Recoltă record. România, din nou grânarul Europei

  de Special Arad | 15 July 2014, 10:48 AM | Business

  0

  România are toate şansele să redevină grânarul Europei. Pentru al doilea an la rând agricultorii români se pregătesc pentru o recoltă record. Anul acesta se anunţă cea mai bună producţie din ultimii 27 de ani. Cu belşugul de acum am putea face pâine până în 2018. Paradoxal, însă, fermierii nu au unde să depoziteze grânele, aşa că în unele zone preţul s-a înjumătăţit.

  Avem grâu cu nemiluita. România are nevoie anual de aproximativ două milioane de tone de grâu. Producţia de anul acesta se anunţă atât de mare, încât ar putea acoperi necesarul pentru următorii patru ani.

  Statisticile europene arată că România se va bucura anul acesta de cea mai mare producţie de grâu din ultimii 27 de ani. Este vorba de aproape 8,3 milioane de tone, a cărei valoare la preţul de astăzi este estimata la 2 miliarde de dolari. Ironia este că şi în aceste condiţii o mare parte dintre fermieri se plâng că nu îşi vor recupera nici măcar investiţia. Motivul? În lipsa spaţiilor de depozitare, în multe zone din ţară, grâul se vinde la jumătate din preţ

  „Dacă n-avem depozitele noastre e greu de depozitat. Pe lângă asta sunt destule probleme. Mare parte din noi avem credite la bănci şi pe 30 iulie trebuie să achităm şi atunci suntem nevoiţi să vindem”, a spus fermierul Ilie Dan.

  Ce spun şefii din Ministerul Agriculturii? „Pentru grâu vom vedea, pentru că nu e finalizat recoltatul. În momentul în care vom finaliza vom constata. din 18 milioane de tone, cât avem capacitate de depozitare, eu cred că putem să acoperim nivelul producţiei”, a spus Daniel Botănoiu, secretar de stat MADR.

  Deşi în teorie am avea spaţiu suficient pentru această recoltă uriaşă, silozurile aparţin de fapt marilor industriaşi, care cer prea mult micului producător.

  Dacă în 2012 grâul se vindea cu până la 1,2 lei pe kilogram, anul acesta au negociat doar 60 de bani pe kilogram. Anul trecut, România a exportat produse agroalimentare de peste 5 miliarde de euro, din care vânzările de grâu au reprezentat 1 miliard.

  Sursa: realitatea.net

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.