sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Regal de poezie în cea mai vestică localitate europeană populată aproape exclusiv de români

    de Dan Lazăr | 10 aprilie 2024, 9:19 AM | Cultură | Educaţie

    0

    Într-o frumoasă zi de început de primăvară, câteva sute de iubitori ai poeziei românești, s-au întâlnit în cea mai vestică localitate europeană populată aproape exclusiv de români. Printre invitați a fost și arădenii de la ASCT Străjerii Cociubei.

    „Cu toții am asistat la derularea celei de-a XXIV a ediție a Concursului de recitatori «Buna Vestire», manifestare la care s-au întrecut peste o sută de concurenți: preșcolari, elevi clasele I – IV, elevi clasele V – VIII, elevi de liceu și adulți, la categoriile: poezie literară, poezie religioasă și poezie în grai popular. Pentru fiecare secțiune de concurs au fost jurii separate și unul pentru acordarea «marelui premiu».

    Manifestarea a fost organizată de Societatea literar artistică „Tibiscus”, președinte Vasile Barbu, în colaborare cu Biserica ortodoxă Uzdin și Școala generală „Sfântul Gheorghe” Uzdin, sub înaltul patronaj al Episcopiei Dacia Felix și cu binecuvântarea PS Ieronim.

    Programul a început cu lansarea a două cărți, traduse în limba sârbă și apărute la Editura Tibiscus. Este vorba despre „Rumuni do Rumuna” (Români din România) de Alexandru Cățcăuan, tradusă de Theodor și Theona Ramianț și „Secanje” (Amintire) de Zatomir Bokinaț. A urmat acordarea titlurilor de membrii de onoare ai SCA Tibiscus pentru Valeriu Stancu din Iași și Zlatomir Bokinaț din Farcașdin. Înainte de a începe concursul de recitare, au luat cuvântul Vasile Barbu – președintele SLA Tibiscus, Daniel Magdu – președintele consiliului executiv al CNMNR, preot Emanuel Tapalagă – vicar eparhial al Episcopiei Dacia Felix și Daniel Bala – consilier în cadrul Consulatului României la Vârșeț.

    După derularea acestor activități introductive, au urmat aproape cinci ore de poezie, timp în care și-au etalat talentul și dragostea pentru poezia românească, peste 100 de recitatori din Banatul sârbesc, Caraș Severin, Timiș și Arad. Asociația noastră a prezentat concurenți la toate categoriile, colaboratori ai Cenaclului „Gheorghe Coșeri – Bacea”, elevi ai școlii gimnaziale din Almaș, Liceului „Ioan Buteanu” Gurahonț și Seminarul Teologic Ortodox Arad, însoțiți de profesoarele Rafila Vesa și Corina Tulea.

    Bilanțul obținut de acești minunați elevi a fost unul foarte bun, Curechian Cipriana, cu poezia „Doina” de Mihai Eminescu a obținut premiul întâi, iar Ancateu Miruna, cu poezia „Decebal către popor”, de George Coșbuc – mențiune. Punctaje foarte apropiate de podium și aprecieri unanime au obținut în urma evoluției în fața publicului și a juriului și elevii: Katia Negru, Cătălina Gligor, Diana Moț, Mathea Negru, Andrei Negru și Ionel Borlea.

    Pentru ca prezența noastră la Uzdin să fie posibilă, trebuie să mulțumim Consiliului Județean Arad, Centrului Cultural Județean Arad, precum și firmei Puma Trans”, ne-a informat președintele ASCT Străjerii Cociubei, jurnalistul Pavel Cristea.

    Citește și: Prin grija arădenilor de la „Străjerii Cociubei”, o placă comemorativă a medaliatului olimpic Roman Codrean va fi dezvelită la Vața de Jos

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.