duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Regizorul Corneliu Porumboiu și producătorul de film Ada Solomon – puși sub acuzare de procurorii DIICOT pentru spălare de bani și evaziune fiscală

  de Special Arad | 18 octombrie 2021, 5:32 PM | Film | Recomandările editorilor

  0

  Regizorul Corneliu Porumboiu şi producătorul de film Ada Solomon au fost puşi sub acuzare de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani.

  Contactată de News.ro, Ada Solomon – producătoarea unor filme precum „Poziţia copilului”, „Aferim!” şi „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, premiate la Berlinală – a spus că nu comentează referitor la aceste informaţii.

  Regizorul Corneliu Porumboiu, care a semnat între altele „A fost sau n-a fost” şi „La Gomera”, nu a putut fi contactat până la momentul publicării acestui articol.

  Faptele sunt mai vechi, din perioada 2013 – 2015, şi au legătură cu finanţări obţinute de mai multe case de filme, printre care şi Castel Film, de la Centrul Naţional al Cinematografiei, o parte din bani fiind se pare spălaţi prin firme fantomă.

  Corneliu Porumboiu şi Ada Solomon au calitatea de suspecţi.

  În dosar ar mai fi implicaţi şi alţi regizori şi producători de film. Conform unui comunicat al DIICOT, se efectuează în acest caz cercetări faţă de 100 de persoane fizice şi juridice, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de aproximativ 9.970.344 lei.

  Procurorii susţin că, în perioada 2013 – 2015, mai multe societăţi comerciale au înregistrat în contabilitate şi au declarat fiscal mai multe achiziţii de servicii şi bunuri de la societăţi comerciale ce aveau comportament specific societăţilor fantomă (nu funcţionau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificaţi administratorii acestora, aceleaşi persoane aveau diferite calităţi în cadrul societăţilor, nu au depus sau au depus doar în parte declaraţiile fiscale, aveau asociaţi persoane cetăţeni străini ce nu au putut fi identificaţi pe teritoriul României).

  O parte din membrii grupului figurau ca asociaţi sau administratori în cadrul mai multor societăţi comerciale implicate în activitatea infracţională. Facturile emise şi supuse controlului de către organele fiscale aveau acelaşi tipar, le lipseau menţiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat şi vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societăţile prestatoare, arată DIICOT.

  Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DIICOT.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Din aceeași categorie