RCS & RDS vrea licențe pentru distribuția energiei electrice

  de - | 29 octombrie 2015, 9:38 AM | Naţional

  0

  Compania RCS & RDS a contestat decizia Autorităţii de Reglementare în Energie, prin care i s-a interzis să-şi construiască propria reţea de distribuţie a energiei electrice şi a anunţat că va continua proiectul. RCS & RDS a început să dezvolte propria sa reţea în Oradea şi Timişoara, prin care va aduce consumatorilor din cele două oraşe facturi cu cel puţin 25% mai mici decât ale distribuitorilor actuali, notează Digi 24.

  RCS & RDS, care este şi furnizor de energie electrică, doreşte să fie şi distribuitor de energie către consumatori.

  „În luna septembrie 2015 au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea şi, respectiv, în vecinătatea municipiului Timişoara. ANRE nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. Companiile din grupul RCS&RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care contravin legii şi constituţiei”, se arată într-un comunicat al companiei.

  Prin mai multe ordine, ANRE solicită mai nou oricărei companii care vrea să dezvolte o reţea nouă de distribuţie, acordul distribuitorului care are concesionată reţeaua în acea zonă, şi care a preluat reţeaua actuală de la stat.

  „Considerăm că solicitarile ANRE de a prezenta acordurile operatorilor existenţi în momentul de faţă în acele zone nu sunt chestiuni legale, ci din contră, se bazează pe nişte ordine ale ANRE care au prevăzut nişte exclusivităţi care nu sunt prinse nici în lege, nici în celelalte acte legale care reglementează domeniul energiei electrice”, spune Valentin Popoviciu, vicepreşedinte RCS & RDS.

  Reprezentanţii RCS & RDS susţin că „Autoritatea a exclus concurenţa de pe această piaţă, îngrădind posibilitatea altor agenţi economici de a presta serviciul de distribuţie de energie electrică prin intermediul unor reţele finanţate din fonduri proprii. Companiile RCS&RDS au formulat o plângere administrativă prin care au cerut ANRE să îşi revoce actele contrare legii şi Constituţiei, însă ANRE a refuzat fără a da motive.”

  Operatorul telecom spune că demersul său de a-şi crea propria reţea de distribuţie este perfect legal, iar de el vor benefica consumatorii, care vor plăti facturi mai mici la electricitate.

  „Anticipăm că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât vom oferi un transport de distribuţie prin intermediul reţelelor noastre de 120 RON/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 RON/MWh percepute de distribuitorii concesionari”, se mai arată în comunicatul RCS & RDS.

  Mai mult, ANRE susţine că nu poate acorda licenţă pentru o nouă distribuţie de energie electrică decât dacă aceasta este racordată la reţeaua veche, a distribuitorului tradiţional din zonă, denumit şi concesionar, în acest caz Electrica. Oficialii Autorităţii spun că pot fi de acord cel mult cu o operare în comun a reţelei existente.

  Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat : Consider că legislaţia de bază ar îngădui această posibilitate ca toţi concesionarii din România să gândească o formă de operare a sistemelor pe care le deţin cu mai mulţi operatori. Este nevoie ca un concesionar să folosească un sistem de operare prin firme licenţiate, altele decât firma proprie.

  Atitudinea ANRE este inexplicabilă pentru că blochează concurenţa. Dacă în distribuţie ar exista mai mulţi operatori, concurenţi, ar apărea şi o presiune asupra preţului. Cu alte cuvinte, ANRE le refuză consumatorilor dreptul de a avea electricitate mai ieftină. Blocajul pare să fie sesizat la Guvern. Prezent în studioul Digi24, ministrul Energiei spune că e nevoie de concurenţă în distribuţie şi că trebuie schimbată legea.

  Andrei Gerea, ministrul Energiei: „Concurenţa e utilă, dar avem o mare problemă tehnică: trebuie să te conectezi la transformatorul cutare…. Sunt anumite probleme, dar noi, care dorim să împingem lucrurile astea, cred că măcar un prim pas poate fi făcut, nu ajungi să îţi îndeplineşti angajamentul, pierzi licenţa! Avem de a face cu un cadru legal greu de combătut. În momentul în care ai dat o concesiune, e bătut în cuie…”

  Alături de RCS & RDS şi-au mai anunţat intenţia de a distribui electricitate Telekom şi AKTA. Dacă ar fi lăsate, cele trei companii ar sparge monopolul Electrica, Enel, CEZ şi E.ON.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.