joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Regizorul Botond Nagy – la prima întâlnire cu publicul arădean

  de Special Arad | 12 noiembrie 2021, 7:36 PM | Cultură

  0

  Comunicat. Botond Nagy e regizor. Are 28 de ani și un CV de invidiat. Nu trecuse cu mult pragul a două decenii de viață atunci când a semnat primul său spectacol, la Gheorghieni. În același an, avea să primească „votul” de încredere al dascălului său: Bocsárdi László, care l-a invitat să monteze la Teatrul „Tamási Áron”, din Sfântu Gheorghe. De atunci, cariera lui a luat o cale ascendentă. Și asta grație inspirației și talentului său, dar și a întâlnirilor fericite de care a avut parte: cu actori și regizori, cu lumi artistice speciale. A participat la numeroase proiecte și workshop-uri cu nume precum Andrew Visnevski la Teatrul Național din Atena în cadrul Union des Theatres de l’Europe, cu Declan Donellan sau Gregorz Jarzyna, și-a pus semnătura regizorală pe spectacole montate la teatre precum: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, compania „Figura Stúdió” din Gheorgheni, Teatrul Național-Experimental „Kujtim Spahivogli” din Albania sau Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. A fost nominalizat la premiile UNITER pentru „Cea mai bună regie” cu spectacolul „Nora”, apoi pentru același spectacol primește Premiul pentru cea mai bună regie acordat de Ministerul pentru Resurse Umane al Ungariei. Botond Nagy este un regizor cu un univers propriu, marcant, uşor de recunoscut. Are o atmosferă specifică, ba chiar şi soluţii tehnice concrete emblematice, o ambianţă audiovizuală şi o atitudine care îi sunt caracteristice.

  Mijlocul lunii noiembrie 2021 înseamnă pentru Botond Nagy ieșirea la lume, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, a celui mai nou demers teatral creat de el: spectacolul „Our Last Terminal. Platonovka”.

  Dacă ar fi să spun în doar câteva cuvinte ce înseamnă acest spectacol pentru mine, aș putea spune, cu toată sinceritatea că e un soi de spovedanie a sufletului meu. Pe care îl iau, îl pun pe masă în fața spectatorilor și-l arăt… așa… sub sticlă… “ –  spune regizorul Botond Nagy.

  Botond Nagy a ales să își construiască cea mai nouă producție teatrală pe un text care-i poartă semnătura.

  „Textul îmi aparține. Cehov m-a inspirat și am încercat să duc mai departe atmosfera pe care am găsit-o în toate piesele lui, în Universul lui. Personajele nu sunt cele din Cehov, nu au absolut nicio legătură. Ele nu au nume, sunt  doar niște ființe vii care sunt convins că se vor conecta cu spectatorii. Platonovka? Nu este un loc concret, ci unul care poate exista în noi, în care nu vreau să spun că se poate întâmpla orice, dar de care ne putem (re)aminti” – declară Botond Nagy.

  Iar dacă pentru regizor spectacolul „Our Last Terminal. Platonovka” e, deopotrivă, un exercițiu de sinceritate și o mare provocare, pentru public el se dorește a fi o (re)descoperire a emoției, în starea ei cea mai adevărată.

  Un demers sincer? Nici nu poate să fie altfel. Ca să încep un proiect, acesta trebuie să fie, obligatoriu, foarte personal. Mi-l mulez cumva pe traiectoria mea. (…) Pentru mine este foarte important să dăruiesc o emoție pe care cândva am trăit-o și eu. De fiecare dată, deci și acum, am încercat să lucrez spectacole despre lucruri pe care eu deja le-am trăit, pe care le-am… încheiat cumva. Sunt convins că nu trebuie niciodată să ne fie rușine de ceea ce simțim, să ne fie rușine să ne trăim sentimentele în momentul prezent – spune Botond Nagy.

  Spectacolul, a cărui premieră are loc în 14 noiembrie, de la ora 18.00, pe scena Sălii Mari a TCISA, îi reunește în distribuție pe: Andrei Elek, Carmen Vlaga Bogdan, Ștefan Statnic, Iulia Pop Dragoș, Zoltan Lovas, Marina Palii, Călin Stanciu, Bogdan Neciu, Alex Popa, Iulia Dinu, Roxana Sabău, Carmen Butariu, Bogdan Alexandru Costea și Cosmin Blaga.

  Întâlnirea cu echipa de la Arad cred că este una dintre cele mai reușite întâlniri pentru mine. Simt o chimie extraodinară. Simt că, cu trupa aceasta, chiar mă pot duce foarte departe. Nu credeam la început că vor merge atât de bine alături de mine… ținând cont de faptul că am venit cu o propunere teatrală atât de personală. Le sunt foarte recunoscător pentru încrederea, curajul și deschiderea lor” – spune regizorul Botond Nagy.

  Echipa artistică a noului proiect teatral este completată de Irina Moscu (space design), Irina Chirilă (costume design), Claudiu Urse (sound creation), Cristian Niculescu (lighting video design), Maura Cosma (coregrafie), Ágnes Kali (consultant dramaturgic), Alex Popa (asistent regie) și Laurian Popa (design afiș). La aceasta se adaugă echipa tehnică formată din: Emanuel Florescu (regie tehnică), Cosmin Lupan (sunet), Alexandru Dancu, Sergiu Poenar (lumini), ing. Stan Ion (șef producție) și Carmen Ispas (impresariat artistic).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.