vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Refuzul care le-a adus celebritatea! Un portar de legendă a refuzat să vină la UTA în 1982. Ce a urmat este fabulos…

    de Lucian Dănilă | 30 octombrie 2019, 4:42 PM | Sport

    0

    Vi-l mai amintiți pe Silviu Lung? Cu sigurnață că majoritatea dintre voi vi-l amintiți pe cel care a fost unul dintre cei mai mari portari din istoria României.

    S-a născut la data de 9 septembrie 1956, la Sânmiclăuș, județul Satu Mare. A început fotbalul la Victoria Carei după care a devenit un portar de legendă al echipelor Universitatea Craiova, Steaua București și al echipei naționale de fotbal a României.

    A acordat în aceste zile un interviu pentru GSP.ro. A amintit multe din cariera sa, printre care și debutul dificil de la Craiova Maxima, dar și perioada în care nu a activat un an din cauza unei hepatite. Se întâmpla în 1979, iar asta l-a ținut un an departe de gazon. Rezervă a lui Gabi Boldici la Universitatea Craiova, clubul oltean s-a gândit să-l dea la UTA la schimb cu Helmuth Duckadam. Se întâmpla în 1982.

    „În vara lui 1982 s-a pus problema ca Universitatea să mă cedeze în liga secundă, la UTA, la schimb cu Duckadam. Am refuzat. Au început campionatul și campania formidabilă din Cupa UEFA, iar după partida de la Bordeaux m-a convocat din nou nea Mircea Lucescu pentru meciul cu Italia de la Firenze, unde am scos un 0-0 de mare luptă, cu un om în minus mai bine de jumătate de oră din cauza eliminării lui Țicleanu. De atunci am prins încredere și n-am mai ieșit din circuit”, povestește Silviu Lung acel episod.

    lung 2

    A fost refuzul care le-a adus celebritatea atât lui cât și lui Duckadam. Silviu Lung a rămas la Craiova și în 1983 juca alături de Balaci, Cămătaru, Ștefănescu, Crișan, Țicleanu și ceilalți mari jucători semifinalele Cupei UEFA cu Benfica. A fost 0-0 la Lisabona și 1-1 la Craiova, lusitanii mergând în finala pe care aveau să o piardă contra lui Anderlecht. A fost prima echipă românescă calificată în semifinalele unei cupe europene de anvergură. Să amintim aici că UTA a fost prima echipă românească calificată în primăvara europeană în 1971-1972, când a fost eliminată de Tottenham (0-2, 1-1) după ce a trecut de Austria Salzburg (4-1, 1-3), Zagłębie Wałbrzych (1-1, 2-1) și Vitória Setúbal (3-0, 0-1).

    Apoi, Lung a fost portarul naționalei în campania de calificare la Euro 1984, fiind de obicei titular în fața lui Țețe Moraru. Chiar dacă au fost ratate campaniile de calificare pentru Mexico 86 și Euro 88, Lung a rămas portarul titular al României și a fost un jucător foarte important pentru calificarea la Copa del Mondo 1990, din Italia. Acolo a reușit un meci fabulos contra selecționatei URSS, fiind titular în toate meciurile, cu Camerun, Argentina și Irlanda.

    De fapt, Lung chiar povestește pentru GSP.ro despre evoluțiile sale la națională:

    „Spuneți-mi trei meciuri de la națională pe care le-ați trece într-un top personal al carierei?

    S.L.: 2-0 cu URSS la Mondialele din 1990, 1-1 cu Cehoslovacia la Bratislava în 1983, victoria cu 1-0 contra Suediei, pe „Rasunda”, în campania pentru Euro 1984. Și remiza cu Argentina de la Mondialul italian!

    Cu URSS a fost într-adevăr o partidă incredibilă, prima apariție a „tricolorilor” la un Mondial după 20 de ani!

    S.L.:

    Un meci fantastic, în special repriza secundă, când am fost de neoprit. Cred că e una dintre cele mai bune reprize din istoria naționalei, alături de alte două exemple similare, la care am fost, de asemenea, pe teren. E vorba despre victoriile cu Spania, 3-1 în 1987, și cu Danemarca, tot 3-1 în 1989. Ambele au fost excepționale!”

    S-a retras din națională după momentul Kosice, cu acel 2-5 contra Cehoslovaciei în 1993.

    În 1988 s-a transferat de la Craiova la Steaua și a jucat finala Cupei Campionilor Europeni în 1989. A fost acel 0-4 contra legendarei triplete milaneze, Rijkaard – Gullit – Van Basten.

    duckadam steaua 86

    Romanian goalkeeper Helmuth Duckadam of FC Steaua Bucuresti celebrates after saving the last of FC Barcelona’s penalties at the European Cup Final at the Estadio Ramon Sanchez Pizjuan, Seville, Spain, 7th May 1986. With the score at 0-0 after extra time the match went to penalties, with Duckadam saving all four of Barcelona’s attempts. (Photo by Bob Thomas/Getty Images)

    Și pentru că am vorbit despre Duckadam, să spunem că în 1982 s-a transferat la Steaua după ce a ratat transferul la Craiova. Din 1984 a devenit titular după retragerea lui Vasile Iordache și în 1986 avea să câștige Cupa Campionilor Europeni după finala contra Barcelonei în care a apărat patru penalty-uri consecutive și a intrat în „Cartea Recordurilor”.

    Citește cu clik AICI tot interviul cu Silviu Lung

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.