Reducerea TVA la pâine, un succes? Consiliul Fiscal arată că intenţia de combatere a evaziunii nu s-a materializat

  de Special Arad | 30 septembrie 2014, 4:18 PM | Business

  0

  Reducerea TVA la pîine de la 24% la 9% este considerată un succes de premierul Victor Ponta, însă raportul publicat marţi de Consiliul Fiscal constată că nivelul încasărilor “nu pare să indice o materializare a așteptărilor de creștere a conformării voluntare la plată”. Din moment ce nu există mai multe firme dornice să plătească de bunăvoie TVA în acest domeniu, rezultă că intenţia de combatere a evaziunii fiscale nu şi-a atins scopul, scrie Capital.ro.

  “Conform datelor ANAF obținute de către Consiliul fiscal, impactul anualizat asupra veniturilor bugetare din TVA al măsurii de diminuare la 9% a TVA pentru pâine şi produsele de panificaţie, evaluat potrivit raportărilor disponibile la finele lunii iulie 2014 (10 luni de aplicare), a fost de scădere cu aproximativ -386,7 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului anterior (-55,1% în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 față de aceeași perioadă a anului anterior), nivel care nu pare să indice o materializare a așteptărilor de creștere a conformării voluntare la plată”, arată raportul Consiliului Fiscal.

  Consiliul fiscal confirmă: “datele ANAF arată și o scădere a numărului mediu lunar de deconturi (de TVA n.r.) depuse de companiile cu activitate aferentă codurilor CAEN 1061 si 1071 vizate de reducerea TVA, de la 2481 în perioada septembrie 2012 – iulie 2013 la 2382 în perioada septembrie 2013- iulie 2014 (-4,0%), ceea ce de asemenea pare să indice lipsa unei creșteri a conformării voluntare la plată”.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.