Regizoarea arădeancă Cristina Groșan, distinsă cu premiul „Cea mai bună regie – sub 40 ani” la Festivalul de Film de la Veneția





Al doilea lungmetraj regizat de arădeanca Cristina Groșan, coproducția ceho-ungaro-italiano-slovacă „Ordinary Failures”, a câștigat premiul „Authors under 40 Award” pentru cea mai bună regie în programul extra-concurs al Festivalului de Film de la Veneția. În aceeași categorie a câștigat și regizoarea Isabella Carbonell cu filmul „Dogborn”, se anunță pe labiennale.org.
Filmul Cristinei Groșan a fost selectat în cadrul Festivalului în cea de a XIX-a ediție a secțiunii „Giornate degli Autori”, în care au fost propuse peste 1000 de filme și au fost selectate în final zece. „Ordinary Failures” a avut premiera internațională chiar la Festivalul de Film de la Veneția. Deocamdată nu a ajuns în cinematografele din România. Mai întâî va apărea în cinematografele din Cehia și Ungaria, două dintre țările coproducătoare. Potrivit index.hu, filmul va debuta în cinematografele din Ungaria – țară în care Cristina Groșan este stabilită de câțiva ani – în data de 27 octombrie.
Regizoarea Cristina Groşan (34 ani) a absolvit Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, după care a început să cocheteze cu cinematografia în orașul ei natal, Arad, cu scurtmetrajul „Sputnik”, în 2010. Fiind bilingvă, după ce a absolvit Facultatea de Teatru și Film la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, s-a stabilit în Ungaria și a realizat între timp alte șase filme, cinci scurtmetraje și, anul trecut, primul ei lungmetraj, „Lucruri pentru care merită să plângi”, film cu care a atras atenția internațională.
În filmul „Ordinary Failures”, cu actrița unguroaică Vica Kerekes în rol principal și o distribuție în mare parte cehă, un fenomen natural inexplicabil întrerupe ziua obișnuită a unui adolescent excentric, a unei mame anxioase și a unei femei proaspăt văduve. Pe măsură ce se formează haosul în jurul lor, cele trei femei încearcă să treacă peste zi și să-și găsească locul în lume.
A fost premiat și filmul românesc „Spre Nord”
„Spre Nord” (To The North), debutul în lungmetraj al regizorului Mihai Mincan, a fost recompensat cu premiul Bisato d’Oro în secțiunea Orizzonti, la cea de a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, potrivit CineMagia. „Spre Nord” (To The North) este un thriller ambițios despre supraviețuire, un film care se detașează de rețeta obișnuită a cinemaului românesc. Atât din punctul de vedere al producției ample, cât și prin distribuția în mare parte străină. Limbile vorbite în film sunt română, engleză, spaniolă, bulgară, mandarină și tegalog (o limbă filipineză). Filmul e produs de Radu Stancu (DeFilm), în colaborare cu StudioBauhaus, Screening Emotions și Background Films.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)