miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  Reguli noi la obţinerea permisului de conducere

  de Special Arad | 23 iulie 2014, 11:16 AM | Auto

  0

  Cei care candidează pentru obţinerea permisului de conducere vor fi obligaţi de azi să ataseze, la dosarul de examinare, un nou document – o declaraţie pe propria răspundere cu privire la cetăţenie, pentru combaterea turismului ilegal de permise de conducere în spaţiul UE. se modifică, de asemenea, şi cerinţele în timpul „traseului” pentru anumiţi candidaţi.

  Prevederile sunt cuprinse intr-un act normativ publicat in Monitorul Oficial, care intra astazi in vigoare, informează AvocatNet.ro.

  Regulile privind obtinerea permisului de conducere au fost instituite in anul 2010, prin Ordinul MAI nr. 268/2010. De-atunci, normele au fost modificate de mai multe ori, cea mai recenta schimbare avand loc in vara anului 2013, atunci cand s-a stabilit ca toti candidatii vor sustine proba teoretica in ziua inscrierii la examenul pentru obtinerea permisului.

  Acum, Ministerului Afacerilor Interne a operat o noua modificare, de aceasta data pentru a transpune in legislatia autohtona anumite reglementari europene.

  Mai precis, institutia a lansat in dezbatere publica, in luna mai, un proiect de ordin care actualizeaza dispozitiile referitoare la examinare si la conditiile pe care candidatii trebuie sa le indeplineasca pentru a sustine examenul. Documentul a fost si publicat in Monitorul Oficial nr. 543 de astazi, devenind Ordinul MAI nr. 110/2014, deja in vigoare.

  Potrivit legislatiei in domeniu, in timpul probei practice in traseu, examinatorul urmareste modul de comportare a candidatilor, in functie de categoria autovehiculului.

  Astfel, candidatii la categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D si DE trebuie, printre altele, sa controleze elementele de securitate legate de incarcarea autovehiculului (caroseria remorcii, obloanele de incarcare, mecanismul de incarcare, daca este cazul, sistemul de inchidere a cabinei, modul de incarcare, fixarea incarcaturii), sa controleze mecanismul de cuplare si conexiunile instalatiei de franare si instalatiei electrice sau sa verifice, prin intermediul aparaturii de bord sau al comenzilor autovehiculului, functionalitatea mecanismului de directie, a instalatiei de franare, a instalatiei de ungere/racire, a luminilor, semnalizarii si a avertizorului sonor.

  Actul normativ publicat astazi actualizeaza aceste prevederi in sensul ca sunt modificate anumite cerinte pe care candidatii trebuie sa le indeplineasca atunci cand sunt verificati in cazul pregatirii si verificarii tehnice a vehiculului.

  Astfel, conform noilor reguli, acestia trebuie sa verifice vizual starea anvelopelor, fixarea rotilor (starea piulitelor de la roti), starea aparatoarelor de noroi, starea elementelor suspensiei, a rezervoarelor de aer, a parbrizului, ferestrelor si stergatoarelor, a fluidelor (de exemplu, uleiul de motor, lichidul de racire, fluidul de spalare), a blocurilor de lumini/semnalizare fata/spate, a catadioptrilor, precum si existenta trusei medicale, triunghiurilor reflectorizante si a stingatorului de incendiu;

  De asemenea, ei trebuie sa cunoasca si sa urmareasca aparatura de bord, inclusiv aparatura de inregistrare a activitatii conducatorului auto astfel cum este definita potrivit Regulamentului (CEE) nr.3821/85. „Cerinta referitoare la cunoasterea si urmarirea aparaturii de inregistrare a activitatii conducatorului auto nu se aplica solicitantilor unui permis de conducere pentru un vehicul din categoria C1 sau C1E care nu intra in domeniul de aplicare al Regulamentului (CEE) nr.3821/85”, se precizeaza in referatul de aprobare al MAI.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.