Reguli mai stricte pentru şoferii cu boli de inimă sau cu diabet

  de - | 2 ianuarie 2018, 4:20 PM | Auto | Recomandările editorilor

  1

  Din 1 ianuarie, permisul de conducere devine mai greu de obţinut sau chiar imposibil pentru românii care suferă de boli grave. Cei care au insuficienţă cardiacă severă ori dispozitive cardiace implantate nu vor mai putea conduce. Iar bolnavii de diabet care vor să-şi păstreze carnetul vor trebuie să treacă pe la medic mai des decât ceilalţi şoferi, potrivit Digi24.

  Specialiştii consultaţi de Ministerul Sănătăţii spun că afecţiunile inimii sunt un pericol pentru siguranţa rutieră – o criză puternică nu mai permite controlarea maşinii. Aşa că lista afecţiunilor care blochează obţinerea permisului de conducere a fost completată.

  Insuficienţa cardiacă şi anevrismul aortic sunt pe lista bolilor care atrag respingerea dosarului pentru obţinerea sau prelungirea permisului de conducere. Nici cei care au implantate defibrilatoare sau stimulatoare cardiace nu au nicio şansă să se mai urce la volan.

  Condiţiile sunt mai dure şi pentru diabetici.

  Dacă pentru un şofer sănătos permisul de conducere este valabil 10 ani, cu posibilitatea de a-l prelungi după un control medical, diabeticii vor fi obligaţi să îşi facă aceleaşi teste la fiecare cinci ani, iar specialistul care îi îngrijeşte decide dacă starea de sănătate le permite să se urce la volan.

  Ordinul e în vigoare de anul acesta şi restricţionează dreptul de a conduce maşini şi în cazul altor afecţiuni. Doar că nu prevede exact cine ar trebui să se asigure că o persoană grav bolnavă nu se urcă la volan.

  Mihai Grecu şeful UPU a Spitalului Judeţean Timişoara: „În mod normal nu ar trebui să existe şoferi care să sufere de epilepsie pentru că, din păcate, asta este o boală care evoluează cu crize care fac practic imposibilă stăpânirea maşinii. Gândiţi-vă ce se întâmplă dacă un şofer face o criză de epilepsie şi intră într-o staţie de autobuz unde aşteaptă 10, 20 de oameni.”

  În urmă cu nici o săptămână, la Suceava, un şofer care suferă de epilepsie a făcut o criză la volan şi a provocat un accident teribil. Cinci oameni au fost răniţi şi şase maşini – distruse. Bărbatul avea un permis de conducere valabil, iar medicii care l-au tratat nu au informat autorităţile cu privire la problemele de sănătate.

  Sursa: digi24.ro

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.