vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Reabilitare de răsunet și cu ecou în fiecare an: Palatul Cenad urmează să fie refăcut până la… altă promisiune

    de Raluca Medeleanu | 23 martie 2022, 8:32 AM | Administraţie | Topic special

    0

    În această perioadă, Asociația de proprietari de la Palatul Cenad este în discuții și negocieri cu Primăria Arad pentru a stabili cum și din ce bani se va realiza reabilitarea monumentului istoric aflat într-o avansată stare de degradare, deși primarul Bibarț a făcut, în urmă cu doi ani, promisiuni publice că imobilul va fi salvat.

    Potrivit Arad City Guide, Palatul Cenad de pe Bulevardul Revoluției nr. 73 – clădire monument istoric – a fost ridicat între 1892 – 1894, la comanda Societății Feroviare Arad-Cenad (de aici și numele), după planurile arhitectului Miklós Ybl de la Budapesta, ulterior modificate de arhitectul arădean Lajos Jiraszek. Inițial, a fost sediul acestei Societăți Feroviare (1887), societate care a fost ulterior preluată de CFR. Clădirea este într-un stil eclectic, având numeroase elemente decorative ale Renascentismului italian. În mijlocul clădirii de pe latura străzii Romul Veliciu, pe partea către acoperiș, încă puteți observa simbolul societății de Cale Ferată Arad- Cenad. În curte au rămas încă, deși părăginite, felinare care funcționau pe gaz (vezi galeria foto).

    În prezent, încăperile din Palatul Cenad găzduiesc locuințe, birouri și spații comerciale. O parte din clădire este deținută și de Primăria Arad (mai exact 17 apartamente: partea de parter dinspre Palatul Administrativ, respectiv spații din subsol unde se țin arhive – ceea ce dă posibilitatea legală Primăriei să intervină financiar la reabilitare). De mai mulți ani deja, clădirea s-a degradat tot mai mult, ajungând chiar un pericol pentru trecători (motiv pentru care s-a optat și la montarea acelui „tunel” din lemn, pe trotuarul de pe str. Veliciu).

    Primarul Călin Bibarț a lansat vestea că acest monument istoric urmează să fie reabilitat încă de acum doi ani, când într-o postare de pe Facebook anunța că a reușit să ajungă la un consens cu asociația de proprietari și spunea că reabilitarea devine „certitudine”. De atunci însă nu s-a mai auzit nicio veste, până la prima conferință de presă din 2022 susținută de Bibarț, când ne-a asigurat că Primăria Arad va reabilita pe fonduri proprii Palatul Cenad chiar anul acesta. Anunțul lui Bibarț a fost rostit însă înainte de aprobarea Bugetului General de Venituri și Cheltuieli. Odată aprobat documentul, în dreptul sumei alocate pentru „reabilitare monumente istorice” în tabel figurau 2 milioane de lei, din care 300.000 lei aveau „destinația” către teatru, iar restul erau nespecificați. Dorind să știm care e suma „pusă deoparte” pentru Cenad, am solicitat informații Primăriei, iar răspunsul ne-a dat de înțeles că din nou am fost martori ale unor declarații „duse de val” sau, alfel spus, „doar pentru imagine”.

    „Reabilitarea Palatului Cenad este o prioritate pentru administrația locală, însă trebuie să avem în vedere faptul că vorbim despre o investiție mare, astfel că se impune o prioritizare a lucrărilor. În calitate de coproprietari este imposibil să realizăm această investiție singuri, de aceea era nevoie ca toți proprietarii să înțeleagă necesitatea acestor intervenții și să dorească să se implice. Conform proiectului tehnic, Primăria Municipiului Arad va acoperi costurile de refacere a cotelor părți pe care le deține. În ceea ce privește cele două milioane de lei, vorbim despre suma alocată anual pentru sprijinirea financiară a reabilitării clădirilor proprietate privată prin Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri din zonele de acțiune prioritară din municipiul Arad”, ne-a informat Primăria Arad.

    Asociația de proprietari vrea să se implice, însă își dorește ca Primăria să preia podul pentru a plăti repararea acoperișului de la Palatul Cenad

    Dorind să aflăm și varianta proprietarilor, am luat legătura cu administratorul imobilului de pe Bulevardul Revoluției nr. 73, Edmond Hartman, care ne-a spus că sunt deschise la ora actuală procese cu unii dintre proprietarii „indisponibili”. Mai mult, pe cheltuiala asociației de proprietari s-a făcut deja proiectul tehnic complet de reabilitare, care după multe dificultăți a fost emis abia luna trecută, iar acum se poartă discuții cu Primăria, ca să fie preluat podul în proprietatea Municipiului Arad. Acest lucru ar face ca repararea acoperișului – una dintre cele mai costisitoare lucrări fiind cea la învelitoare – să fie făcută pe cheltuiala Primăriei, iar reabilitarea fațadei imobilului să fie plătită de către ceilalți proprietari.

    „Pe noi ne-ar ajuta sa ducem la bun sfărșit preluarea podului și să ne scape Primăria de această cheltuială și asociația de proprietari să facă fațada”, ne-a spus Hartman.

    Totuși, chiar și dacă Primăria va accepta oficial această preluare, procedura nu va fi una ușoară, fiind necesar acordul tuturor proprietarilor. Fiind vorba de o diviziune forțată, cota parte din pod care revine fiecărui locatar nu este exact stabilită, nu e ușor de identificat. Vorbim astfel de „muncă de hârțogărie” care va dura timp. Mai mult, pe lângă spațiul comun din pod, mai există separat și două apartamente proprietate privată, care sunt intabulate separat.

    Totuși, asociația de proprietari pare determinată să înceapă reabilitarea fațadei, fiind deja solicitate oferte de prețuri de la mai multe firme de specialitate. Rămâne de văzut ce se va stabili concret, oficial, împreună cu Primăria, urmând săptămânile viitoare să mai aibă loc întâlniri între autoritățile locale și asociația de proprietari în acest sens.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.