri, verzi) se vor depozita de către cetățeni prin aport voluntar și fără plată în centrele înființate de primăriile locale. (text din lege)

  RETIM dorește să mulțumească pe această cale cetățenilor și primăriilor care au înțeles necesitatea implementării acestor măsuri și care au depus eforturi în ultima luna să le adopte.

  Societatea RETIM Ecologic Service SA dorește să aducă pe această cale următoarele clarificări și completări la articolele apărute în presă legate de comunicarea dintre subsemnata și Primăria comunei Vladimirescu:

  – Toate primăriile au fost informate de implementarea acestor măsuri in sedinta de la sediul ADISIGD Arad din 12 august 2019.

  – Primăria este obligată conform legii să asigure centre de colectare unde cetățenii sai sa poata aduce prin aport voluntar deseuri voluminoase, periculoase, din constructii, DEEE-uri si deseuri vegetale. In lipsa acestor centre se vor crea puncte de depozitare informale si ilegale pe domeniul public.

  – Primăria trebuie să distribuie (conform sistemul integrat de gestiune a deșeurilor din judeșul Arad) compostoare în toate gospodăriile și să informeze cetătenii despre cum se utilizează acestea. Prin urmare, cantitatea de deșeuri biodegradabile din pubele ar trebui sa fie nesemnificativă.

  – Toate gospodariile au fost dotate de către RETIM cu 52 de saci galbeni pentru depozitarea deșeurilor reciclabile pentru următorii 2 ani. Gospodăriile au prin urmare în dotare recipiente în care să asigure colectarea separată a deșeurilor reziduale și a celor menajere.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ha ha ha! RETIM ai tupeu de borfaș! Păi tu nu ai dus de un an jumate un gram de boodegradabil! Nici n-ai grafic pentru așa ceva iar stația de compostare șomează! Retim tu nu ai dus un gram de gunoi reciclabil la stația de la Ineu Mocrea cum scrie in contractul tău! Retim tu pentru a duce la Ineu reciclabilul ine taxezi cu 81 lei tona fără TVA dar banii îi folosești în alte scopuri decât reciclarea! CUM SE NUMEȘTE ÎNCASAREA UNOR BANI PENTRU O ACTIVITATE FOLOSIȚO APOI ÎN TE SCOPURI? RETIM TU NU COLECTEZI DEȘEURILE VOLUMINOASE DEȘI ERAI OBLIGAT SĂ FACI 4 CAMPANII DE COLECTARE ANUAL ÎN MOD GRATUIT! RETIM AI ÎNCĂ LICEENȚĂ ANRSC ȘI AUTORIZAȚIE DE MEDIU ? AI TUPEU SĂ AMENINȚI? TOCMAI TU?

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. Sa caram si sa depozitam voluntar gunoi biodegradabil orin mijloace neconforme,prin oras, murdarind astfel strazile si trotuarele, poluand in felsi chip cu substante ce rezulta din degradarea vegetala? explicati unde este stipulat ca resturile vegetale din gospodarii, care nu sunt de dimensiuni mari (frunze si iarba) nu constituie gunoi menajer? Ce face diferenta?

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.