duminicã, 26 mai, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivRenunță DELPHI Ineu la peste 1000 de angajați? Conducerea răspunde eufemistic…

  de Lucian Valeriu | 25 aprilie 2014, 12:17 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  5

  DELPHI are în România, prin cele două entităţi, Delphi Packard şi Delphi Diesel Systems, peste 12.000 de angajați în patru fabrici: Sânnicolau Mare (Timiș), Ineu (Arad), Moldova Nouă (Caraș Severin) și Miroslava (Iaşi). La Ineu, 4200 de familii trăiesc „din pita” (nu foarte multă, nici foarte dulce) pe care le-o împarte, odată cu salariul, marea companie  de arhitectură electrică și electronică pe ramura auto.

  Zvonurile care circulă de ceva vreme în „cetatea bine păzită” de la periferia orășelului de câmpie dau cu titlu de certitudine faptul că nu mai puțin de 1100 de angajați vor fi disponibilizați urmare a mutării polului de interes al acționariatului spre piețe de muncă mai atractive din punct de vedere financiar – în speță, Ucraina. Singurul impediment datorită (sau din cauza… depinde de care parte a intereselor privești) căruia acest lucru nu s-a produs deja ar fi conflictele interne din țara vecină.
  Ei bine, Special Arad a… click-uit la porțile fabricii din Ineu și, respectând demersurile privind comunicarea impuse de conducerea firmei (unele foarte stricte – după cum probabil se cunoaște), a formulat zvonurile sub formă de întrebări, iar acestea au ajuns, via purtătorul de cuvânt Anita Koity-Gulicska, la direcțiune. De acolo, lucrurile se văd altfel… dar haideți să redăm întâi dialogul de pe e-mail.

  Special Arad: (…) va rog să ne informati privitor la concedierile (prin reduceri de personal) pe care DELPHI INEU are de gând să le opereze în rândul angajaților, precum și motivarea acestora în plan economic și social. De asemenea, vă rugăm să ne precizați data la care acest lucru se va petrece – dacă se va petrece. 

  DELPHI: „Furnizor global în automotive, Delphi operează într-o industrie foarte competitivă și dinamică, unde flexibilitatea este unul dintre factorii-cheie. Delphi își reevaluează în permanență operațiunile și face ajustările necesare pentru a reflecta condițiile curente de business.  În prezent, nu considerăm nici un fel de concedieri colective de personal la fabricile de Arhitectură Electriă/Electronică (EEA) din Romania. În ceea ce privește perioada următoare, vom răspunde comenzilor clienților noștri și vom continua investițiile în fabricile existente. Deasemenea vom continua recrutările de personal pentru diferitele poziții vacante în timp ce ne concentrăm pe furnizarea de produse de înaltă calitate, cu livrare la timp și câștigare de proiecte noi pentru fabricile Delphi din Romînia.”
  Anita Koity-Gulicska – Communication Coordinator, E/EA-Romania

  Ei bine, un asemenea răspuns eufemistic (eu te întreb cât e ceasul, iar tu îmi faci povestea timpului probabil) – din care e, totuși, de reținut afirmația în prezent, nu considerăm nici un fel de concedieri colective de personal la fabricile de Arhitectură Electrică/Electronică (EEA) din România” (nimic despre Ineu în speță, însă) – nu poate rămâne neamendat de… alte zvonuri care pornesc de la temeri justificate emise de sursele noastre. Cică din cauza ratării/încheierii anumitor contracte – cu Daimler AG, de exemplu – Delphi se vede obligată să renunțe la o pătrime din personal. Și cică managementul defectuos e cauza (hai să ne exprimăm și noi eufemistic) perioadei complicate prin care trece compania… Nicidecum vina muncitorilor… care, deși lucrează într-un regim ultrasolicitant fizic și psihic, deși le sunt încălcate multe drepturi (de exemplu, cel de asociere sindicală)… vor să își păstreze slujba.
  Dar, ca în mai toate poveștile despre capitalismul sălbatic, ei sunt primii sacrificați… primele victime.

   

  Autori: Alin Olteanu, Lucian Valeriu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Domnilor ziaristi imi pare rau dar sunteti pe langa subiect. Nu e vorba de ratari de contracte sau mutarea productiei in Ucraina. Proiectele pe care le-au cedat fabricilor din Ucraina sunt din cauza lipsei de personal si vi s-a explicat ca nu e vorba de nici o concediere poate doar a contractorilor sa nu le prelungeasca contracul de munca. Si va rog eu ca angajat sa nu mai denigrati atat firma aceasta din cauza unor idioti care nu le place munca dar bani vor sa aiba. E normal sa fie reguli care trebuie respectate ca altfel ar fi dezastru si daca luati in considerare si zona unde e plasata, nu exista alta firma sa plateasca mai bine pentru ce muncesti. Mai bine va-ti indrepta privirea spre domnul Tucudean unde, la firmele lui, esti obligat sa semnezi lichidarea odata cu angajarea si acolo esti obligat sa efectuezi ore suplimentare neplatite conform legii.Sunt curios daca o sa postati comentariul meu 🙂

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.