marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Reabilitarea termică a blocului X2 de pe Aleea Tomis, coșmarul fără de sfârșit al locatarilor

    de Raluca Medeleanu | 24 martie 2023, 11:13 AM | Reportaj | Știri Arad

    5

    Din păcate, de-a lungul timpului ne-a fost dat să avem mai mult exemple negative decât povești de succes, când vorbim despre proiectul „reabilitarea termică a blocurilor”, demarat de Primărie, pe fonduri europene. Cazul de față nu face excepție și găsim probleme parcă trase la indigo cu cele pe care le-am mai relatat în alte articole de pe Special Arad: întârzieri, materiale de proastă calitate, execuție de mântuială, vecini cu nervii întinși cărora li se dă peste nas că nu sunt rezonabili, că „au frustrări”, iar reabilitarea termică a blocurilor pare o poveste fără sfârșit.

    Reabilitarea termică de la blocul X2 de pe Aleea Tomis au început în octombrie 2020 și – conform contractului – trebuiau finalizate în octombrie 2022. Dar termenul a fost prelungit ulterior, iar acum constructorul are timp la dispoziție până în octombrie 2023 să termine lucrarea. Muncitorii însă n-au mai fost văzuți de luni de zile. Doar o latură este inclusiv vopsită cu lavabil, în rest, blocul e încă în șantier.

    Locatarii sunt sătui să trăiască în debandadă de trei ani deja și nu sunt defel mulțumiți de calitatea lucrărilor și nici de atitudinea pasivă a autorităților. Geamuri montate invers, altele blocate, dibluri care au trecut prin perete, până în locuință, cârlige uitate pe fațadă, izolația de pe acoperiș, de mântuială… o sumedenie de nereguli, toate sesizate autorităților care nu intervin.

    Firma care a câștigat licitația în 2020 pentru reabilitarea termică este Toma Seb Construct SRL, din Sebiș. Firma a câștigat concomitent reabilitarea termică a 4 blocuri din municipiu, reprezentând lotul 3 a proiectului cu finanțare europeană „Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Municipiul Arad (cererea nr. 1)” și este responsabilă și de reabilitarea termică a blocului A33 de pe Stupilor, despre care Special Arad a scris chiar în urmă cu câteva luni (vezi AICI).

    Lucrările la blocul X2 de pe Aleea Tomis se ridică în total la 888.745,56 lei, fără TVA, din care locatarii trebuie să achite 25%.

    • Citește și: Două firme, din Galșa și Sebiș, au câștigat licitația de aproape 2 milioane de euro pentru reabilitarea termică a unor blocuri din Arad • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Schimbarea geamurilor, o reală peripeție

    Pentru înlocuirea geamurilor, constructorul a avut ca furnizor pe firma Glasspandoor, care ar fi adus unele tâmplării prea mari, altele prea mici. Muncitorii nu au montat astfel toate geamurile, iar unele au fost montate necorespunzător. Nu a fost refăcută nici partea de șpalet interior, unii oamenii au refăcut pe banii lor, alții încă așteaptă.

    reabilitarea termica

    Președintele de bloc ne relatează: „În februarie 2021, au venit și au luat măsurile, în aprilie erau gata geamurile. Au făcut tămbălău la începutul verii, că vin să monteze geamurile cu 8 echipe. S-au prezentat în august, au montat cred că nici jumătate din ele. De exemplu, vecinul de la 2 are doar o parte, pentru că bucătăria și baia nu. Asta pe coloana 4. La coloana 2, au făcut geamurile de la baie și bucătărie cu deschiderea invers.

    Și atunci, aceste două coloane au rămas fără geamuri pentru că nu se puteau monta, fiind cu deschiderea inversă. S-au scos și s-au montat la unele apartamente, iar la ora actuală există așa, cu deschiderea inversă, că nu s-au mai dus celelalte să le monteze. Le-au lăsat în ideea că vin și le schimbă, dar în 2 ani de zile nu a mai venit nimeni. Unii oameni au și acum geamurile blocate, nu le pot deschide, nu pot aerisi apartamentul”.

    Constructorul și firma furnizoare ar fi ajuns inclusiv în instanță din cauza geamurilor. Administratorul blocului ne-a spus că anul trecut, Toma Seb Construct SRL a luat în considerare să monteze geamurile cu altă firmă, dar că ulterior nu s-ar fi înțeles la preț. Menționăm că nu am reușit să intrăm în legătură cu constructorul, pentru un punct de vedere.

    „Eu mi-am schimbat geamurile pe banul meu, pentru că m-am săturat de trei ani de zile. Am cerut de la Primărie să mă lase să-mi pun geamul la balcon, pentru că era spart de când au făcut toaletarea la copaci. Mi-au dat avizul și în vară mă certam cu ei, zicându-le că de trei ani stau cu casa întoarsă! Cu riscul să pierd bani, am zis că eu nu mai pun geamurile de la ei.

    Dacă mi le punea în momentul în care veneau de pe bandă era ok, dar ele au stat din aprilie 2021 până anul ăsta în curte la Zimandu Nou, bătute de ploaie, ninse, înghețate, tot ce a fost a trecut peste ele. Și le-am zis: voi mi le aduceți pe alea ca noi, dar eu le consider second hand!”, ne-a spus președintele de bloc.

    Toma Seb Construct SRL a oprit reabilitarea termică în septembrie 2021. De atunci, n-au mai fost schimbate nici geamurile și nu s-a mai făcut nimic la șantier. Nici țevile din pivniță nu sunt schimbate.

    Vecinii de la ultimul etaj, cu ligheanul în casă. O doamnă a rămas inclusiv fără instalația electrică pe hol

    infiltratii reabilitarea termica bloc x2 aleea tomis arad

    Constructorul a anvelopat blocul din iarna și până în vara anului 2021. În timp ce muncitorii prindeau izolația cu dibluri, unii vecini s-au trezit cu faianța spartă, alții că le intră șurubul în calorifer, iar o locatară a venit acasă de la serviciu, ca să își găsească mototolită perdeaua pe jos: șurubul care a intrat prin perete a agățat materialul și a „înșurubat-o” și pe ea.

    Pe lângă aceste gafe minore, locatarii ne-au adus în atenție o problemă cu adevărat serioasă: izolația de pe acoperiș. Cei care locuiesc la ultimul etaj s-au trezit cu pete mari umede pe tavan, iar unei doamne chiar i-a plouat în casă, prin lustră.

    Constructorul a început lucrările la acoperiș în vara 2021. Muncitorii au aplicat primul strat de membrană bituminoasă, însă președintele de bloc susține că în loc de folie specială impermeabilă ar fi folosit plastic de la saci de gunoi menajer. Nu au apărut problemele atunci, însă în vara 2022 au pus următorul strat, iar de atunci au început bătăile de cap.

    „Nu au mai finalizat al doilea strat, pentru că nu sunt și acolo schimbate geamurile și nu mai aveau voie să iasă pe ultimul strat de hidroizolație. Iar în decembrie, vecina de pe coloana noastră m-a chemat că stă cu ligheanul în casă. Între timp i s-a și stricat instalația electrică pe holul de la intrare, pentru că picura apa prin lustră. La vecinul de dincolo, încă de când au început să facă armătura s-a trezit cu infiltrații.

    Și când am văzut că la vecină și plouă, i-am zis «uită-te să vezi că petele există pe tavan, pune mâna, dacă e umed e clar că sunt infiltrații în continuare și la tine». Și au fost. I-am chemat, au venit și au pus niște jgheaburi ca să nu mai curgă pe perete să se infiltreze. Și apoi s-a oprit lucrarea”, ne-a spus președintele de bloc.

    Vecinul menționat ne-a spus că este foarte nervos pe întreaga situație. Nu redăm cuvintele pe care le-a rostit, din motive evidente.

    Locatarii susțin că lucrarea de hidroizolație nu a fost făcută cu o firmă autorizată

    Lucrarea de hidroizolații trebuia făcută cu o firmă autorizată, însă președintele de bloc și administratorul ne-au declarat că atunci când au început să pună întrebări li s-ar fi motivat că identitatea firmei este secretizată. „Au zis că este secret, nu au voie să spună firma. Dar ei au lucrat cu oamenii lor. Și i-am spus patronului: adică tu, la geamurile de la Glasspandor, ai putut să-mi spui cu cine ai făcut lucrarea, iar la partea de hidroizolație, care ne doare din nou, nu ne spui și e secret!

    Au scăpat apoi un porumbel și mi-au spus un nume, iar împreună cu administratorul am săpat, am găsit firma, iar patroana ne-a spus că a mai lucrat cu constructorul la o altă anvelopare, dar că nu și-a preluat toți banii, astfel că doamna a refuzat să mai lucreze la blocul nostru, dar a venit să le zică muncitorilor cum să execute lucrarea.

    Deci nu este lucrată de persoane autorizate. Acum ar mai trebui ultimul strat, dar având în vedere că deja infiltrațiile există, nu știu ce să spun. Eu le-am zis să dea jos tot și să refacă…”, ne-a spus președintele de bloc.

    infiltratii acoperis reabilitarea termica bloc x2 aleea tomis arad

    O altă problemă sesizată este că nivelul acoperișului a fost ridicat la nivelul ușii de acces în casa scărilor. „Ca să poți face recepția aici, ar însemna să ai 20 cm de apă, să se acopere toate găurile de scurgere, așa prevede recepția, la sora mea la bloc s-a și făcut asta, se pune apă și timp de 2 zile apa stă pe bloc să se urmărească dacă se infiltrează sau nu.

    Ori la noi, aici, a ajuns la nivel, deci dacă ei dau drumul la apă, toată apa curge înăuntru, în casa scărilor. Nici gurile de aerisire nu o să mai permită, pentru că e deja la nivel… Într-o parte are câțiva centimetri, dar aici e chiar la nivel”, ne-a arătat președintele de bloc, la fața locului, când am vizitat acoperișul.

    Inspectoratul de Stat în Construcții nu le-a fost de ajutor

    În 2022, președintele de bloc (înainte să dețină această poziție) a făcut o plângere în nume propriu la Inspectoratul de Stat în Construcții.

    În 18 august a primit răspuns în care scria că partea de tâmplărie de termopan, din reabilitarea termică, mai trebuie pusă doar la parter și sus la casa liftului, dar că în rest toate geamurile sunt puse și că toate lucrările se desfășoară conform proiectului și că lipseau doar picurătoarele din partea de sus a geamurilor.

    „Am primit răspunsul lor în 20 august. Apoi, în 29 august, a apărut pe ușa de la intrarea în bloc o listă cu apartamentele la care nu sunt puse geamurile și locatarii erau rugați să ia legătura la un număr de telefon pentru mutatul de geamuri. Deci se contraziceau.

    Și când am sunat la Inspectorat să îi întreb dacă s-au deplasat la fața locului, mi-au spus că nu, dar că a venit dirigintele de șantier și cu șeful și au prezentat situația… Și m-au îndemnat dacă am vreo nelămurire, să acționez în instanță”, ne-a spus președintele blocului, specificându-ne că la vremea respectivă blocul, deși în șantier cu reabilitarea termică, nici nu avea o plasă de protecție – lucru care s-a remediat ulterior.

    WhatsApp Image 2023 03 23 at 13.24.24 1

    Primăria Arad nu se face responsabilă de execuția lucrărilor

    Administratorul ne-a spus că au primit promisiuni de la Primărie că din februarie ar fi fost reluate lucrările, dar nici până la ora actuală nu a mai apărut vreun muncitor. Din septembrie 2022, nu au mai lucrat nimic, în afară de improvizațiile pentru a rezolva când vecinii se plângeau că le plouă în casă.

    „La balcoane s-a făcut structura din OSB, dar plăcile sunt îmbibate cu apă, acolo unde nu s-a făcut etanșarea deja. Și asta e principala problemă. Pe noi ce ne deranjează foarte mult este calitatea lucrării și nepăsarea, în primul rând. Nu-s curioși de ce se întâmplă. Oamenii, săracii – am avut o adunare generală recent – sunt exasperați toți. Unii sunt bătrâni, săracii, nu mai suportă…”, ne-a explicat administratorul.

    „Noi am fost în 26 februarie la Primărie, am cerut audiență la domnul primar, dar domnul primar nu a apărut la audiență, deci nu l-a interesat. L-a trimis în schimb pe domnul Bunaciu, care răspunde de blocuri, a mai trimis pe o doamnă de la tehnic și pe dirigintele de șantier. Am discutat despre toate problemele pe care noi le-am expus. Și cu geamurile. Nici rosturile la geamuri nu sunt făcute.

    Apa s-a infiltrat pe acolo când a plouat. Apa ce rămâne, ce facem cu ea? Pentru că aia aduce umezeală și mucegai și igrasie pe pereții noștri interiori”, ne-a spus președintele de bloc, adăugând că Primăria i-a spus că nu e responsabilă de execuția lucrărilor, această responsabilitate fiind strict a constructorului.

    În sprijinul asociației de locatari de la blocul X2 a venit și ULAL Arad

    Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad ne-a declarat:

    „Din păcate, la acest bloc, în loc să se aducă o îmbunătățire, în loc să fie niște lucrări care să asigure atât reabilitarea, cât și aspectul frumos, s-a ajuns la lucrări care au creat probleme și efectiv au distrus apartamente.  Noi am avut întâlniri cu șeful biroului energetic de la Primărie, care răspunde de proiectele acestea și cu constructorul.

    Le-am prezentat toate problemele care sunt, lucrări care pe hârtie păreau că sunt executate, dar nu erau și și-au luat angajamentul că vor îndrepta situația, dar se pare ca am rămas doar cu angajamentul.

    Nu au făcut reparațiile. Din păcate, nouă asociațiile de locatari ne aduc la cunoștință toate aceste probleme, dar nu putem trece peste coordonatorul de proiect. Sesizările le urmărim și contribuim cu observații la Primărie și cu sfaturi despre legislație pentru asociațiile de locatari, mai mult nu avem ce face”. 

    Întrebată dacă a întâlnit și exemple pozitive de blocuri reabilitate termic la Arad, președinta ULAL ne-a spus:

    „Din păcate, în mare parte, ca să nu spun toate, dar în mare parte cam toate blocurile care au avut asemenea lucrări prin astfel de programe sunt cu probleme. Unele mai mici, altele mai mari, dar majoritatea sunt cu probleme.  Ce pot să vă spun este că sunt blocuri care au făcut lucrări din surse proprii și au lucrări de foarte bună calitate și nu au probleme”, ne-a spus Dorina Lupșe.

    Primăria a achitat 70% din costuri deja

    Pentru reabilitarea termică a blocului X2 de pe Aleea Tomis, Primăria a achitat până la ora actuală 660.813 lei, reprezentând circa 70% din valoarea totală a lucrărilor.

    Municipalitatea susține că toate neregulile din reabilitarea termică trebuie rezolvate de constructor până în octombrie 2023. „Rezolvarea deficiențelor sesizate, reglajul geamurilor, montarea pervazurilor și a șpaleților întră în sarcina constructorului Toma Seb Construct SRL. Notele de constatare / procesele verbale de recepție vor fi întocmite numai la finalizarea lucrărilor executate de constructorul Toma Seb Construct SRL”, transmite Direcția Tehnică a Primăriei Arad.

    Câteva dintre reportajele făcute de Special Arad pe tema reabilitărilor termice dezastruoase din municipiu:

    • Blocul 7, de pe strada Imașului: Distruși de reabilitare la Arad! Costuri enorme, plouă în apartamente, oamenii stau în întuneric (FOTOREPORTAJ) • Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Blocul V3, de pe 6 Vânători: Reabilitarea termică a blocurilor din Arad, lucru românesc pe bani europeni! Dar și pe o grămadă de bani ai locatarilor (FOTO) • Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Blocul 26-38 de pe Bulevardul Revoluției: Termene depășite, lucrări nefinalizate, infiltrații și multă revoltă pe Bulevardul Revoluției 26-38: „Următorul pas va fi să facem un protest” • Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Blocul A33 de pe Stupilor: Încă o reabilitare termică de mântuială! Lucrări întârziate și tavane îmbibate cu apă în blocul A33 de pe Stupilor • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Art Vandelay import-export

      🤣
      Se știe că aceste reabilitări pt. care locatarii contribuie cu doar 25% din valoarea lucrarilor, este un program de sifonat bani prin intermediul firmelor către partidele politice aka politicieni. De aici și majoritatea problemelor care apar si rămân nefinalizate, sunt confirmate de președinta ulal.
      Problema este ca locatarii sunt mințiți, li se promit icre negre la preț de icre de crap cu ceapă.
      Cel mai corect ar fi ca asociațiile care doresc să-și reabiliteze blocurile, sa negocieze ele direct cu firmele ca să vadă prețurile și costurile reale, nu aburite cu tot felul de promisiuni in scop electoral.

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.