marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Renumitul politolog și strateg american de origine română, Edward Nicolae Luttwak, în vizită la UVVG

    de Special Arad | 8 noiembrie 2021, 4:48 PM | Educaţie

    0

    „Doctor Honoris Causa” al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad (2014), Edward Nicolae Luttwak a vizitat România, iar timp de două zile s-a aflat la Arad, însoțit de soția Dalya, dar și de prof. univ. dr. Radu Carp – directorul departamentului de studii de securitate de la Universitatea din București.

    Vizita la Arad s-a desfășurat la inițiativa și sub coordonarea Rectorului Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci. În cadrul vizitei la UVVG, distinsul oaspete a avut întâlniri cu staff-ul universității, cu studenți de la noua specializarea de Studii de securitate și cu cei de la specializarea Limbi moderne aplicate, precum și cu elevii arădeni care l-au vizitat la Maryland cu prilejul concursului internațional de robotică de anul acesta. Conducerea universității i-a acordat DIPLOMA DE EXCELENȚĂ UVVG. În Aula „Cicio Pop” a fost prezentat și volumul „Strategia: logica războiului și a păcii”, în limba română, acesta fiind prezentat de prof. univ. dr. Radu Carp.

    Însoțit de conf. univ. dr. Cristian Bențe, prorector UVVG şi prof. univ. dr. Marius Grec, director al Centrului de studii iudaice UVVG, oaspetele Aradului a avut întâlniri cu primarul Călin Bibarț, cu nepotul baronului Neuman, Charles de Vegvar și soția sa Aniela, cu foști prieteni din copilărie și alte personalități ale comunității locale. Interesante au fost întâlnirile cu membrii comunității evreilor la Sinagoga Neologă din Arad unde a fost întâmpinat de Ionel Schlesinger și Raoul Vizental – președintele comunității. Pentru „deschiderea spre universalitate și promovarea Aradului în lume”, Edward Nicolae Luttwak şi soţia sa, Dalya au primit Premiul „Aron Chorin”.

    „Suntem deosebit de onorați și bucuroși că l-am avut alături de noi pe unul dintre cei mai distinși ambasadori ai universității noastre în lume, dr. Edward Nicolae Luttwak, reputat strateg și specialist în securitate, Doctor Honoris Causa al universității noastre din anul 2014. Prezența lui demonstrează trăinicia legăturii cu universitatea noastră, dar și atașamentul față de orașul natal Arad, pe care îl prețuiește și îl promovează în mod constant și neabătut. Vizita a avut rezultate concrete în sensul susținerii universității noastre în construirea unui pol de cercetare în domeniul studiilor strategice. Astfel, începând cu luna decembrie, vor avea loc o serie de întâlniri online cu reputați specialiști în domeniul securității din Statele Unite ale Americii și din România în cadrul cărora se vor dezbate probleme de securitate specifice zonei graniței de vest a României” – ne-a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG.

    Cine este Edward Nicolae Luttwak?

    Născut în 1942 într-o familie evreiască înstărită din Arad, Edward Nicolae Luttwak a fost cel mai mic dintre cei trei fraţi ai familiei care a locuit pe o stradă în apropiere de piaţa Teatrului. Mama sa, Clara, era din Timişoara, tatăl său, Iosif, era din Arad, la fel și bunicii. Familia a părăsit România în noiembrie 1947, după victoria comuniştilor. Tatăl său avea să deschidă prima fabrică de mase plastice din Europa, la Palermo, în 1949. Urmează şcoala elementară la Palermo, de unde la vârsta de 11 ani pleacă în Marea Britanie. Aici va urma Carmel College şi Quintin Grammar, iar apoi London School of Economics, obţinând o licenţă în economie analitică, în 1964. Ulterior îşi va desăvârşi pregătirea în Statele Unite ale Americii în istorie și relații internaționale. Vorbeşte fluent opt limbi: engleză, franceză, ebraică, italiană, spaniolă, coreeană, chineză, japoneză; este căsătorit cu Dalya Luttwak – sculptor – născută în Cehoslovacia, cetățean israelian și american.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.